Friday, March 18, 2011

Αιθέριες φιγούρες με το Trey McIntyre Project


Οι «Trey McIntyre Project» στο ΜΜΘ στις 19 Μαρτίου.
Από Beatles και Beck, μέχρι Σοπέν, Μπετόβεν, κάντρι και τζαζ οδηγούν τα βήματα του πρωτοποριακού σχήματος μοντέρνου χορού «Trey McIntyre Project», που έρχεται στη Θεσσαλονίκη για μια εμφάνιση το Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ1 – Κεντρική Αίθουσα). Μετρώντας μόλις πέντε χρόνια δράσης και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Trey McIntyre ανακηρύχθηκε ένας από τους «25 to Watch» (καλλιτέχνες που αξίζει να τους παρακολουθήσει κανείς) από το περιοδικό «Dance Magazine» το 2001- κέρδισαν κοινό και κριτικούς.
Στο Α’ Μέρος της βραδιάς το Σάββατο 19 Μαρτίου θα παρουσιαστούν τα «Ma Maison (Σε μουσική Preservation Jazz Band and Sister Gertrude Morgan) και «Serious»(σε μουσική Henry Cowell) και το Β΄Μέρος θα συνεχιστεί με το Wild Love (σε μουσική The Zombies, Felix Mendelssohn, The Partridge Family, Lou Reed, Jose Alfredo Jimenez, Roberta Flack, Queen). Και τα τρία σε χορογραφία του καλλιτεχνικού διευθυντής του σχήματος, του Trey McIntyre
Σχετικά με τη φιλοσοφία του σχήματος ο Trey McIntyre έχει δηλώσει: «Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε την έμφυτη ομορφιά του μπαλέτου για να δημιουργήσουμε χορογραφίες που θα μεταβιβάζουν αυθεντικά και καθαρά το συναίσθημα και τη χάρη του ταξιδιού της ζωής, ενώ ταυτόχρονα θα μυήσουν τα ακροατήρια στην εμπειρία του χορού». Στην παράσταση χορεύουν οι Chanel DaSilva, Lauren Edson, Dylan G-Bowley>,Ilana Goldman, Jason Hartley, Brett Perry, Annali Rose, John Michael Schert και Ashley Werhun. Τα κοστούμια είναι των Jeanne Button, Sandra Woodall και The Bisou ενώ οι μάσκες του Michael Curry και ο φωτισμοί του Travis C.Richardson.
  • TREYMcINTYREPROJECT      
Για τη «δροσερή και πρωτοποριακή τους χορογραφία» έγραφε η κριτική της «The Washington Post» για την παράσταση-ντεμπούτο των «Trey McIntyre Project» τον Ιούλιο του 2005, στην εθνική ορχηστική σκηνή ως θερινός περιοδεύων θίασος, στο διεθνές φεστιβάλ χορού «The Vail International Dance Festival».
Ο θίασος συνέχισε ανεβάζοντας παραστάσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερου κύρους θερινές εκδηλώσεις των Η.Π.Α, όπου περιλαμβάνονται τα Jacob’ s Pillow και Wolf Trap National Park for the Performing Arts, παρουσιάζοντας πρεμιέρες έργων που δημιουργήθηκαν κατά τις θερινές διαμονές στο White Oak Plantation. Υπό την καθοδήγηση του μοναδικού στο να διακρίνει τις μουσικές δομές Trey McIntyre, το ρεπερτόριο του «Trey McIntyre Project» εκτείνεται από τη μουσική ροκ ( A Day In The Life, σε μουσική των Beatles, και High Lonesome σε μουσική Beck) και την κλασική μουσική (The Blue Boy σε μουσική Μπετόβεν, serious και Henry Cowell, Ten Pin Episodes σε μουσική Frédéric Chopin), μέχρι την τζαζ (Ma Maison καθώς κι ένα νέο κομμάτι καρπός της συνεργασίας, το 2011, με το Preservation Hall Jazz Band), τις επιλογές της ιστορικής μουσικής κάντρι (Go Out) και τη φολκ (Leatherwing Bat σε μουσική Peter, Paul and Mary).
Με την επιτυχία των θερινών περιοδειών αλλά και η ζήτηση εθνικών και διεθνών περιοδειών, οι «Trey McIntyre Project» εγκαινίασαν το 2008 - 09 την πρώτη τους χρονιά ως θίασος πλήρους απασχόλησης. Ξεκίνησε μια περιοδεία που περιλάμβανε 25 πόλεις στις Η.Π.Α. και στο εξωτερικό, με σημείο εκκίνησης τη νέα τους βάση, την πόλη Μπόιζι (Boise) του Αϊντάχο. Ο θίασος είχε την υποστήριξη οργανισμών όπως The MAP Fund, National Endowment for the Arts, M.J. Murdock Charitable Trust και National Dance Project.
Τον Αύγουστο του 2009, οι «Trey McIntyre Project» εγκαινίασαν τη δεύτερη χρονιά τους, 2009-10, με την πρεμιέρα του έργου-παραγγελία «The Sun Road» στο Wolf Trap.
Ήταν ένας ύμνος στον απέραντο και πολυπρόσωπο Εθνικό Δρυμό του Glacier, και αποτέλεσε κομμάτι της σειράς τους «Face of America», η οποία συγκέντρωσε τις πλέον ενθουσιώδεις κριτικές. Από εκεί, οι «Trey McIntyre Project» ξεκίνησαν μια νέα περιοδεία σε περισσότερες από 25 πόλεις σε όλες τις Η.Π.Α., παρουσιάζοντας τα έργα του Trey McIntyre σε πόλεις όπως οι Όστιν, Χιούστον, Βοστόνη και Σιάτλ. Ο θίασος προσέλκυσε την προσοχή του οργανισμού υποτροφιών Engaging Dance Audiences της Dance/USA που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Doris Duke Charitable Foundation, για τις πρωτοποριακές μεθόδους που εφαρμόζει σε κοινότητες των Η.Π.Α.. Το 2010 Milwaukee Residency, για παράδειγμα, συγκέντρωσε πολλούς από τους καλλιτεχνικούς θεσμούς της πόλης σε ένα εργαστήρι εμβάθυνσης δυο εβδομάδων.
Το τρίτο έτος (2010-11) ο θίασος θα περιοδεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον κόσμο. Ο Trey McIntyre θα δημιουργήσει ένα νέο έργο με πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Jaialdi, στο Μπόιζι, που λαμβάνει χώρα κάθε πέντε χρόνια. Ο θίασος θα συνεχίσει με εμφάνιση στο Jacob’s Pillow πραγματοποιώντας την τέταρτη συμμετοχή του μέσα σε έξι χρόνια. Στις αρχές 2011, ο McIntyre θα ξεκινήσει ακόμη μια πολυαναμενόμενη συνεργασία με το Preservation Hall Jazz Band με στόχο τη δημιουργία ενός νέου έργου που θα συμπληρώσει τον καρπό της πρώτης συνεργασίας του 2008, Ma Maison.
  • TREY McINTYRE
Ο Trey McIntyre είναι ένας από τους πλέον περιζήτητους χορογράφους, σήμερα. Γεννήθηκε στο Γουιτσιτά του Κάνσας, σπούδασε στη Σχολή Τεχνών της Βόρειας Καρολίνας και στην Ακαδημία Μπαλέτου του Χιούστον. Το 1989, ο McIntyre προσελήφθη στο Μπαλέτο του Χιούστον ως μαθητευόμενος χορογράφος. Επρόκειτο για μια θέση που δημιουργήθηκε ειδικά για εκείνον από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Ben Stevenson και το 1995 προήχθη σε συνεργαζόμενο χορογράφο. Έκτοτε, ο McIntyre δημιούργησε ένα σύνολο περισσότερων από 80 έργα για θιάσους όπως οι Stuttgart Ballet, American Ballet Theatre, Hubbard Street Dance Chicago, New York City Ballet, Ballet de Santiago (Χιλή) και το Trey McIntyre Project. Ο Trey υπηρέτησε ως μόνιμος χορογράφος των Oregon Ballet Theatre, Ballet Memphis και The Washington Ballet.
Έχει λάβει πολλές υποτροφίες και βραβεία, συμπεριλαμβανομένων δυο χορογραφικών υποτροφιών από το National Endowment for the Arts, ένα βραβείο Choo-San Goh για τη Χορογραφία, ανακηρύχθηκε ένας από τους «25 to Watch» (καλλιτέχνες που αξίζει να τους παρακολουθήσει κανείς) από το περιοδικό «Dance Magazine» το 2001, ένας από τους «Πλέον περιζήτητους εργένηδες» του 2003, από το περιοδικό «People Magazine» και το 2008 ένας από τους «Tastemakers», από το «Out Magazine».
Το Δεκέμβριο του 2009, οι «Los Angeles Times» είπαν στον κόσμο να «παρακολουθεί τον Trey McIntyre, που δημιουργεί εξαιρετικά έργα» στην επιθεώρησή τους για το χορό στον εικοστό πρώτο αιώνα. Ο McIntyre καθιέρωσε το θίασό του, Trey McIntyre Project, τον οποίο η κριτική υποδέχθηκε με επαίνους. Πρόκειται για ένα θίασο που του επιτρέπει να συνεχίζει τις καλλιτεχνικές και δημιουργικές του σχέσεις με μια επιλεγμένη ομάδα χορευτών υψηλού βεληνεκούς. Το καλοκαίρι του 2008, το Trey McIntyre Project ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως θιάσου που ανεβάζει παραστάσεις όλο το χρόνο, από την πόλη Μπόιζι του Αϊντάχο.
  • info
  • Εισιτήρια προπωλούνται από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής και από τα εκδοτήρια της Πλατείας Αριστοτέλους έναντι 50, 40, 30 και 20€ ενώ τα μαθητικά – φοιτητικά στοιχίζουν 15€
[ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011]

No comments: