Tuesday, March 15, 2011

Τέλος η διαβούλευση γα το θέατρο


  • Ολοκληρώνεται απόψε η δημόσια διαβούλευση για τις επιχορηγήσεις ενώ οι θίασοι ζητούν την κατανόηση του κοινού
Τέλος η διαβούλευση γα το θέατρο
Ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος
Μέσα από το κείμενο των επτά σημείων, ζητούν κατανόηση και συμπαράσταση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν λόγω της αρνητικής στάσης του ΥΠΠΟΤ για την τρέχουσα θεατρική περίοδο, και ζητούν από τον κόσμο να μείνει κοντά στο θέατρο.

Επισημαίνουν ότι ο θεσμός έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη και εξέλιξη καλλιτεχνών διαχρονικά, ενώ τονίζουν: «Στο σύνολο των κρατικών ενισχύσεων για τον πολιτισμό, οι επιχορηγήσεις προς το ελεύθερο θέατρο αποτελούσαν ανέκαθεν ένα ελάχιστο ποσοστό, αντιστρόφως ανάλογο της προσφοράς του. Σημειωτέον ότι το ποσό που διατίθεται για τον σκοπό αυτό, αποτελεί το 0,0035% του Τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού». Αναγνωρίζοντας τις «σοβαρές δυσκολίες που περνάει η χώρα μας» εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την 17μηνη σιωπή του υπουργείου Πολιτισμού, υπενθυμίζοντας ότι όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναστείλουν τη δράση τους θεατρικές σκηνές ή και να κλείσουν.

Παράλληλα τόσο η Επιτροπή των επιχορηγούμενων όσο και η Κίνηση-Μαβίλη, που εκφράζει νεώτερες θεατρικές γενιές επιχορηγούμενων ομάδων, με κείμενα που εκφράζουν τις θέσεις τους, συμμετέχουν στη Διαβούλευση που ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την Τρίτη 15 Μαρτίου τα μεσάνυχτα. Με τον τρόπο αυτόν συμμετέχουν στον ηλεκτρονικό διάλογο που άνοιξε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Μέχρι την Τρίτη (15/3) το μεσημέρι καταγράφηκαν 187 σχόλια επί της διαβούλευσης για τον θεσμό των θεατρικών επιχορηγήσεων.

Ολα τα κείμενα - σχόλια στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/yppo

No comments: