Wednesday, April 6, 2011

Στο "Δωμάτιο της Έλσας"



Τελευταία παράσταση σήμερα για το έργο του Δημήτρη Αλεξάκη Το δωμάτιο της Έλσας, που παρουσιάζεται στον χώρο του 6 DOGS, της οδού Αβραμιώτου, στο Μοναστηράκι. Το τρίτο αυτό έργο του νεαρού συγγραφέα (Το κόκκινο δάσος, 2009 και Το παραμύθι της κίτρινης χώρας, 2010) πραγματεύεται την ιστορία μιας κοπέλας που «μια μέρα χάνει το νήμα της ιστορίας της». Μια ιστορία που την αφηγείται με τρόπο διόλου ρεαλιστικό, με λόγο αποσπασματικό, αφήνοντας να περάσουν από πάνω της όλοι οι άνθρωποι που την γνώριζαν και ήρθαν αντιμέτωποι με την επερχόμενη σχιζοφρένειά της. Το κείμενο, ιδιαίτερα εσωτερικό, δίνει περιθώρια στον θεατή να αναπλάσει σκηνές της ζωής της, από την παιδική ηλικία μέχρι το πέρασμά της από διάφορες νευρολογικές κλινικές.

Ο λόγος της, άλλοτε σπαρακτικός, άλλοτε σκωπτικός, αλλά κυρίως σχολιαστικός, ενσαρκώνεται από την ηθοποιό (την ηρωίδα ενσαρκώνουν εναλλάξ η Χριστίνα Μαξούρη και η Παρασκευή Πατελάκη), που προσαρμόζει τη φωνή της, την κίνησή της, το ύφος της στον άνθρωπο που υποτίθεται ότι μιλά κάθε φορά με το στόμα της Έλσας.

Η μακρόστενη εξέδρα-σκηνή, με τους θεατές καθισμένους γύρω της, μεταμορφώνεται στον κόσμο της, το παιδικό της δωμάτιο, το νησί της, το δωμάτιο της κλινικής, το ιατρείο... Σκηνικά αντικείμενα και ιδιοκατασκευές, κούκλες, αλλά και ο φωτισμός, επικεντρώνουν στην απόδοση του χάους στο μυαλό της ηρωίδας.

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι της Φωτεινής Μπάνου, ενώ τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς επιμελήθηκαν οι Ευαγγελία Θεριανού, Ελένη Αηδόνη, Θάλεια Βελεγράκη. [Μ.Μ., Η ΑΥΓΗ: 06/04/2011]

No comments: