Thursday, March 17, 2011

Πέφτει η αυλαία για τα ΔΗΠΕΘΕ...


Πάνε… υπέρ πίστεως και πατρίδος, αφού λήγουν οι προγραμματικές τους συμβάσεις 

"Το υπουργείο χωρίς να βάζει λεφτά, βεβαίως και κρίνει ότι είναι σε φθίνουσα κατάσταση τα ΔΗΠΕΘΕ. Τα χρήματα δεν φθάνουν για να καλύψουμε ούτε καν τα λειτουργικά μας έξοδα" δηλώνει ο Γιάννης Βόγλης 

Αρχαία τραγωδία σκηνοθετεί το Υπουργείο Πολιτισμού για τα ΔΗΠΕΘΕ, καθώς η ενός χρόνου παράταση ζωής που τους είχε δώσει εκπνέει τον Ιούνιο, οπότε λήγουν οι προγραμματικές συμβάσεις τους με το Υπουργείο Πολιτισμού και τους οικείους δήμους, κι όπως φαίνεται..
..τουλάχιστον τα μισά εξ αυτών θα πάνε υπέρ πίστεως και πατρίδος. Κι αυτό, γιατί πέρα από προφορικές διαβεβαιώσεις, δεν έχουν πέσει επίσημες υπογραφές από το χέρι του Υπουργού που να διασφαλίζουν το μέλλον τους. Η υποβολή οικονομικού και κοινωνικού απολογισμού των ΔΗΠΕΘΕ, είναι η μόνη πρόσφατη απαίτηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ, η οποία επιμένει πως με τα νέα δεδομένα για τις περιφέρειες, όπως διαμορφώνονται με τον «Καλλικράτη», δεν μπορούν να εξαιρεθούν και τα ΔΗΠΕΘΕ, ενώ ακόμα επεξεργάζεται τον τρόπο χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του Μητρώου Επιχορηγούμενων. Την ίδια ώρα, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές καταγγέλλουν πως ουδέποτε έχει εισακουσθεί η φωνή τους, ενώ περιμένουν την πολυπόθητη συνάντηση με τον Υπουργό.
Λάδι στη φωτιά έχει ρίξει η θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού πως για τις περικοπές ευθύνεται κυρίως η φθίνουσα πορεία των ΔΗΠΕΘΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βόγλης στις «Α», δημοφιλής ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, «Το υπουργείο χωρίς να βάζει λεφτά, βεβαίως και κρίνει ότι είναι σε φθίνουσα κατάσταση τα ΔΗΠΕΘΕ. Τα χρήματα δεν φθάνουν για να καλύψουμε ούτε καν τα λειτουργικά μας έξοδα». 
Με την ίδια άποψη συμπλέει και ο Βασίλης Νικολαΐδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, ο οποίος μας είπε πως «Τη φθίνουσα πορεία τη δημιούργησε το Υπουργείο. Ήδη τώρα αντί να μας στείλουν 100.000 μας έστειλαν 54.000, από μόνοι τους συρρικνώνουν τη δυναμική των ΔΗΠΕΘΕ. Από το ’07 που είμαι, συνέχεια έχουμε μειώσεις εξαιτίας του ΕΚΕΘΕΧ». 
Ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής του ο Βασίλης Νικολαΐδης υποστηρίζει πως «Ο συγκεκριμένος υπουργός που έχουμε, και κωφεύει και αδιαφορεί πλήρως γι’ αυτό που λέγεται πολιτισμός γενικώς. Επιτρέπεται 2,5 χρόνια να μην έχει καλέσει τους διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ σε διάλογο ή να τον καλούμε για να ζητήσουμε ραντεβού και να μη μας δέχεται; Είναι δυνατόν να αρνιέται να δει τον Σπύρο Ευαγγελάτο που έκλεινε το θέατρό του; Δεν χρειαζόμαστε αδιάφορους ανθρώπους, αλλά ανθρώπους που να ενδιαφέρονται για το θέατρο. Ο κ. Γερουλάνος αδιαφορεί για το θέατρο. Με αυτή τη χρηματοδότηση απλώς συντηρούμαστε. Χρωστάμε από τα προηγούμενα γιατί μας δίνουν τα ποσά του προγραμματισμού μας πάντα ετεροχρονισμένα, με αποτέλεσμα να πέφτουμε συνέχεια έξω. Μας υπολογίζουν καθαρά ως παρανυχίδα κι όχι ως φορέα πολιτιστικής αποκέντρωσης».  
Ο κύκλος των ΔΗΠΕΘΕ έχει κλείσει για τον Θοδωρή Γκόνη, καλλιτεχνικό διευθυντή ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, για τον οποίο «Πρέπει να τεθεί το ζήτημα σε μηδενική βάση: αν το υπουργείο και οι δήμοι θέλουν να έχουν ΔΗΠΕΘΕ, θα πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από την πραγματική σύμβαση. Δεν πρέπει η λειτουργία τους να επαφίεται στον ηρωισμό των συντελεστών, που παραμένουν μήνες απλήρωτοι και δουλεύουν παρ’ όλα αυτά. Πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι, όπως λένε οι ήρωες του Τσέχωφ». Και συνεχίζει, μιλώντας στις «Α» πως «Κάποιος με λιγότερα χρήματα μπορεί να κάνει πολιτισμό, αλλά όχι με καθόλου. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις γιατί λήγει η προγραμματική σύμβαση τον Ιούνιο και δεν είναι σωστό να δίνεται εξάμηνη παράταση χάριτος κάθε φορά στον ασθενή».  
Σε πιο συγκρατημένο τόνο ο Θοδωρής Αμπαζής, καλλιτεχνικός διευθυντής του πολύπαθου ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, «Δεν συμφωνώ με τον υπουργό ότι τα ΔΗΠΕΘΕ βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία. Από αυτή την άποψη σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται ό,τι κινείται σε αυτή τη χώρα. Είναι πάρα πολύ εύκολο να το πει κανείς. Αν χρωστάμε, χρωστάμε γιατί δεν μας έρχονται τα χρήματα της επιχορήγησης κι όχι επειδή έχουμε χρέη στα οποία δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε».
 
Στην Καβάλα, πάντως, 3.500 δημότες έχουν υπογράψει ένα κείμενο στήριξης του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης τους. Το κείμενο μάλιστα θα θέσει υπόψη του υπουργού Πολιτισμού ο Θοδωρής Αμπαζής στην υποσχόμενη συνάντηση μαζί του, ενώπιον όλων των καλλιτεχνικών διευθυντών ΔΗΠΕΘΕ. Σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσφατα οι Καβαλιώτες τα έψαλλαν άσχημα για τον θεατρικό «Καλλικράτη», στον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Σερρών, Σάββα Εμινίδη, σε συνάντηση που είχε συγκαλέσει ο δήμαρχος για την επίλυση του προβλήματος!  
«Θα είναι έγκλημα εάν κλείσουν τα ΔΗΠΕΘΕ. Πρέπει να εξεταστεί η κάθε περίπτωση μεμονωμένα. Γίνονται μειώσεις συστηματικά», υποστηρίζει ο Βασίλης Νικολαΐδης, γνώμη που συμπλέει με αυτή του Γιάννη Καραχισαρίδη, πως «Αν τελικά κλείσουν τα ΔΗΠΕΘΕ, θα γκρεμιστεί μια τριακονταετία δημιουργίας, ένας θεσμός που διατηρήσαμε με νύχια και με δόντια».

  • Από τη Νίνα Τσιμπούλη
  • Πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αποκαλύψεις" στις 13/03/2011

No comments: