Tuesday, March 15, 2011

Τα παιδιά γνωρίζουν τη μαγεία της όπερας

Τα παιδιά γνωρίζουν τη μαγεία της όπερας 
Ως την Τετάρτη η πρωτοποριακή «μύηση» των παιδιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 

Συνεχίζεται έως και την Τετάρτη, 16 Μαρτίου, η πρωτοποριακή «μύηση» των παιδιών στο μαγικό κόσμο της όπερας, με αφορμή τη Μαρία Στουάρντα του Ντονιτσέττι, παραγωγή της Σκάλας του Μιλάνου, που ανεβαίνει στην Aίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Πρόκειται για μια μουσική δράση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, η οποία «εκτυλίσσεται» τα πρωινά στην ίδια Αίθουσα και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών. Χορηγός της μουσικής δράσης - όπως άλλωστε και της παράστασης Μαρία Στουάρντα - είναι η Eurobank.

Συνδυάζοντας την αμεσότητα της θεατρικής δράσης με τη δύναμη του μουσικού λόγου, η όπερα χρησιμοποιεί ως πρώτο υλικό της την ανθρώπινη φωνή, που καλείται να υπερβεί τα όριά της και να μεταμορφωθεί σε ένα σύνθετο και εύπλαστο όργανο έκφρασης.

Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά μιας οπερατικής φωνής; Γιατί ακούγεται τόσο διαφορετικά από την καθημερινή ομιλία; Τι σημαίνουν οι λέξεις μπελ κάντο; Τι συμβολίζει μέχρι σήμερα η Μαρία Κάλλας; Πώς αλλάζει το φως τα πρόσωπα και τα αντικείμενα πάνω στη σκηνή; Τι κρύβεται πίσω από το θεατρικό σκηνικό;

Χρησιμοποιώντας με φαντασία το σκηνικό του Πιερ Λουίτζι Πίτσι και την τεχνική υποδομή της αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, η υψίφωνος Μάιρα Μηλολιδάκη, ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης και οι παιδαγωγοί Αλεξάνδρα Στρατηγοπούλου και Λήδα Μασούρα απαντούν σε καίρια ερωτήματα για την όπερα μέσα από ειδικά διαμορφωμένα κείμενα παρουσίασης, αλλά και μέσα από την ίδια τη μουσική, ερμηνεύοντας χαρακτηριστικές άριες δεξιοτεχνίας.

Ετσι, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ακούσουν χαρακτηριστικές σκηνές από το οπερατικό ρεπερτόριο, καθώς επίσης μουσική για πιάνο εμπνευσμένη από την όπερα. Εχουν την ευκαιρία ακόμη και να συμμετάσχουν ως... κομπάρσοι στην σκηνή, συμπληρώνοντας τις υπέροχες ερμηνείες της Μάιρας Μηλολιδάκη και του Τίτου Γουβέλη. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με το Υπουργείο Παιδείας, τη μουσική δράση παρακολουθούν δωρεάν μαθητές σχολείων μαζί με τους δασκάλους τους.

No comments: