Tuesday, March 15, 2011

«Λόλα, η θεατρίνα» του Λόρκα

 
 «Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα»
Αθησαύριστο μέχρι πρόσφατα έργο
Ένας τόμος με πέντε θεατρικά έργα του Φ.Γ.Λόρκα, Ο έρωτας του Δον Περλιμπλίν και της Μπελίσα στον κήπο του, το πρωτομεταφραζόμενο στα ελληνικά έργο με τίτλο Λόλα, η θεατρίνα και Τρία Σύντομα Μονόπρακτα Ο περίπατος του Μπάστερ Κήτον, Το κορίτσι, ο ναύτης και ο σπουδαστής, Χίμαιρα. Μετάφραση: Λέανδρος Πολενάκης. Εκδόσεις Αιγόκερως, παρουσίαση του βιβλίου Πέμπτη 17 Μαρτίου, ώρα: 8μμ. Πολιτιστικός Πολυχώρος «Εύμαρος» Φωκίδος 26, Αμπελόκηποι Αθήνα, τηλ: 210 6207 824 Περιλαμβάνοντας ένα αθησαύριστο μέχρι πρόσφατα έργο της πρώιμης δημιουργικής περιόδου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αιγόκερως (σειρά Θέατρο), σε μετάφραση από τα ισπανικά του Λέανδρου Πολενάκη, ένας τόμος με πέντε θεατρικά του έργα, Ο έρωτας του Δον Περλιμπλίν και της Μπελίσα στον κήπο του, το πρωτομεταφραζόμενο στα ελληνικά έργο που έχει τον τίτλο Λόλα, η θεατρίνα και Τρία σύντομα μονόπρακτα: Ο περίπατος του Μπάστερ Κήτον, Το κορίτσι, ο ναύτης και ο σπουδαστής, Χίμαιρα. Τα θεατρικά κείμενα του Λόρκα συνοδεύονται από ένα εκτεταμένο δοκίμιο του μεταφραστή πάνω στην ποίησή του και ένα άγνωστο ντοκουμέντο για την δολοφονία του.
Η παρουσίαση του βιβλίου «Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα» θα γίνει την Πέμπτη 17 Μαρτίου και ώρα 8μμ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Εύμαρο» (Φωκίδος 26, Αμπελόκηποι Αθήνα, τηλ: 2106207.824). Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Γιάγκος Ανδρεάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Σολδάτος, Εκδότης Λέανδρος Πολενάκης, συγγραφέας, μεταφραστής, κριτικός θεάτρου Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Μαριέττα Σγουρδαίου. Είσοδος ελεύθερη
Ακολουθεί η παράσταση Φώναξε είμαι ζωντανός του Γιάγκου Ανδρεάδη. Ένα δοξαστικό για τον Λόρκα. Δύο πρόσωπα: Ένας αμετανόητος φονιάς και ένας δημοσιογράφος με αδιευκρίνιστο κίνητρο μονομαχούν.Το έργο Φώναξε είμαι ζωντανός αναφέρεται στη δολοφονία του Λόρκα, ιδωμένη από την πλευρά των φασιστών εκτελεστών του και είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Σε μια εποχή, που ένας άλλου τύπου φασισμός ξεπροβάλλει απ’ το αυγό του φιδιού στην Ελλάδα και στον κόσμο, οι μνήμες της φρανκικής δικτατορίας αποκτούν ένα νέο νόημα και καλούν σε εγρήγορση.
Παίζουν και αυτοσκηνοθετούνται οι ηθοποιοί: Γιώργος Μωρόγιαννης και Κίμων Ρηγόπουλος. Σκηνικό-κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου. Φωτισμοί: Δημήτρης Μαργαρίτης; Μουσική επιμέλεια: Νίκος Τσακρής.
Η παράσταση ανεβαίνει υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες και του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου στον «Εύμαρο», για 10 συνεχόμενες παραστάσεις, από 15 έως και 24 Μαρτίου, ώρα 9.15μ.μ. Διάρκεια: 60 λεπτά Κρατήσεις θέσεων για την παράσταση: τηλ. 6979-624.369 Είσοδος 12, μέλη Εύμαρου 10

No comments: