Tuesday, April 5, 2011

Η πηγαία δημιουργία του Τάσου Ζωγράφου


ΑΠΩΛΕΙΑ. Απεβίωσε χθες τα ξημερώματα σε ηλικία 85 ετών ο σημαντικός ζωγράφος και σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος, ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και καιρό σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική μονάδα του νομαρχιακού νοσοκομείου Καρδίτσας.
Ο Ζωγράφος, ο οποίος εργάστηκε ως σκηνογράφος σε πάνω από 200 ταινίες, 150 θεατρικά έργα και 70 τηλεοπτικές σειρές, ταυτίστηκε με το έργο του με τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Ο κάτοχος πέντε βραβείων του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενός κρατικού και δύο τηλεοπτικών έγινε ευρέως γνωστός το 1955 για τη σκηνογραφική του δουλειά στο έργο του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος» με τον Ντίνο Ηλιόπουλο.
Ο μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη, του Σπύρου Βασιλείου και του Γιώργου Βακαλό γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1926. Στη Μακρόνησο σκηνογράφησε πολλά θεατρικά έργα των κρατουμένων και από το 1950 εργάστηκε ως ζωγράφος σκηνικών στο Ελεύθερο Θέατρο καθότι αποκλεισμένος λόγω φρονημάτων από το Εθνικό. Από το 1975 αρχίζει να ζωγραφίζει επηρεασμένος από τη λαϊκή τέχνη, συνδυάζοντας μορφές της λαϊκής ζωγραφικής, όπως γοργόνες, ήρωες του ’21, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα με ένα πιο πρόσφατο παρελθόν αστικής αισθητικής: Φτερωτούς μπουζουκτσήδες, νεοκλασικά σπίτια, πορτοκαλιές και κυπαρίσσια.
Η σύνθεση των μορφών εντός ενός άχρονου ονειρικού τοπίου παραπέμπει συχνά εκτός από τη λαϊκή ναΐφ ζωγραφική, στον κινηματογράφο και στη σκηνογραφική του δουλειά. Εχει κατ’ επανάληψη παρουσιάσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί «Ζυγός» (1979, 1981, 1985, 1990) καθώς και σε πλήθος ομαδικές.
Η πολιτική του κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 2.30 μ. μ. στον Πολυχώρο «Σταύρο Κώτση» στην αίθουσα εργαστηρίων τέχνης του Δήμου Αγίας Παρασκευής, πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη, στο τέρμα της οδού Θεμιστοκλέους.

No comments: