- ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, Τρίτη, 5 Απριλίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
- Αναπάντεχες εκρήξεις βίας που γκρεμίζουν οικογενειακούς μικρόκοσμους, καθημερινοί άνθρωποι που δε χώρεσαν στα όρια μιας τακτοποιημένης ζωής και την ανέτρεψαν με θόρυβο.
Ανθρωποι που ξεπέρασαν τα όρια και έφτασαν ανεπιστρεπτί στο απρόβλεπτο, στο τρομερό, στο ανεπίτρεπτο. Ετσι, που η κακιά στιγμή να τους στοιχειώσει μια ζωή.Πρόκειται για τις «Παραλογές» ή «Μικρές καθημερινές τραγωδίες» (3η εκδοχή), που παρουσιάζει η Εταιρεία Θεάτρου «Sforaris», με τις οποίες αρχίζουν αύριο, στις 9 μ.μ., οι «Προτάσεις», που διοργανώνει η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» στο θέατρο «Αμαλία» (τηλ. 2310/ 821.483).Η παράσταση, που βασίζεται στις ιστορίες τεσσάρων δημοτικών τραγουδιών («Της σκοτωμένης», «Η μάνα η φόνισσα», «Τα αγαπημένα αδέρφια και η κακή γυναίκα», «Η γυναίκα βοσκός») και σε στίχους ποιημάτων του Τάσου Λειβαδίτη, θα επαναληφθεί και την Πέμπτη, ενώ έχει ήδη ανέβει με επιτυχία και στο Φεστιβάλ Αθηνών 2010.
- Η αφετηρία
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός -υπογράφει και τη δραματουργική επεξεργασία- εξηγεί στον «Α» ότι αφετηρία - έμπνευση για το ιδιαίτερο αυτό κείμενο υπήρξε το εγχώριο γκόθικ που φέρει η ελληνική παράδοση, αλλά και η ιστορία ενός ισοβίτη: «Αναζητούσα ζοφερές ιστορίες της κεντρικής Ευρώπης, όταν βρήκα σ' ένα ανθολόγιο δημοτικών τραγουδιών πολύ πιο σκοτεινές αφηγήσεις. Αργότερα, με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης δώσαμε μία παράσταση στις φυλακές και ένας 30χρονος, που νομίζαμε για δεσμοφύλακα, ήρθε να μας ευχαριστήσει. Θα μπορούσε να είναι φίλος μας και να ζει ανάμεσά μας, αφού τίποτα δεν πρόδιδε ότι ήταν ισοβίτης. Η σκέψη αυτή με τάραξε. Και συνειδητοποίησα ότι στα δημοτικά, ήρωες είναι καθημερινοί άνθρωποι που κάποτε φτάνουν στα όρια και τα ξεπερνούν».
- Δίχως φολκλόρ
Ο ίδιος, σχετικά με το «δέσιμο» των δημοτικών τραγουδιών με την ποίηση του Λειβαδίτη, αλλά και την «εικόνα» που ξετυλίγουν στο σανίδι, συμπληρώνει: «Εδώ, επαναλαμβανόμενο μοτίβο είναι οικογένειες με κλονισμένες δομές, καθώς ένας συγγενής σκοτώνει έναν άλλον. Και καθώς οι ήρωες δεν εξηγούν τι τους συνέβη, η αφήγηση έχει κενά και δε φωτίζονται τα κίνητρα. Οπως και στα πιο ανθρωποκεντρικά ποίηματα του Λειβαδίτη, υπήρχαν ήρωες που έκαναν παράδοξα πράγματα. Ετσι, από τις πέντε ηθοποιούς -που υποδύονται και τους ανδρικούς ρόλους- οι δύο αφηγούνται - ερμηνεύουν το κάθε τραγούδι, ενώ πίσω οι άλλες βουβά ξετυλίγουν την ιστορία του. Και όταν πια φτάνουν στις ανείπωτες καταστάσεις που ούτε το τραγούδι δεν εξηγεί, οι βουβές ηρωίδες καταφεύγουν στα λόγια του Λειβαδίτη. Είναι μια σύγχρονη προσέγγιση χωρίς φολκλόρ στοιχεία -τα ρούχα και ο χρόνος είναι σύγχρονα- επειδή θέλω να δείξω ότι η κακιά στιγμή δε γνωρίζει εποχές. Σκεφτείτε ότι δύο μέρες πριν εμφανιστούμε στην Ελευσίνα μια μητέρα έπνιξε τα παιδιά της στην μπανιέρα».
- Οι συντελεστές
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι των Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα και Ράνιας Υφαντίδου, η χορογραφία της Ξένιας Θεμελή, το βίντεο της Κατερίνας Αποστολίδου και το τραγούδι του Γιώργου Γλάστρα. Παίζουν οι Κίκα Γεωργίου, Αννα Ελεφάντη, Χριστίνα Μαξούρη, Αναστασία Μποζοπούλου και Βασιλική Σαραντοπούλου.
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ: ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΕΡΓΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ, ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ, ΦΩΤΙΣΤΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΙ, ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΙ, ΚΡΙΤΙΚΟΙ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ, ΒΙΒΛΙΑ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ...
Tuesday, April 5, 2011
Καθημερινές τραγωδίες στο σανίδι
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment