Monday, March 14, 2011

Πέρα απ' το φύλο


Με σπουδές χορού στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, η Μαριάννα Καβαλλιεράτου είναι συνεργάτρια του διάσημου Μπομπ Ουίλσον εδώ και 18 χρόνια συμμετέχοντας σ' αρκετές παραστάσεις του αλλά και στις δραστηριότητες του πολύκεντρου, που έχει δημιουργήσει στο Watermill Center.
Η Ελληνίδα χορεύτρια πέρσι το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσίασε την πρώτη της χορογραφία με τίτλο «Moment-ντουέτο για ένα», σε συνεργασία με τον Θανάση Ακοκκαλίδη, χορεύοντας μαζί του (μια ανίχνευση-περιπλάνηση στην αμφίφυλη πλευρά του ανθρώπου). Χθες και σήμερα την παρουσιάζουν ξανά στη Νέα Υόρκη, σε αίθουσα του περίφημου Μουσείου Γκουγκενχάιμ, ενταγμένη στο πλαίσιο του θεσμού «Works and Process - The Watermill Quintet».
Πέντε νέοι, ανερχόμενοι δημιουργοί, σκηνοθέτες και χορογράφοι συνεργάστηκαν για ένα θέαμα που περιέχει χορό, θέατρο, βίντεο και περφόρμανς υπό την εποπτεία του Μπομπ Ουίλσον. Συμμετέχουν ακόμα οι Ράιαν Μίτσελ, Αντριου Οντρετζακ, Τζέισον Ακίρα Σόμα και Κάρλος Σότο. Η μουσική είναι του Μάικλ Γκαλάσο, στενού συνεργάτη του Ουίλσον (δική του η μουσική στο «Κουαρτέτο», που είδαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών).
  • Τι σηματοδοτεί για σας η παράσταση αυτή στο Μουσείο Γκουγκενχάιμ;
«Το κομμάτι "Moment" είχε φτιαχτεί για ένα συγκεκριμένο χώρο στην Πειραιώς 260, στην Αποθήκη. Ηταν επιλογή μου, δεν ήθελα να κάνω μια χορογραφία σε θέατρο. Μ' ενδιαφέρουν πολύ οι βιομηχανικοί χώροι. Τώρα το στοίχημα είναι ο περιορισμός της σκηνής. Είναι ένα είδος καταξίωσης για νέους καλλιτέχνες ο χώρος αυτός του Μουσείου, ο οποίος χωράει 285 άτομα».
  • Τι σας γοητεύει στην πολύχρονη συνεργασία σας με τον Μπομπ Ουίλσον;
«Ο Μπομπ δεν χρειάζεται να σου εξηγήσει τίποτα, να σου διδάξει τίποτα, να σου αναλύσει τίποτα. Με τη σιωπή του τα λέει όλα».
  • Είναι η πρώτη σας χορογραφία. Αργήσατε λίγο. Γιατί;
«Δεν άργησα, απλά τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή».
  • Τι θέλατε να τονίσετε με το «Moment»;
«Το ότι κάθε άνθρωπος έχει και τα δύο φύλα μέσα του».
  • Υπάρχουν όρια που διαχωρίζουν το αρσενικό και το θηλυκό; Στην τέχνη είναι όλα θεμιτά;
«Δεν υπάρχουν όρια που διαχωρίζουν το θηλυκό από το αρσενικό. Στην τέχνη όλα είναι θεμιτά και επιτρεπτά όπως και στον έρωτα»!
  • Το ότι εργάζεστε συνεχώς εκτός Ελλάδας είναι μια συνειδητή επιλογή; Γιατί;
«Είναι πολύ ευκολότερες οι συνεργασίες με τους ανθρώπους στο εξωτερικό. Είναι σαν με κάποιο μαγικό τρόπο όλα να ρέουν».
  • Τι θα σας παρακινούσε να μείνετε εδώ και ν' ασχοληθείτε με το χορό;
«Νομίζω πως προσπαθώ ακόμα να προσαρμοστώ στην ελληνική πραγματικότητα. Είναι και δύσκολο και πρόκληση για μένα».
  • Τα επόμενα σχέδιά σας;
«Το επόμενο βήμα είναι κάτι μεγαλύτερο με περισσότερους χορευτές αλλά ακόμα μαγειρεύεται».

No comments: