Monday, April 4, 2011

Τελευταία πράξη


Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε το Σάββατο το πρωί τον «πατριάρχη» του νεοελληνικού θεάτρου, Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον άνθρωπο που επί μισόν και πλέον αιώνα με την παρουσία του στο γίγνεσθαι του νεοελληνικού θεάτρου, αποτέλεσε παράδοση και πρωτοπορία.
Η κηδεία του έγινε στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης, στη γειτονιά όπου έζησε, και τάφηκε στο Β' Νεκροταφείο. Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, ο Σπύρος Ευαγγελάτος αποχαιρέτησε «την πολυεπίπεδη προσωπικότητα, τον δημοκράτη, τον ποιητή, τον άνθρωπο». Ο Πλάτων Μαυρομούστακος τον «ευχαρίστησε» για όσα πρόσφερε, ενώ ο Κώστας Γεωργουσόπουλος τον χαρακτήρισε «παλμογράφο - χαρτογράφο της πραγματικότητας». Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης μετέφερε τις «ευχαριστίες των Ναξιωτών προς τον εκλιπόντα» τόσο για το έργο του όσο και για τη μεγάλη αγάπη που είχε για τη γενέτειρά του Νάξο.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, που «έφυγε» στις 29/3, υπήρξε ο γεννήτορας του μεταπολεμικού νεοελληνικού θεάτρου, ενώ τα έργα του χαρακτηρίζονται από μία συνεχή και συνεπή προσπάθεια κοινωνικού προβληματισμού. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 5 Απρίλη 2011

No comments: