Tuesday, March 15, 2011

Γεράσιμος Γεννατάς: «Σήμερα όλες οι πράξεις μας είναι πολιτικές»

Ο Γεράσιμος Γεννατάς μιλά χωρίς να φοβάται τη σύγκρουση με ό,τι θεωρείται καθιερωμένο.
  • Συνέντευξη στην Παυλίνα Εξαδακτύλου, Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς δε μιλά μονάχα για την παράσταση «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα». Δε μιλά μονάχα για την εποχή της βαρβαρότητας και το σκοτάδι. Δε μιλά μονάχα για ένα τηλεοπτικό τοπίο, φτιαγμένο από βολεμένους που ξέρουν μονάχα να ευτελίζουν. Μιλά για όλα αυτά για τα οποία ένας ηθοποιός έχει χρέος να μιλήσει, αφού σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι καλλιτέχνες οφείλουν να τοποθετηθούν και, γιατί όχι, να συγκρουστούν με τα καθιερωμένα. 
  • Να που καταφέρνετε γι’ άλλη μια φορά να χωρέσετε ολόκληρο τον Shakespeare σε μια ώρα...
Πρόκειται για μία πολύ διασκεδαστική παράσταση, που, όταν πρωτοξεκίνησε, απαιτούσε και διεκδικούσε τη συμμετοχή του κοινού. Ήταν από τις πρώτες παραστάσεις στις οποίες υπήρχε τέτοια διαδραστικότητα, μία παράσταση “interactive”, όπως λέμε. Αυτό δημιούργησε ένα μύθο γύρω από αυτήν. Το γεγονός πως το υλικό της παράστασης αποτελείται από τα έργα του κυρίου Γουίλιαμ, την καθιστά πολύ πιο γοητευτική. Το να διαχειρίζεσαι ένα τέτοιο υλικό, όπως τα λόγια του Shakespeare είναι από μόνο του υπέροχο. Όλοι οι ηθοποιοί ονειρεύονται να πουν κάποια από αυτά τα λόγια κατά τη διάρκεια της σκηνικής τους ζωής. Είναι από μόνα τους ένα μνημείο του ανθρώπινου μυαλού.
  • Υπάρχουν σεξπιρικές φράσεις που είναι αδικημένες στο χρόνο, που έχουν δηλαδή υποτιμηθεί;
Είναι αμέτρητες οι φράσεις που μπορεί να ξεχωρίσει κανείς μέσα στο έργο του Shakespeare. Κάποιες βέβαια είναι τόσο γνωστές, που έχουν γίνει μότο. Αυτό δείχνει τη δύναμη που έχουν οι φράσεις αυτές, αφού καταφέρνουν να εκφράσουν τη σκέψη πολλών ανθρώπων.
  • Στην παράστασή σας ο Shakespeare «ζωντανεύει» ολόκληρος. Παραμένει, όμως, κι επίκαιρος;
Η ανθρώπινη ιστορία είναι πάρα πολύ μικρή. Μιλάμε μόλις για τρεις χιλιάδες χρόνια πολιτισμού. Κάποιοι λένε ότι βρισκόμαστε ακόμη στην εποχή της βαρβαρότητας. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, απλώς με κάποιες διαφοροποιήσεις. Με αυτήν την έννοια, οτιδήποτε κατασκευάζει το ανθρώπινο μυαλό, το οποίο είναι πραγματικά μεγάλο, δεν μπορεί να μη μας αφορά. Ο Shakespeare, παρότι γράφει για την ανθρώπινη ψυχή, μιλά για κοινωνικά ζητήματα, για ζητήματα εξουσίας κι επιβολής που δεν απέχουν πολύ από το σήμερα. Κάπου γράφει μάλιστα: «για τους ηγέτες, το να κυβερνούν σημαίνει να υπάρχουν. Το να πάψουν να κυβερνούν σημαίνει να πάψουν να υπάρχουν». Αυτό μιλά για το σήμερα, για όλους αυτούς τους τενεκέδες της πολιτικής που ταλαιπωρούν τις ζωές μας.
  • Έχω την αίσθηση ότι δε διστάζετε να τοποθετείστε δημόσια, χρησιμοποιώντας μια σκληρή γλώσσα. Θεωρώ ότι δεν αυτολογοκρίνεστε...
Νομίζω ότι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όλες μας οι πράξεις είναι πολιτικές. Όλες μας οι πράξεις έχουν ένα πολιτικό αντίκρισμα. Από τον τρόπο με τον οποίο διαλέγουμε να πιούμε τον καφέ μας μέχρι τον τρόπο με τον οποίο κλείνουμε τις δουλειές μας, τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στους άλλους. Σήμερα είναι χρέος του οποιουδήποτε που θέλει να ονομάζεται καλλιτέχνης -χωρίς να σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου σ’ αυτήν την κατηγορία - να λέει την άποψή του και όχι να προσπαθεί να τα έχει καλά με όλους.
  • Η υποκριτική είναι μια πολιτική πράξη για εσάς;
Προσπαθώ να αισθάνομαι ότι προσφέρω ένα εργαλείο σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη στους σκοτεινούς καιρούς στους οποίους ζούμε, διαχειριζόμενος ένα πολύτιμο υλικό, όπως είναι στη συγκεκριμένη παράσταση το έργο του
  • Το τηλεοπτικό τοπίο είναι εξίσου σκοτεινό σήμερα;
Αυτό είναι ένα ζήτημα που πονάει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και αναρωτιέται κανείς πού θα φτάσει. Το τηλεοπτικό τοπίο αδικεί την κοινωνία μας, αδικεί τη χώρα μας. Είναι ένας χώρος που προβάλλει προϊόντα προς αγορά, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει το χειρότερο πρόσωπο των ανθρώπων αυτής της χώρας. Το πιο ευτελές πρόσωπο. Κάποιοι άνθρωποι έχουν βολευτεί και βγάζουν χρήματα, ευτελίζοντας τη ζωή μας. Μας λένε ότι όλα είναι ωραία και μας προσφέρουν αποβλάκωση και αποχαύνωση.
INFO
«Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα» των Άνταμ Λονγκ, Τζες Ουίνφιλντ και Ντάνιελ Σίνγκερ στο Θέατρο «Εγνατία» από τις 3 Μαρτίου.
Παίζουν οι: Γεράσιμος Γεννατάς, Ναταλία Δραγούμη, Αντώνης Λουδάρος, Άκης Σακελλαρίου.
Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή: 21.15, Σάββατο: 18.15 και 21.15, Κυριακή: 19.30. Γενική είσοδος: 23 ευρώ, φοιτητικό - μαθητικό: 17 ευρώ.

No comments: