Sunday, April 3, 2011

Ensler, Μπέκετ, Σίσγκαλ, Χειμωνάς, Μπόρχες, Σπηλιώτη

  • Μονόλογοι Αιδοίου/Vagina Monologues
Από τη Δευτέρα 4/4 και τρεις μόνο Δευτέρες η πολυπολιτισμική καλλιτεχνική ομάδα «Tana» παρουσιάζει το έργο της Eve Ensler Μονόλογοι Αιδοίου/Vagina Monologues, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε συνεργασία με το ακτιβιστικό κίνημα ενάντια στη βία σε βάρος των γυναικών V-Day. Στην παράσταση, που θα είναι δίγλωσση (ελληνικά - αγγλικά) παίρνουν μέρος η Αμερικανίδα ηθοποιός Monica McShane, η Αγγλίδα Isobel Pravda, και οι Ελληνίδες Χριστίνα Μητροπούλου, Μαρκέλλα Γιαννάτου και Ελίζ Ελ, που συνεργάζονται για πρώτη φορά υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Αγάθης Δαρλάση.
  • Μπέκετ σε «3η εκδοχή»
Τα μικρά έργα του Σάμιουελ Μπέκετ «Breath» (σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση) «A piece of Monologue», «Rockaby», «Come and Go» και «Cascando» (σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση στο θέατρο) παρουσιάζονται σε μια ενιαία παράσταση υπό τον γενικό τίτλο Breath από τον σκηνοθέτη Σταύρο Τσακίρη και την ομάδα του Omicron 2, στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου», που οργανώνεται πάνω σε εικαστικές εγκαταστάσεις-δημιουργίες φτιαγμένες ειδικά για την παράσταση. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Τατιάνα Παπαμόσχου, Χίλντα Ηλιοπούλου, Προκόπης Πολίτης, καθώς και οι: Έλενα Καϊάφα, Στεφανία Μπαγλατζή, Είρβα Χατζητσάκου και ο σκηνοθέτης.
  • «Τίγρης» στην Κυψέλη
Αύριο τα μεσάνυχτα ανοίγει η αυλαία της παράστασης Ο Τίγρης του Μάρραιη Σίσγκαλ, στο θέατρο Studio Κυψέλης, ένα έργο που στο επίκεντρό του θέτει τη σύγκρουση ενός απελπισμένου περιθωριακού και μιας νοικοκυράς γαλουχημένης με το κενό του αμερικάνικου ονείρου, μια σκληρή και τρυφερή ιστορία πλημμυρισμένη στις μουσικές και τα τραγούδια των Doors. Τους δύο ρόλους ερμηνεύουν ο σκηνοθέτης της παράστασης Αντώνης Αλεξίου και η Σόνια Κωτίδου.
  • «Φαίδρας τόπος» στη Θεσσαλονίκη
Μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στους αποσπασματικούς Κρήτες του Ευριπίδη, αλλά και σε κείμενα του Γιώργου Χειμωνά και του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, υπό τον τίτλο Φαίδρας τόπος, δομημένη σε τέσσερις ομόκεντρους δακτύλιους που εν είδει λαβυρίνθου φιλοξενούν τις διαδρομές της καταγωγής της Φαίδρας, παρουσιάζει από σήμερα η Ομάδα Θεάτρου Ars Moriendi της Θεσσαλονίκης, στο ομώνυμο Studio (Δ. Κουφίτσα 18). Η σκηνοθεσία είναι της Πηνελόπης Χατζηδημητρίου και ερμηνεύουν οι Ειρήνη Καλογηρά και ο Θάνος Νίκας.
  • «Αμερική» στο Σοφούλη
Το επιτυχημένο έργο της Χρύσας Σπηλιώτη Ποιος ανακάλυψε την Αμερική, τριάντα σκηνές όπου δύο γυναίκες αφηγούνται με πάθος και χιούμορ την ιστορία της ζωής τους, παρουσιάζεται από την Κυριακή στο θέατρο Σοφούλη της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου, με τη συμμετοχή των Παυλίνας Χαρέλα και Νάντιας Δαλκυριάδου, στο πλαίσιο του εορτασμού των δέκα χρόνων παρουσίας του θεάτρου στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

No comments: