Monday, April 4, 2011

Πολιτιστική «φωλιά» για τα Χανιά και την Κρήτη, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κύτταρα του πολιτισμού στην Κρήτη και ο απολογισμός .της δεκαετίας του ΔΗΠΕΘΕΚ που συνδέεται με τη θητεία του σημερινού καλλιτεχνικού διευθυντή Μιχάλη Αεράκη όπως ο ίδιος την παρουσίασε, είναι η απόδειξη για αυτό.
Τριάντα δυο θεατρικά έργα, 137 συνεργάτες, 218 ηθοποιοί, 1.330 παραστάσεις, 375.000 θεατές, 266.871 ευρώ έσοδα, 618.620 ευρώ από χορηγίες. Τη δεκαετία αυτή δημιουργήθηκε η Πειραματική Σκηνή, που λειτουργεί για 8η συνεχή χρονιά και το παιδικό θεατρικό εργαστήρι, που λειτουργεί για 4η χρονιά στο οποίο συμμετέχουν 120 άτομα. Όσον αφορά τον προγραμματισμό του ΔΗΠΕΘΕΚ μέχρι και το τέλος της χειμερινής σαιζόν, αυτός περιλαμβάνει:
Παρουσίαση παραστάσεων του παιδικού θεατρικού εργαστηρίου από τις 29 Απριλίου μέχρι 2 Μαΐου. Παράλληλα, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη, το ΔΗΠΕΘΕΚ πρόκειται να διοργανώσει ένα διήμερο αφιέρωμα στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, η οποία είναι αυτή που εμπνεύστηκε τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ Παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων από την πειραματική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.
Όπως δήλωσε ο κ. Αεράκης,« θα κάνουμε ένα διήμερο αφιέρωμα με ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αυτή τη στιγμή είναι στην Αμερική και μετά θα πάει στη Γερμανία να έχουμε τη χαρά να το φέρουμε και εδώ στην Κρήτη.»
Για το καλοκαίρι του 2011 το ΔΗΠΕΘΕΚ, θα παρουσιάσει την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο αφεντάδων.»
Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στο Ηρώδειο στις 29 Ιουνίου, και έχει ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2011, ενώ στον ίδιο χώρο θα δοθεί επιπλέον μία παράσταση στις 30 Ιουνίου.
Στα Χανιά, η πρεμιέρα του έργου θα γίνει στις 4 Ιουλίου και θα ακολουθήσουν δύο ακόμη παραστάσεις στις 5 και 6 Ιουλίου.
Στη συνέχεια, η παράσταση θα ταξιδέψει στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο) και σε δεύτερη φάση θα παρουσιαστεί και σε άλλους 10 Δήμους της Κρήτης, ενώ γίνονται ενέργειες να ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα των πιο σημαντικών Φεστιβάλ (Ολύμπου, Φιλίππων, Θάσου, Ηλιδας, Πάτρας, Κασσάνδρας, Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκη). Οι συνολικές παραστάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και στην Κύπρο θα είναι περίπου 60. Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης αποτελεί μετεξέλιξη της Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης (ΕΘΕΚ).
Το 1974, ο Αλέξης Μινωτής με μια ομάδα Κρητών κάνει πραγματικότητα το όραμα για την ίδρυση ενός θεατρικού οργανισμού στην Κρήτη. Έτσι δημιουργείται η Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης με βασικό στόχο τότε, την αναβίωση του Κρητικού θεάτρου της αναγέννησης. Πρώτη παράσταση της ΕΘΕΚ ήταν η «Θυσία του Αβραάμ» του Β. Κορνάρου, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Αλέξη Μινωτή.
Στη συνέχεια το θέατρο ανεβάζει τα έργα: «Ερωτόκριτος», «Πανώρια» (ή ο Γύπαρης), «Ο Επόμενος», «Κούρος», «Ερωφίλη», «Φορτουνάτος». Παράλληλα πραγματοποιεί και πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως συναυλίες και στους τέσσερεις νομούς της Κρήτης με τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκη, ομιλίες σε ολόκληρη την Κρήτη με θέμα κυρίως το Θέατρο καθώς και θεατρικά σεμινάρια.
Το 1978 η Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης μετεξελίχθη σε Ημικρατικό Θέατρο Κρήτης, το 1983 σε Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Χανίων Κρήτης, συνεχίζοντας ενεργά την παρουσία αξιόλογων παραστάσεων για να καταλήξει από το 1986 στη σημερινή του μορφή.
Σημαντικοί σταθμοί στη θεατρική δραστηριότητα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης ήταν οι παραστάσεις Μαξίμ Γκόρκι «Μικροαστοί», 1985, Τσέχωφ «Ο Γλάρος» 1985-86, Μ.Μπήαν «Ένας Όμηρος» 1986, Μ.Κορρέ «Επικίνδυνο παιχνίδι» 1987, Αγνώστου (κρητική κωμωδία) «Στάθης» 1988, Ι.Α.Τρωϊλλου «Ροδολίνος» 1990, Β. Κορνάρου «Η θυσία του Αβραάμ» 1991, Αριστοφάνη «Σφήκες» 1992, Ι.Κονδυλάκη «Ο Πατούχας» 1993 κ.α., στις οποίες συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς.
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης από το 2000 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Μιχάλη Αεράκη και τη στήριξη του διοικητικού συμβουλίου, ξεκίνησε μία νέα πορεία, παρουσιάζοντας αξιόλογες θεατρικές παραγωγές σε ολόκληρη την Κρήτη, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Κύπρο, συμμετέχοντας σε μεγάλα Φεστιβάλ.
Σημαντικός σταθμός, οι παραστάσεις «Ερωτόκριτος» (2002), «Κατά φαντασίαν ασθενής» (2003), «Ερωφίλη» (2005), με τις οποίες συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών (ΗΡΩΔΕΙΟ), στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και σε άλλα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας, αποσπώντας κολακευτικά σχόλια, και κριτικές.
Το καλοκαίρι του 2007, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και την ανακήρυξη του 2007 ως «Έτος Νίκου Καζαντζάκη», θεώρησε υποχρέωση να παρουσιάσει, σε μια επετειακή παράσταση τον «Καπετάν Μιχάλη», σε σκηνοθεσία Γιάννη Βόγλη. Η παράσταση εντάχθηκε σε μεγάλα φεστιβάλ της χώρας μας, παρουσιάστηκε στο ΗΡΩΔΕΙΟ, ενώ ταξίδεψε και στην Κύπρο.
Στις παράλληλες δραστηριότητες του Θεάτρου Κρήτης, εντάσσονται ένα πλήθος από εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να προβάλουν την πολιτιστική μας ταυτότητα και να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας να απολαμβάνουν το πολιτιστικό αγαθό, χωρίς περιορισμούς.
  • Έκθεση θεατρικής ενδυματολογίας στη μνήμη του Γιάννη Κύρου (2000.)
  • Συμμετοχή στο πρόγραμμα Μελίνα, «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (2002.)
  • Διαλέξεις σε Λύκεια για την αξία και τα νοήματα του σύγχρονου θεάτρου (2004.)
  • Ίδρυση Πειραματικής Ερασιτεχνικής Σκηνής (2004.)
  • Παρουσίαση Πνευματικών Δημιουργών του τόπου (2004.)
  • Παρουσίαση θεατρικών θρησκευτικών δρωμένων σε συνεργασία με την πειραματική ερασιτεχνική σκηνή, στους ιερούς χώρους της εκκλησίας (2004.)
  • Τιμητική εκδήλωση - αφιέρωμα στο Μάνο Κατράκη, (2006.)
  • Τιμητική εκδήλωση - αφιέρωμα στον Αλέξη Μινωτή και στον Λυκούργο Καλλέργη (2007.)
  • Ίδρυση Παιδικού Θεατρικού Εργαστηρίου (2007.)
  • Τριήμερο αφιέρωμα μνήμης στο Γιάννη Ριτσο, (2009.)
  • Τιμητική εκδήλωση - αφιέρωμα στο Νικο Κούνδουρο, (2010.)
  • Ημερίδα με θέμα:"Πολιτισμός και Πολιτική στα σκαλοπάτια του 21ου αιώνα» (2010)
Το 2003 ξεκίνησε μία διακρατική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μετάφρασης της Εθνικής Σκηνής της Ορλεάνης και του Υπουργείου Πολιτισμού με φορέα υλοποίησης το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και με αντικείμενο τη μετάφραση του «Ερωτόκριτου» στα Γαλλικά Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 με την έκδοση του κειμένου του «Ερωτόκριτου» στα Γαλλικά.
Τον Ιούνιο του 2011 ελέω «Καλλικράτη» φαίνεται πως ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο θεσμός των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων και ανοίγει ένας νέος κύκλος. Το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί από αυτή την εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Μιχάλης Αεράκης, συναντήθηκε στην Αθήνα με την κ. Αντιγόνη Κοτανίδη, σύμβουλο του υπουργού πολιτισμού.
Όπως είπε «κάναμε μια μακρά συζήτηση παραθέτοντας μια σωρευμένη εμπειρία της δεκαετίας για το πώς πρέπει να κινηθεί ο νέος θεσμός κατά την ταπεινή μου άποψη. Είπα λοιπόν, ότι πρέπει να αντιγράψει το μοντέλο του θεάτρου Κρήτης. Ότι πρέπει να είναι τρία τα συμβαλλόμενα μέρη. Το υπουργείο πολιτισμού, η περιφέρεια και οι δήμοι της περιφέρειας».
Ωστόσο από αυτή τη συνάντηση φάνηκε μια πρόθεση του υπουργείου, την οποία ο κ. Αεράκης χαρακτηρίζει εσφαλμένη. « Η άποψη - μπορεί να κάνω λάθος - του υπουργείου είναι οι έδρες όλων των νέων θεατρικών οργανισμών να βρίσκονται στις έδρες της περιφέρειας. Εγώ διαφωνώ καθαρά πολιτικά. Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να γίνεται αποκέντρωση στην αποκέντρωση».
Σύμφωνα με τον κ. Αεράκη το θέατρο έχει τις υποδομές για να παραμείνει στα Χανιά ωστόσο θα πρέπει να έχει ένα προϋπολογισμό, που θα του επιτρέπει να δραστηριοποιηθεί σε όλο το νησί. «Να δημιουργήσουμε δηλαδή στο Ηράκλειο ένα θεατρικό πυρήνα, να δημιουργήσουμε στο Ηράκλειο μια θεατρική ερασιτεχνική πειραματική σκηνή, να δημιουργήσουμε ένα θεατρικό παιδικό εργαστήριο, να κάνουμε, τιμητικά αφιερώματα», δήλωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη το θέατρο να γίνει παγκρήτιο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: