Friday, March 18, 2011

Φτωχότερο το ελληνικό θέατρο



Avaton
Σε ηλικία 72 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή ο εξαιρετικός ηθοποιός Χρήστος Τσάγκας. Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, από τον αδελφό του Λάμπρο Τσάγκα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ο ηθοποιός αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, στην ιδιαίτερή του πατρίδα, Ανάληψη Λειβαδιάς.
Ο Χρήστος Τσάγκας είχε σημαντική πορεία στο θέατρο. Πρωταγωνίστησε σε περισσότερα από 40 θεατρικά έργα και σκηνοθέτησε περίπου άλλα τόσα. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του θεάτρου, όπως τον Δημήτρη Χορν, την Κατίνα Παξινού, την Αννα Συνοδινού, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, την Μελίνα Μερκούρη, τον Δημήτρη Μυράτ, την Βούλα Ζουμπουλάκη, το «Θέατρο Τέχνης», κ.ά.
Σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αποφοίτησε το 1960. Ηταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών του Δημοτικού Θεάτρου Νέας Ιωνίας και συνιδρυτής του θιάσου «Παλκοσένικου» και του θεάτρου «Κνωσός», όπου ανέβασε έργα κλασικού ρεπερτορίου. Επαιξε στα έργα «Αγριόπαπια» (1977), «Η παρεξήγηση» (1988), «Κρουαζιέρα» (1976), «Μια νύχτα άνω κάτω» (1987), «Ο θείος Βάνιας» (1986), «Ο λάκκος και η φάβα» (1976), «Ο μικρός Εϊολφ» (1978), «Οι εξόριστοι» (1979), κ.ά.
Πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 25 ταινίες, μεταξύ των οποίων «Μέχρι το πλοίο» του Αλέξη Δαμιανού, «Σιλουέτες» του Κώστα Ζώη, «Παραγγελιά» του Παύλου Τάσιου κ.ά. Συμμετείχε και σε περισσότερα σίριαλ. Με τη χαρακτηριστική του φωνή, μας ταξίδεψε στην ποίηση των Καβάφη, Ρίτσου, Ελύτη κ.ά. [Ριζοσπάστης, Σάββατο 19 Μάρτη 2011]

No comments: