Tuesday, April 5, 2011

Ανω-κάτω το ΚΘΒΕ - Δέσμευση χρημάτων, παραιτήσεις, στάσεις εργασίας

  • ΕΠΕΙΔΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ «ΛΕΙΠΕΙ» 
Δέσμευση χρημάτων του ΚΘΒΕ, περίπου 58 χιλιάδες ευρώ, έκανε μερίδα των εργαζομένων οι οποίοι με δικαστική απόφαση έχουν λαμβάνειν αποζημίωση από τον Ιούλιο και ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί. Με τα χρήματα, που δεσμεύτηκαν, θα πληρώνονταν έναντι, από 200 ευρώ για το τελευταίο 15ήμερο, όλοι οι εργαζόμενοι του θεάτρου, καθώς η επιχορήγηση καθυστέρησε για ακόμη μία φορά. Δεν έχει υπογράψει τη δόση ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, «επειδή λείπει». Οι εξελίξεις οδήγησαν μέλη του προεδρείου των εργαζομένων σε παραίτηση, ενώ οι ηθοποιοί δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε 2ωρες στάσεις εργασίας από την Παρασκευή, αν δεν έρθει η επιχορήγηση για να πληρωθούν.
Στη δέσμευση των χρημάτων του ΚΘΒΕ προχώρησαν 29 εργαζόμενοι, που πέρσι διεκδίκησαν δικαστικά το πενθήμερό τους και δικαιώθηκαν. Επρόκειτο να λάβουν αναδρομικά από 4.000 ευρώ ο καθένας ως αποζημίωση για 1 μέρα εργασίας την εβδομάδα επί 7 χρόνια, όπως λένε. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 έλαβαν από 2.000 ευρώ και υπόσχεση για εξόφληση τον Φεβρουάριο. Αυτό δεν έγινε και προχώρησαν στη δέσμευση των χρημάτων του ΚΘΒΕ. Το έκαναν, όπως υποστηρίζουν, γιατί είναι κοντά η νεκρή περίοδος, μετά τον Μάιο, οπότε λήγουν οι παραστάσεις, δεν θα υπάρχουν έσοδα και δεν υπάρχει καμία σιγουριά ότι θα πάρουν τα οφειλόμενα. Αλλά, υποστηρίζουν, ούτε η επιχορήγηση φτάνει για τη μισθοδοσία και συμπληρώνεται από τα έσοδα των εισιτηρίων.
Λάδι στη φωτιά φαίνεται ότι έριξε ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή, Σωτήρη Χατζάκη, στην οποία ανέφερε ότι δεν μπορούν να πληρωθούν τα έναντι του 15ημέρου, καθώς έγινε δέσμευση των χρημάτων. «Τα χρήματα θα κάλυπταν το 30% της αμοιβής του 15ημέρου», τονίζει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, η δόση της επιχορήγησης επρόκειτο να υπογραφεί χθες και ώς το τέλος της εβδομάδας το θέμα καταβολής του 15ημέρου θα έχει λήξει.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο Σ. Χατζάκης σχεδιάζει τη μεταφορά της επιτυχημένης «Λωξάντρας» του ΚΘΒΕ στην Αθήνα, μετά το Πάσχα, παρά τα προβλήματα που θέτει η ένταξη του ΚΘΒΕ στις ΔΕΚΟ. Οι αμοιβές για Κυριακές, υπερωρίες και εκτός έδρας μειώνονται, καθώς τα έξοδα αυτά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% των συνολικών εσόδων του οργανισμού. Αυτό θέτει σε κίνδυνο και την καλοκαιρινή περιοδεία, που θα πρέπει να συρρικνωθεί. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι ΚΘΒΕ και Εθνικό θα εξαιρεθούν από τα ρύθμιση, παρά το ότι απαιτείται πολύπλοκη διαδικασία και όχι απλά μία απόφαση.

Σύμφωνα με τον Σ. Χατζάκη, τα έσοδα του ΚΘΒΕ ανέρχονται φέτος σε 1,3 εκατ. ευρώ , αυξημένα κατά 34% από πέρσι, και η σεζόν θα κλείσει με έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το χρέος είναι στα 2 εκατ. από 3,4 εκατ. όταν ανέλαβε. Από 1/9/2010 μέχρι τώρα, πρόσθεσε, τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ παρακολούθησαν 130.000 θεατές.

No comments: