Sunday, April 3, 2011

"Πολιτικό μιούζικαλ" από τον Γ. Ανδρεάδη: Μνημόνιο, αγάπη μου!

Ποια είναι η οργάνωση DNT; Και ποιο είναι το «παιδί με το ποδήλατο»; Πού θα επιστρέψουν τα Ελγίνεια; Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που καλείται να ανακαλύψει ο θεατής της εξωφρενικής (διότι εξωφρενική είναι η κατάσταση που βιώνει...) μουσικοχορευτικής θεατρικής παράστασης I Love Μνημόνιο, που συνέθεσε και σκηνοθέτησε ο Γιάγκος Ανδρεάδης. Πρόκειται για μια «κατάμαυρη» σάτιρα, η οποία παρουσιάζεται από σήμερα (και στις 2-3 και 8-10/4) στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου, στο Στούντιο Λήδρα της οδού Κέκροπος στην Πλάκα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Μια καταχρεωμένη οικογένεια δέχεται την φιλανθρωπική βοήθεια της οργάνωσης DNT -όμως γι’ αυτό τίθεται ένας όρος: η οικογένεια ολόκληρη πρέπει να κάνει ομαδικό στριπτίζ και να μεταβληθεί σε υπηρετικό προσωπικό των ευεργετών της! Έτσι, τον εξευτελισμό μοιραία θα διαδεχθεί η εξέγερση...
Το πρώτο επεισόδιο του σπονδυλωτού αυτού μιούζικαλ, που απηχεί σε μεγάλο βαθμό τον Έλεγχο του Διεθνούς Ταμείου του Γ. Ησαΐα, θα δώσει τη θέση του στον «ιδανικό Έλληνα», που βραβεύεται επειδή χαρίζει τον μισθό του στο «παιδί με το ποδήλατο» (δεν θα δυσκολευτείτε να φανταστείτε ποιο είναι αυτό...). Σύντομα όμως θα αποδειχθεί ότι αυτός ο «ιδανικός Έλληνας» είναι Αλβανός, που πια βαρέθηκε να τον κλέβουν και στην παλιά αλλά και στη νέα του πατρίδα.
Το θέαμα παίρνει τέλος με την επιστροφή των Ελγινείων -μόνο που οι κόρες της Ακρόπολης θα ακολουθήσουν ανάποδη διαδρομή: Η επιστροφή και οι πανηγυρισμοί θα γίνουν... στο Λονδίνο, προκειμένου να ξεπληρωθεί το Μνημόνιο.
«Κωμωδία. Μαύρη, αλλά κωμωδία» λέει μιλώντας για το έργο ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του Γιάγκος Ανδρεάδης, που τονίζει ότι οι παραστάσεις και οι άλλες δραστηριότητες του Κέντρου Κλασικού Δράματος «γίνονται στον αστερισμό της ανέχειας». Και παρατηρεί: «Αναρωτιέμαι μήπως, πέρα από το Μνημόνιο, πέρα από το ότι μας παίρνουν τα λεφτά, με την Ελλάδα γίνεται και ένα πείραμα ανθρωπολογικό, να μετρηθεί πόση ξεφτίλα μπορεί να σηκώσει ένας λαός... Βλέπετε, δεν υπάρχει μόνο μία εισβολή, αυτή που γίνεται με τους πυραύλους...»
Στο I Love Μνημόνιο, με απασφαλισμένο (που θα έλεγε και ο πρωθυπουργός μας...) το όπλο της σάτιρας πάνω στη σκηνή, παίζουν χορεύουν και τραγουδούν οι Αλεξάνδρα Βέττα, Ευαγγελία Δημητρίου, Παύλος Δρακονταειδής, Οδυσσέας Ιωάννου-Κωνσταντίνου, Κώστας Μητράκας, Έλσα Παπαγιαννοπούλου, Λία Παππά, Αίμιλη Σοφοκλή, Θέμις Χαραλάμπους, Βανέσα Χριστοδούλου, Διονύσης Χριστόπουλος. Η μουσική είναι του Νίκου Αθανασάκη, η χορογραφία του Γιώργου Χρηστάκη, τα κοστούμια των Σταύρου Μπονάτσου και Άντζυς Καρατζά, ενώ τους φωτισμούς φροντίζει ο Δήμος Αβδελιώδης.
 
Η ΑΥΓΗ: 01/04/2011

No comments: