Sunday, March 13, 2011

"Δον Κιχώτης" στη Λυρική



Τον μύθο του Δον Κιχώτη, έτσι όπως μετέφρασε στη γλώσσα του χορού ο Μαριούς Πετιπά, στηριγμένος στη μουσική του Λούντβιχ Μίνκους, ένα από τα μεγαλύτερα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, παρουσιάζει για επτά παραστάσεις (11-20/3) το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο θέατρο Ολύμπια. Η παράσταση παρουσιάζεται στην αυθεντική και ολοκληρωμένη της μορφή, στη νέα χορογραφική εκδοχή του Βλαντιμίρ Βασίλιεφ.

Ο Δον Κιχώτης του Μίνκους χορογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1869 από τον Μαριούς Πετιπά κι έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Μπολσόι. Σύντομα κατέκτησε ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριο όλων των μεγάλων χορευτικών συγκροτημάτων, ενώ ο ρόλος της Κίτρι, της βασικής ηρωίδας του έργου, ήταν ένας από τους ρόλους που επέβαλαν διεθνώς την Μάγια Πλισέτσκαγια.
Στην παράσταση της ΕΛΣ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Χόμπαρτ Ερλ, παίρνουν μέρος οι Νατάσσα Σιούτα - Σταυρούλα Καμπουράκη (Κίτρι), Αλεξάντερ Νέσκωβ - Ντανίλο Ζέκα (Μπαζίλ), Ίγκορ Σιάτζκο - Βαγγέλης Μπίκος (Εσπάντα), Αιμιλία Γάσπαρη, Μαρία Κουσουνή-Φίκα, Αλίνα Στεργιανού (Μερτσέντες), Μ. Κουσουνή-Φίκα, Πόπη Σακελλαροπούλου (Βασίλισσα των Δρυάδων) και Στράτος Παπανούσης (Δον Κιχώτης).

No comments: