Friday, March 18, 2011

«Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» & «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ»

  • Δύο αριστουργήματα του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας σε μία παράσταση
  • Καλώς ηρθατε στον κόσμο της φαντασίας, της μαγείας και των ονείρων
  • Καλώς ήρθατε σε έναν κόσμο χωρίς φραγμούς , όπου το αδύνατο είναι δυνατόν….
Απόδραση από τη μονότονη πραγματικότητα της καθημερινότητας, νοσταλγική επιστροφή στην παιδική μας ηλικία, στο μαγικό κόσμο που ονειρευόμαστε πίσω από τον καθρέφτη, ένα άνοιγμα στην πόρτα της φαντασίας, το ζωντάνεμα άψυχων αντικειμένων, ένα ταξίδι σε άγνωστες ηπείρους, πετώντας πάνω από τη Χώρα των Θαυμάτων μαζί με τους ηθοποιούς.
Όλα αυτά, μαζί με αντικείμενα που μετακινούνται μόνα τους, που αιωρούνται με ηθοποιούς που πετούν, συρρικνώνονται ή και εξαφανίζονται. Η μαγεία του "Μαύρου Θεάτρου" ταξιδεύει μέχρι τη σκηνή του Θεάτρου Badminton. στις 18, 19 και 20 Μαρτιου με δύο έργα σε μία παράσταση την «Αλικη στη Χωρα των Θαυμάτων» και τα «Ταξίδια του Γκιουλιβερ». Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή των παγκοσμίως γνωστών παραμυθιών του Λ. Κάρολ και Τζ. Σουΐφτ, ένα θέαμα μαγικό, με μαύρο φως, χωρίς λόγια, για όλη την οικογένεια.
Οι παραδοσιακές θεατρικές τεχνικές του "Μαύρου Θεάτρου", σε συνδυασμό με την παράλληλη προβολή που γίνεται σε μεγάλη οθόνη, με τις υπερμεγέθεις μαριονέτες και τα διάφορα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται, και με τα εφέ μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, δίνουν σε αυτά τα απαιτητικά έργα μια μορφή ευκολοκατανόητη και ελκυστική ταυτόχρονα, καταφέρνοντας να μας ταξιδέψουν στον κόσμο της φαντασίας, της μαγείας και του ονείρου.
Το Κρατικο Μαύρο Θέατρο της Πραγας "Fantasy Production" έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, και έχει βραβευτεί, εκτός από την Τσεχία, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Εδιμβούργου και στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου του Κάρντιφ.
Η τέχνη του "Μαύρου Θεάτρου" στηρίζεται στο μαύρο που δε φαίνεται πάνω στο μαύρο. Οι ηθοποιοί-χειριστές των διαφόρων αντικειμένων είναι ντυμένοι στα μαύρα και, παίζοντας μπροστά από το μαύρο βελούδινο φόντο της σκηνής, γίνονται αόρατοι για τους θεατές. Έτσι, τα πολύχρωμα αντικείμενα που χειρίζονται φαίνονται σαν να αιωρούνται στον αέρα και ζουν τη δική τους ανεξάρτητη ζωή. Σημαντικό στοιχείο της παράστασης είναι ο ιδιαίτερος φωτισμός που χρησιμοποιείται, ο οποίος αναδεικνύει τα χρώματα στα σκηνικά, στα αντικείμενα αλλά και στις ανθρώπινες φιγούρες.
Στο "Μαύρο Θέατρο" δεν υπάρχουν διάλογοι, υπάρχει παντομίμα. Οι πρωταγωνιστές του Μαύρου Θεάτρου είναι κυρίως οι αόρατοι μαυροντυμένοι ηθοποιοί, που είναι μαζί και κουκλοπαίκτες και χορευτές και μίμοι και που ξέρουν με την τέχνη τους να κάνουν τους θεατές να αισθάνονται τη μαγεία της φαντασίας που γιγαντώνεται πάνω στη σκηνή. Κρατώντας μια παιδική, αλλά όχι παιδιάστικη οπτική, που δίνει τη δυνατότητα στη φαντασία και στα όνειρα να είναι πρωταγωνιστές, το "Μαύρο Θέατρο", χωρίς να απευθύνεται αποκλειστικά στα παιδιά, είναι γεμάτο ποίηση και τελικά απευθύνεται σε όσους έχουν διατηρήσει μέσα τους την παιδική τους ματιά.
  • Προσαρμογή σεναρίου - Pavel Marek
  • Σκηνοθεσία - Ivana Mecirova
  • Μουσική - Andrej Soukup
  • Σκηνικά - σκηνογραφία – Richard Maska 
  • 18 - 20 Μαρτίου 2011

No comments: