Friday, March 18, 2011

Ρεκόρ παραστάσεων για την «Κατσαρίδα» και το «Γάλα»

Τεράστια η επιτυχία για τα δύο έργα που εφέτος ολοκληρώνουν τον κύκλο τους
Ρεκόρ παραστάσεων για την «Κατσαρίδα» και το «Γάλα»
Ο Κώστας Γάκης και ο Βασίλης Μαυρογεωργίου επιστρέφουν στην «Κατσαρίδα» τους και πάνε στο Badminton



  • MΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ:  18/03/2011
Ανθεκτική στον χρόνο αποδείχθηκε και η θεατρική «Κατσαρίδα» επιβεβαιώνοντας τη φήμη που ακολουθεί και το συγκεκριμένο έντομο δια μέσου των αιώνων: Με περισσότερες από πεντακόσιες παραστάσεις στον ενεργητικό της, έχοντας περιοδεύσει ανά την Ελλάδα, με τρεις διαφορετικές διανομές, η δουλειά με την οποία μας συστήθηκαν ο Βασίλης Μαυρογεωργίου (κείμενο-σκηνοθεσία) και ο Κώστας Γάκης (μουσική) αναγγέλλει ότι ολοκληρώνει τον εξαετή κύκλο της ζωής της.

Με ένα τετραήμερο στο θέατρο Badminton - από τις 7 ως τις 10 Απριλίου -, η «Κατσαρίδα» θα κλείσει πανηγυρικά, ως παραγωγή του θεάτρου του Νέου Κόσμου. Πρωτοξεκίνησε στις αρχές του 2005, όταν οι δύο νεαροί δημιουργοί την πρότειναν στον (δάσκαλό τους στη δραματική σχολή) Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, ο οποίος όχι μόνο πίστεψε στο ίδιο το έργο αλλά και στις δυνάμεις των δύο καλλιτεχνών. Και από ό,τι επιβεβαιώνει, τόσο ο χρόνος όσο και η επιτυχία της «Κατσαρίδας», δικαιώθηκε απολύτως.

Αλήθεια, τι πραγματεύεται τέλος πάντων αυτό το έργο; Την ιστορία μιας μικρής κόκκινης κατσαρίδας που ξεκίνησε να πραγματοποιήσει τα πιο τρελά της όνειρα κι έζησε μια γοητευτική περιπέτεια στην προσπάθειά της να φθάσει στο φεγγάρι. Περιπλανήθηκε στους υπονόμους και σε αφιλόξενους δρόμους, διέσχισε ωκεανούς, τραγούδησε και χόρεψε μέσα σε αεραγωγούς, χωρίς ποτέ να χάσει την πίστη στο όνειρό της... Οι ίδιοι που οι δημιουργοί της το χαρακτηρίζουν «ένα εξωφρενικό ντανταϊστικό μιούζικαλ δρόμου». Και μιλούν για αυτό: «Το αγαπάμε και οι δύο πολύ αυτό το έργο», λέει ο Μαυρογεωργίου ενώ και ο Γάκης (που κέρδισε και το Θεατρικό Βραβείο Δημήτρης Χορν 2006 για τη συγκεκριμένη ερμηνεία) αναρωτιέται «πως θα είναι να παίζουμε την "Κατσαρίδα" όταν γίνουμε εξήντα χρόνων...».

Κανένας από τους δύο, ωστόσο, δεν προβληματίζεται για το μέγεθος της σκηνής και του θεάτρου που θα τους φιλοξενήσει στις αρχές Απριλίου γιατί «απλώς πρέπει να απλώσεις αυτό που κάνεις και να αλλάξεις τους κώδικες. Οι βασικοί άξονες της ιστορίας μένουν ίδιοι, όπως και η διάθεση για επικοινωνία, η χαρά....», καταλήγουν. Αλλωστε μετά την πρώτη διετία, οι δυό τους παρέδωσαν τη σκυτάλη των δύο ρόλων στον Μιχάλη Οικονόμου και τον Γιώργο Παπαγεωργίου, αρχικά, και έπειτα στον Θοδωρή Πετρόπουλο και τον Σεραφείμ Ράδη. Οι δύο τελευταίοι περιοδεύουν αυτές τις μέρες στη Λάρισα (Δημοτικό Ωδείο, 18/3), στα Τρίκαλα (Δημοτικό Θέατρο, 19/3) και στον Βόλο (Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, 20-21/3), δίνοντας ένα τέλος και στην περιοδεία που συνολικά έχει διασχίσει όλη τη χώρα ενώ ταξίδεψε και στην Κύπρο. Στην Αθήνα, εκτός από το Θέατρο του Νέου Κόσμου παίχθηκε και στη σκηνή του θεάτρου Βρετάνια.
* «Η Κατσαρίδα», στο Badminton, 7-10 Απριλίου 2011, στις 21.00
Εισιτήρια: 20€ - 15€, πληροφορίες www. theatroneoukosmou.gr
  • Υπάρχει γάλα χωρίς ημερομηνίας λήξεως;
Κι όμως, φαίνεται πως υπάρχει: Είναι «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη που έχει ξεπεράσει τις χίλιες παραστάσεις στην παραγωγή του θεάτρου Μεταξουργείου που σκηνοθετεί και παίζει η Αννα Βαγενά το οποίο παίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια (πρόσφατα μετακόμισε στο Αλφα, και ξανοίχτηκε σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό). Για το ίδιο έργο προηγήθηκε η διετία στην (τότε) Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο θέατρο Χώρα, που σύστησε το έργο στο αθηναϊκό κοινό, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

«Αν υπολογίσει κανείς όλες τις παραστάσεις στην Αθήνα αλλά και τις περιοδείες που κάναμε και πέρυσι τον χειμώνα αλλά και το περασμένο καλοκαίρι, μπορεί να είναι και πάνω από χίλιες οι δικές μας παραστάσεις», επισημαίνει η Αννα Βαγενά, που θέλησε να το ανεβάσει αμέσως μετά τη λήξη των παραστάσεων του Εθνικού, και δικαιώθηκε πλήρως τόσο με την επιλογή της όσο και με την επιμονή της. «Οι θεατές μπορεί να είναι και πάνω από εκατό χιλιάδες...», προσθέτει και εξηγεί ότι «το έργο αυτό καθεαυτό, το κείμενο», είναι το μεγάλο ατού αυτής της επιτυχίας, γιατί όπως παραδέχεται «ούτε ένα βράδυ δεν με έχει κουράσει να λέω και να το ξαναλέω. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νεώτερα παιδιά του θιάσου. Ούτε μια βραδιά δεν περνά αδιάφορα για μας ή για το κοινό».

Με την Αννα Βαγενά σταθερή στον ρόλο της μητέρας, της Ρίνας, η διανομή έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια για τους ρόλους των δύο αδελφών, του σχιζοφρενή Λευτέρη και του Αντώνη και της νεαρής Νατάσας: Θανάσης Σαράντος, Δημήτρης Πατσής, ΑΛέξανδρος Μπαλαμιώτης, Στέφανος Κοσμίδης , Βασίλη Παλαιολόγος, Ανθή Κοκκίνου, Ηλιάνα Αραβή. Στο Εθνικό (Φεβρουάριος 2006, 2006-2007) η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, ο Γιάννος Περλέγκας (τη δεύτερη χρονιά αντικαταστάθηκε από τον Πέτρο Λαγούτη) και η Μαρία Παπαστεφανάκη ερμήνευσαν τους ρόλους, στη σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη.

«Δεν ξέρω αν είναι η θεματολογία του έργου με τους μετανάστες, όσο η αλήθεια που αφορά στην ψυχασθένεια, στη μοναξιά, στην ανάγκη για τον άλλον που έχει κάνει τόσο επιτυχημένο το "Γάλα"», καταλήγει η Αννα Βαγενά.

* «Το Γάλα» στο θέατρο Αλφα (Πατησίων 37 & Στουρνάρη 51)
Πληροφορίες στο τηλ. 210 5238742 - 210 5221444

No comments: