Monday, April 4, 2011

Το τελευταίο αντίο στον "πατριάρχη"

 
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον «πατριάρχη του θεάτρου». Η είδηση του θανάτου του Ιάκωβου Καμπανέλλη συγκλόνισε συθέμελα τον καλλιτεχνικό κόσμο. «Είναι σαν να έχασα ένα κομμάτι του εαυτού μου» δήλωσε συντετριμμένος ο Μίκης Θεοδωράκης. Σάββατο μεσημέρι, ανώνυμος κόσμος, πολιτικοί και καλλιτέχνες απεύθυναν το ύστατο χαίρε στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών στον ποιητή και κυρίως άνθρωπο. Τον «χαρτογράφο των παθών του λόγου», όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στον επικήδειό του!

Δημιούργησε σχολή και όχι στερεότυπα σχολής, επεσήμανε ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου, σκιαγραφώντας παράλληλα τη δράση και το έργο του. Μια διαδρομή που ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια. Βγαίνοντας στη βιοπάλη αφού οι δικοί του με εννιά παιδιά δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα. Παρά την τεράστια παρακαταθήκη του στον πολιτισμό, το μεγάλο του «τραύμα», όπως ο ίδιος το είχε χαρακτηρίσει, ήταν ότι δεν τελείωσε ποτέ το Γυμνάσιο. Το πρωί εργαζόταν και το βράδυ φοιτούσε σε νυχτερινή τεχνική σχολή με μόνη «τροφή» του λογοτεχνικά κείμενα!

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συγκίνηση στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, που ήταν κατάμεστη από κόσμο, τόσο του θεατρικού όσο και του πολιτικού χώρου. Ανάμεσά τους ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο Μανώλης Γλέζος, η Φωτεινή Πιπιλή και πληθώρα φίλων και συγγενών του θεατρικού συγγραφέα και δημοσιογράφου.

Στεφάνια, μεταξύ άλλων, έστειλαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγός του Αντα, ο πρόόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Στην κηδεία παρευρέθηκαν επίσης ακαδημαϊκοί, προσωπικότητες του πνεύματος, καλλιτέχνες και σκηνοθέτες, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Παναγιώτης Τέτσης, η Κική Δημουλά, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος καθώς και πολλοί ηθοποιοί και τραγουδιστές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Αννα Νταλάρα, ο Κώστας Καζάκος, η Αννα Βαγενά, η Αννα Φόνσου, η Κοραλία Καράντη και η Αφροδίτη Γρηγοριάδου (φωτο), ο Δημήτρης Λιγνάδης κ.ά.

Επικήδειο εκφώνησε και ο δήμαρχος Νάξου -γενέτειρας του Ιάκωβου Καμπανέλλη- και μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης, ο οποίος μετέφερε τη θλίψη των Ναξιωτών. Γεννήθηκε εκεί το 1922 και σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών οι δικοί του μετακόμισαν στην Αθήνα, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης.

ΤΕΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ, Espresso,

No comments: