Friday, March 18, 2011

Ένας "Μισάνθρωπος" στο... γυμναστήριο

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας μη θεατρικός χώρος θα χρησιμεύσει ως κέλυφος για μια θεατρική παράσταση. Πράγματι, ακόμη και σε... τουαλέτες έχουμε δει να καταφεύγει η θεατρική πράξη: ξεκινώντας από υλικές αναγκαιότητες και οικονομικές δυσκολίες («πενία τέχνας κατεργάζεται»), μια σειρά νέων, κυρίως, θεατρικών ομάδων επιλέγει να πειραματιστεί με καινούργιους χώρους, στους οποίους μπορεί όχι τόσο να ενταχθεί όσο να διαχυθεί το θεατρικό γεγονός.
Πρόκειται για μια διαδικασία που θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, την «έξοδο» της ζωγραφικής από τον καμβά... Σε αυτήν την ερευνητική κατεύθυνση, η θεατρική ομάδα «Υστερόγραφο» δοκιμάζει τις «αντοχές» ενός έργου ταυτισμένου με την «ιταλική σκηνή» σε ένα μη θεατρικό χώρο: ένα γυμναστήριο!
Έτσι, ο μολιερικός Μισάνθρωπος παρουσιάζεται υπό τη μορφή μιας «δοκιμασίας γυμναστηρίου», σε έναν χώρο όπου θεατές και ηθοποιοί συνυπάρχουν, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον το μολιερικό κείμενο μπορεί να λειτουργήσει σε έναν τέτοιο χώρο με ελάχιστα θεατρικά μέσα χωρίς να χάσει τη δραστικότητά του.
«Η επιλογή ενός γυμναστηρίου έγινε με γνώμονα τους βασικούς άξονες του έργου», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Γιανναράκος, έναν χώρο όπου «μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τι κάνουν οι άλλοι γύρω του, να θαυμάσει τον εαυτό του στον καθρέφτη, να κουτσομπολέψει». Χώρος ιδανικός για να φιλοξενήσει τον ναρκισσισμό των ανθρώπων της καλής κοινωνίας που τόσο μισεί ο Αλσέστ. «Ενδεχομένως, αν στο Παρίσι του 17ου αιώνα υπήρχαν γυμναστήρια, ο Μολιέρος να τοποθετούσε εκεί το έργο του», συνεχίζει ο σκηνοθέτης.
Για την παράσταση της ομάδας «Υστερόγραφο», στην οποία παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Σπύρος Ζουπάνος, Βασίλης Κονταξής, Γιάννης Παπαϊωάννου, Αγγελική Δέλλα, Μαρία Παπαγιάννη, Θοδωρής Τσουανάτος, Δήμος Αμπράζης, Στέφανος Φούκας και Κατερίνα Οικονομίδη, χρησιμοποιείται η ποιητική μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Τη μουσική δημιούργησαν οι Κωνσταντίνος Τσιώλης, Δημήτρης Πάλλης και Κωνσταντίνος Γρούντας. Οι παραστάσεις θα δίνονται από τις 20/3 κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Body Fitness Club (Ιπποκράτους 139, 6979.758.589).

No comments: