Sunday, March 13, 2011

Ο πολύχρωμος θεατρικός κόσμος του Σπύρου Βασιλείου


Μέσα από τις επτά ενότητες ο επισκέπτης θα αντιληφθεί και τον συσχετισμό του σκηνογραφικού έργου του Βασιλείου με τις πολιτιστικές, ιδεολογικές και οικονομικές επιδιώξεις της Ελλάδας των δεκαετιών 193
Μέσα από τις επτά ενότητες ο επισκέπτης θα αντιληφθεί και τον συσχετισμό του σκηνογραφικού έργου του Βασιλείου με τις πολιτιστικές, ιδεολογικές και οικονομικές επιδιώξεις της Ελλάδας των δεκαετιών 1930-1960.
Η παράσταση «Κορακίστικα», για την Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου, το 1929, στήθηκε με τη βοήθεια των εικαστικών «εργαλείων» του Σπύρου Βασιλείου (1903-1985), του καλλιτέχνη που επιμελήθηκε στη συνέχεια άλλες 132 παραστάσεις, αλλά και επτά κινηματογραφικές ταινίες. Τα λιτά μέσα, τα χρώματα αλλά και τα μοτίβα από τη λαϊκή και βυζαντινή παράδοση, τα οποία χρησιμοποιούσε ο Βασιλείου, θα παρουσιαστούν μέσα από μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, η οποία θα αποκαλύψει στο κοινό το σύνολο της πλούσιας σκηνογραφικής του δουλειάς. Κι ο τίτλος αυτής: «Ο σκηνογράφος Σπύρος Βασιλείου». Επιλεγμένες πλαστικές και ζωγραφικές μακέτες, κοστούμια, φωτογραφικό υλικό, κείμενα υποδοχής, κείμενα του καλλιτέχνη, αφίσες και θεατρικά προγράμματα περιλαμβάνονται στην έκθεση που έχει ως στόχο την ανάδειξη των σημαντικότερων στιγμών της πολύχρονης διαδρομής (1929-1982) του ζωγράφου, αλλά και τη συμβολή ενός από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες της γενιάς του `30 στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής σκηνικής αισθητικής.
Ο πολύχρωμος θεατρικός κόσμος του Σπύρου Βασιλείου
  • Επτά ενότητες
Μέσα από επτά ενότητες, τέσσερις χρονολογικές και τρεις θεματικές (παραστάσεις κρατικών σκηνών, παραγωγές αρχαίου δράματος, Ελληνικό Χορόδραμα), ο επισκέπτης θα αντιληφθεί και τον συσχετισμό του σκηνογραφικού έργου του Βασιλείου με τις πολιτιστικές (θεατρικές και εικαστικές), ιδεολογικές και οικονομικές επιδιώξεις της Ελλάδας του '30, του '40, του '50 και του '60. Ο σκηνογράφος είχε τιμηθεί μεταξύ άλλων με το καλλιτεχνικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1930) για τις μακέτες διακόσμησης ιερού ναού με πρότυπο τον Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη (το 1936-1939 τον αγιογραφεί) και με το βραβείο Guggenheim (1960) για το έργο του «Φώτα και Σκιές», από το ελληνικό τμήμα της Ενωσης Κριτικών Τέχνης AICA. Η παρουσίαση της σκηνογραφικής δουλειάς του καλλιτέχνη-τεχνίτη γίνεται σε συνεργασία με το «Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου».
  • Η πρώτη ατομική το 1929
Ο γεννημένος στο Γαλαξίδι Σπύρος Βασιλείου φοίτησε το 1920 στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με υποτροφία των προκρίτων της πόλης του. Η πρώτη του ατομική έκθεση εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 1929 στην γκαλερί Στρατηγοπούλου . Το 1940 υπηρέτησε ως στρατιωτικός ζωγράφος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Το 1970 σκηνογράφησε για πρώτη φορά στην Επίδαυρο.
  • Η έκθεση «Ο σκηνογράφος Σπύρος Βασιλείου» θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Μαρτίου έως και τις 15 Μαΐου, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, σε επιμέλεια Ιλιας Λακίδου. [ΕΘΝΟΣ, 13/3/2011]

No comments: