Wednesday, April 6, 2011

Ένας ανατρεπτικός "Αίας"


Ο «Αίας», το ποίημα από τη συλλογή Τέταρτη Διάσταση του Γιάννη Ρίτσου, παρουσιάζεται από την Πέμπτη έως και την Κυριακή 10/4 στον Όμιλο Πολιτισμού «Εύμαρος» των Αμπελοκήπων σε μια δραματοποιημένη παράσταση από την ομάδα Σημείο Μηδέν (που παράλληλα, στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης της οδού Κοραή ανεβάζει τους Δίκαιους του Καμύ).
Στην Τέταρτη Διάσταση ο Ρίτσος δημιουργεί έναν μετατραγικό χωρόχρονο όπου οι αρχαϊκοί ήρωες απεκδύονται τα τραγικά τους χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση του Αίαντα, ο ομηρικός ήρωας ξυπνάει από το ολονύχτιο παραλήρημα στο οποίο τον έριξαν οι θεοί, κάνοντάς τον να σκοτώνει πρόβατα αντί για τους Αχαιούς, όπως σκόπευε. Μπροστά στον αυτοεξευτελισμό του, στην υπαρξιακή πτώσης του, ο Αίας προτού αυτοκτονήσει θέτει σε αμφισβήτηση ολόκληρο το οικοδόμημα του αρχαϊκού ήρωα.
Η παράσταση "Αίας", σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου, με τον Γιώργο Παπαστυλιανό στον ρόλο του ομηρικού ήρωα και τον Γιώργο Σταυρακάκη να τον συνοδεύει με τη λύρα του, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ρίτσου του Μουσείου Πολιτικών Εξόριστων Άη-Στράτη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.

No comments: