Sunday, March 13, 2011

Η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθετεί Παλαμά




Το μοναδικό θεατρικό έργο που έγραψε στην αυγή του 20ού αιώνα ο Κωστής Παλαμάς, την Τρισεύγενη (1902), ένα από τα σπουδαία κείμενα της νεοελληνικής δραματουργίας, παρουσιάζει από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου η Λυδία Κονιόρδου, σκηνοθετώντας την Στεφανία Γουλιώτη στον ομώνυμο ρόλο.

Η Τρισεύγενη, ένα βαθιά ποιητικό και συμβολικό έργο, υπήρξε στην εποχή του κείμενο νεωτερικό, που προκάλεσε την τότε κριτική, αγνοώντας τις καθιερωμένες δραματουργικές συμβάσεις. Στο επίκεντρό του η μορφή της Τρισεύγενης, ένα σύμβολο του ανθρώπου που διεκδικεί το δικαίωμα να ζει ελεύθερα, πέρα από τα στενά όρια των κοινωνικών συμβάσεων.

Θέμα του ή, καλύτερα, αφορμή, "μια απλή ιστορία ανεπίδοτης αγάπης", όπως την χαρακτηρίζει η Λ. Κονιόρδου: Η Τρισεύγενη, κόρη του Δεντρογαλή, όμορφη, εκρηκτική και ορμητική, κερδίζει τη συμπάθεια όλων στο χωριό με την ευγενική και αθώα της ψυχή. Η θέλησή της για ζωή και ελευθερία είναι ασυγκράτητη, το πνεύμα της αδάμαστο και ανυπόταχτο. Έτσι, εναντιώνεται στον πατέρα της και παντρεύεται τον γιο του θανάσιμου εχθρού του. Μια απόφαση ελεύθερη, που θα την φέρει όμως τελικά σε σύγκρουση με την κλειστή και στενόμυαλη ηθική της κοινωνίας όπου ζει, χωρίς οδό διαφυγής.

Όπως σημειώνει η μεγάλη μας ηθοποιός, "ο Παλαμάς χτίζει με σοφή θεατρική αρμοδεσιά και ολοκληρωμένους χαρακτήρες ρόλους -πρόκληση για τον ηθοποιό- ένα οιστρήλατο γνήσια θεατρικό έργο που αναδεικνύει με πάθος τις κυρίαρχες ιδέες και τις συγκρούσεις τους που χαρακτηρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα έτσι όπως αυτή ξεδιπλώνεται στα έκπληκτα, εφησυχασμένα μάτια της εποχής μας. Αναδεικνύει ιδέες όπως η αδιέξοδη εμμονή στην ύλη, η ιδιοτέλεια με τον πλούτο, η απόρριψη της διαφορετικότητας, η καταστροφή της ομορφιάς και της φύσης, ... την αποδοχή του διαφορετικού, την αλληλεγγύη, τη διεύρυνση της συνείδησης με την επίγνωση ότι η τέχνη μετατρέπει την θνητή εμπειρία του σώματος σε αθάνατο τραγούδι".

Είναι η πέμπτη φορά που η Τρισεύγενη παρουσιάζεται από το κρατικό μας θέατρο. Έχουν προηγηθεί οι παραστάσεις του Δ. Ροντήρη το 1935, με την Κατίνα Παξινού στον ομώνυμο ρόλο, του Κ. Μιχαηλίδη το 1958, με την Άννα Συνοδινού, του Στ. Παπαδάκη το 1969, με την Άννα Κυριακού και του Ν. Περέλη το 1998, με τη Γεωργία Τσαγκαράκη. Στην παράσταση που κάνει πρεμιέρα αύριο εκτός της Στεφανίας Γουλιώτη παίρνουν επίσης μέρος οι ηθοποιοί Νίκος Κουρής, Γιώργος Γάλλος, Φαίδων Καστρής, Αργύρης Πανταζάρας, Αγορίτσα Οικονόμου, Δημήτρης Παπανικολάου, Χρήστος Στέργιογλου, Μαριάννα Δημητρίου, Ευγενία Αποστόλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Τζίνα Θλιβέρη, Σεβίλλη Παντελίδου, Αμαλία Τσεκούρα.

No comments: