Sunday, April 3, 2011

Οι σταρ του Φεστιβάλ

  • ΤΩΝ ΜΑΤΟΥΛΑΣ ΚΟΥΣΤΕΝΗ, ΕΦΗΣ ΜΑΡΙΝΟΥ Επτά, Κυριακή 3 Απριλίου 2011 
  • Από μέρα σε μέρα πρόκειται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, ωστόσο, μερικές «θορυβώδεις» αφίξεις αλλά και κάποιες ελληνικές παραγωγές έχουν ήδη αρχίσει να κουβεντιάζονται.
Αν μη τι άλλο οι σταρ του φετινού καλοκαιριού μάς είναι ιδιαιτέρως οικείοι. Ξανά στη χώρας μας, λοιπόν, θα βρεθούν η Αριάν Μνουσκίν, ο Σαμ Μέντες που σκηνοθετεί τον Κέβιν Σπέισι, ο Ρομέο Καστελούτσι, η Σιλβί Γκιγέμ. Από την άλλη, στις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ και του Απλού Θεάτρου στην Επίδαυρο συγκεντρώνεται η αφρόκρεμα του ελληνικού θεάτρου. Ας τα δούμε:
* Ο Σαμ Μέντες στο πλαίσιο του British Project σκηνοθετεί τον Κέβιν Σπέισι (καλλιτεχνικό διευθυντή του λονδρέζικου Ολντ Βικ), στον «Ριχάρδο Γ'» του Σέξπιρ, στις 29 και 30 Ιουλίου στην Επίδαυρο. Το έργο, στο οποίο ο άγγλος δραματουργός αναλύει διεξοδικά το θέμα της πολιτικής διαφθοράς, κάνει πρεμιέρα στις 18 Ιουνίου στο Λονδίνο (θα παραμείνει εκεί έως τον Σεπτέμβρη, με εξαίρεση το διήμερο που έρχονται στην Ελλάδα) αλλά τα εισιτήρια έχουν ήδη ξεπουληθεί όλα. Τον Ιανουάριο του 2012 η παραγωγή του «Ριχάρδου Γ'» θα ταξιδέψει στην Αμερική.
* Παρών στο Φεστιβάλ Αθηνών και ο Ρομέο Καστελούτσι, ο ιταλός καλλιτέχνης που πριν από δύο χρόνια μας είχε καταπλήξει με το τρίπτυχο της «Θείας Κωμωδίας». Αυτή τη φορά, όμως, ο τολμηρός δημιουργός καταπιάνεται με τον Ναθάνιελ Χόθορν (1804-1864). Πρόκειται για έναν σημαντικό αμερικανό πεζογράφο, ο οποίος ανέδειξε με τη διεισδυτική γραφή του τις σκοτεινές ανθρώπινες πλευρές. Ο Καστελούτσι θα παρουσιάσει το έργο του «The Minister's Black Veil», το οποίο πραγματεύεται θέματα όπως αυτό της αμαρτίας, της μετάνοιας, της ηθικής.
* Με την τελευταία της δουλειά «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας» (βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Οι Ναυαγοί του Ιωνάθαν») έρχεται φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών η σοφή κυρία του γαλλικού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν. Πολύ ακριβή η παραγωγή, εξαιρετικά τα σκηνικά και στη μέση ένας καλοδουλεμένος, πολυπληθής θίασος - η Μνουσκίν ετοίμαζε την παράσταση επί δέκα μήνες. Με το που ξεκινά η παράσταση μας μεταφέρει στην άνοιξη πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επί τέσσερις ώρες οι πρωταγωνιστές θα οργώσουν τη σκηνή. Τους βλέπουμε πότε σε σπίτια, καράβια ή το θεατρικό σανίδι να περιπλανούνται και να ανασύρουν εφευρέσεις όπως ο ηλεκτρισμός, το τηλέφωνο, τον κινηματογράφο, τα αεροπλάνα, τα υποβρύχια, τον Φρόιντ και τον Μαρξ! Από την παράσταση φυσικά δεν λείπουν οι πολιτικοί υπαινιγμοί της Μνουσκίν, η οποία βρήκε μια ακόμα θεατρική ευκαιρία να μιλήσει για τους μετανάστες.
Πέρυσι η γαλλίδα σκηνοθέτρια επισκέφθηκε την Πειραιώς 260 κι ενθουσιάστηκε με τις δυνατότητές της. Ωστόσο, η παράσταση που είδαμε στο Παρίσι δεν «χωρά» στην Πειραιώς. Κουβέντα γίνεται για το Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου, την Επίδαυρο ή έναν άλλο χώρο...
* Μπορεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες εν ζωή χορεύτριες, αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τη Σιλβί Γκιγέμ είναι άνευ προηγουμένου. Με το που κουβεντιάζεται ότι καταφθάνει, σπάνε τα τηλέφωνα. Το ίδιο συμβαίνει ήδη στα γραφεία του Φεστιβάλ Αθηνών, μιας και τελευταία ψιθυρίζεται ότι το καλοκαίρι την περιμένουμε και πάλι στο Ηρώδειο. Μυστικό είναι, ωστόσο, το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει. Τους επόμενους μήνες περιοδεύει με τέσσερις διαφορετικές παραστάσεις: στην Πολωνία θα χορέψει το «Push» του Ράσελ Μάλιφαντ. Στη Νέα Ζηλανδία το «Eonnagata» των Μάλιφαντ και Λεπάζ. Στην Αγία Πετρούπολη πάει για ένα κλασικό γκαλά. Και το διάστημα 10 - 16 Ιουλίου παρουσιάζει στο λονδρέζικο Sadlers Wells μια ολοκαίνουρια δουλειά. Ψηφίζουμε «Eonnagata» δαγκωτό!
  • ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ:
* «Σκηνοβάτες» είναι ο τίτλος της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου, που παρουσιάζεται στις 15 και 16 Ιουλίου σε μετάφραση-δραματουργία-σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Πρόκειται για σκηνική σύνθεση με ιστορικό φόντο την κατάρρευση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μέσα σ' αυτό το κλίμα της παρακμής, έρχονται σ' ένα αρχαίο θέατρο τρεις θίασοι από τρεις άκρες της αυτοκρατορίας και στήνουν αυτοσχέδιους δραματικούς αγώνες. Κι έτσι η ιστορία του θεάτρου ζωντανεύει επί σκηνής. Αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες ελλήνων και ρωμαίων ποιητών, ύμνοι και χορικά, μίμοι, εντυπωσιακές αθλοπαιδιές, μονομαχίες, ακροβατικά και θεαματικές επιδείξεις με φωτιές -στοιχεία της ρωμαϊκής αρένας- συνθέτουν ένα ετερόκλητο, πολύχρωμο κολάζ. Και ποιοι δεν παίζουν σ' αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα: Νένα Μεντή (πρώτη εμφάνιση στην Επίδαυρο), Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Λιγνάδης, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Μουμούρη, Θανάσης Αλευράς, Σωκράτης Πατσίκας, Αλκηστις Πουλοπούλου, Φοίβος Ριμένας, Μαργαρίτα Λουμάκη, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Δεπάστας κ.ά.
* Μισό αιώνα καλλιτεχνικής ζωής γιορτάζει φέτος το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κι ετοιμάζει μια σκηνική σύνθεση με αποσπάσματα ιστορικών παραστάσεών του από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του επί διευθύνσεως Σωκράτη Καραντινού. Μόνο που η ημερομηνία που πήρε από το Φεστιβάλ, κακή απ' ό,τι λένε για την Επίδαυρο, κάνει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ να γκρινιάζει: 12 και 13 Αυγούστου σημειώνεται μαζική φυγή σε θάλασσες και πανηγύρια...
* Την τελευταία φορά που είδαμε τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στην Επίδαυρο πρωταγωνιστούσε. Τώρα σκηνοθετεί και μάλιστα ένα έργο που δεν ανεβαίνει συχνά: ο «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη είναι η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και παρουσιάζεται στις 5 και 6 Αυγούστου. Το σκηνικό είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου, η μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού. Στο θίασο Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Γάλλος, Θοδωρής Αθερίδης.
* Για δεύτερη φορά μετά τις «Τρωάδες» ο Αντώνης Αντύπας σκηνοθετεί στην Επίδαυρο. Τη «Μήδεια» του Ευριπίδη αυτή τη φορά, με πρωταγωνιστικό ζευγάρι την Αμαλία Μουτούση και τον Χρήστο Λούλη.
* Στην Επίδαυρο και ο Πέτρος Φιλιππίδης, σκηνοθετώντας και ερμηνεύοντας τον Τρυγαίο στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Τα σκηνικά-κοστούμια κάνει ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική γράφει ο Μίνος Μάτσας. Παίζουν οι Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Γαλίτης, Δημήτρης Δεγαΐτης, Γιάννης Δεγαΐτης και άλλοι.
* Τέλος, κρατήστε και δύο μουσικές ειδήσεις, καθώς στο πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου υπάρχουν δύο συναυλίες: μία του Νίκου Πορτοκάλογου με το ακουστικό «Remix» και μία της Μόνικα.

No comments: