Tuesday, March 15, 2011

Ο έρωτας τιμά την ποίηση στο Μέγαρο


  • Από την Ευρωπαϊκή Θεατρική Ομάδα Λόγου και Τέχνης, στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης 
  • Ηρώ Πογκόη, ΤΟ ΒΗΜΑ:14/03/2011
Ο έρωτας τιμά την ποίηση στο Μέγαρο



Ο έρωτας είναι ποίηση. Η ποίηση εξυμνεί τον έρωτα. Ερωτας και ποίηση γίνονται τώρα ένα. Μεταμορφώνονται σε «έρωτα λυσιμελή» σε μία συνάντηση με το θέατρο, τη μουσική και τον ελληνικό λόγο. Στο Μέγαρο Μουσικής, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, με ελεύθερη είσοδο.

Αυτήν ακριβώς την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης επέλεξε η Ευρωπαϊκή Θεατρική Ομάδα Λόγου και Τέχνης για να παρουσιάσει την εντυπωσιακή μουσικοθεατρική παράσταση, «Ερως ο λυσιμελής». Ενα ειδικό αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική ερωτική ποίηση που για άλλη μια φορά αποδεικνύει τις προσπάθειες της σημαντικής θεατρικής ομάδας να προβάλει και να αναδείξει τον ελληνικό λόγο.

Στις 21 Μαρτίου, το ερωτικό στοιχείο θα ταξιδέψει μέσα από στίχους αρχαίων ελλήνων ποιητών όπως εκείνοι το εμπνεύστηκαν από διαφορετικές κάθε φορά καταστάσεις. Η Σαπφώ, ο Αλκμάν, ο Αρχίλοχος, ο Μελέαγρος, ο Κριναγόρας, ο Αλκαίος, ξαναζούν μέσα από σημαντικούς σύγχρονους έλληνες ηθοποιούς καθώς η Ρένα Βενιέρη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Βασίλης Οικονόμου και η Ζωή Φυτούση απαγγέλουν τον έρωτα ενώ αυτό το αληθινό και κύριο χαρακτηριστικό του αρχαίου πνεύματος, αναδεικνύεται και με μία επιλογή από την Παλατινή ανθολογία.

Η αφιερωματική παράσταση, σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου, γίνεται ακόμη πιο συναρπαστική όταν ο ερωτικός ποιητικός λόγος εκφράζεται με τη μελωδία, σε άσματα μεγάλων ελλήνων συνθετών: Ο Μάνος Χατζιδάκις, η Ελένη Καραΐνδρου, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Σπανός και άλλοι σπουδαίοι μουσικοί συναντούν με τη σειρά τους τους αρχαίους ποιητές και τους σύγχρονους ηθοποιούς, εκφράζοντας το νοηματικό παράλληλο μέσω της αρμόζουσας δωρικότητας.

Στο πιάνο θα είναι η Ιρίνα Βαλεντίνοβα η οποία έχει και τη μουσική επιμέλεια, τσέλο παίζει η Φρόσω Γλύτσου ενώ ακόμη τραγουδούν, η Λόρνα, ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Ζωή Φυτούση.

«Ερως ο λυσιμελής» λοιπόν, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρα 20:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Ν. Σκαλκώτας.
  • Η είσοδος είναι ελεύθερη

No comments: