Tuesday, March 15, 2011

Τα θρυλικά κοστούμια της Λυρικής στο θέατρο Ολύμπια

Τα θρυλικά κοστούμια της Λυρικής στο θέατρο Ολύμπια
Ο Δον Κιχώτης στο θέατρο Ολύμπια


Κοστούμια, πουέντ και προσωπικά αντικείμενα των χορευτριών της, από το 1939 έως σήμερα, παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή από αύριο, Τρίτη έως 27 Μαρτίου, στο φουαγιέ του θεάτρου Ολύμπια.

Εμφανίσεις λατρεμένων χορευτριών της Λυρικής όπως της Σάσα Ντάριο, της Τατιάνας Βαρούτη-Μαμάκη, της Έλεν Τσουκαλά και πολλών άλλων μεγάλων καλλιτεχνών, που άφησαν εποχή στο Ελληνικό Θέαμα και την εγχώρια ‘Οπερα.

«Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αυτά τα κουστούμια από κοντά. Ως θεατής έχει μία γενική εικόνα της εμφάνισης, που από κοντά είναι πολύ διαφορετική, πολύ πιο εντυπωσιακή» εξηγεί η Τήνθη Αγριγιαννάκη, που οργάνωσε την έκθεση.

«Από κοντά φαίνεται όλη η λεπτοδουλειά του σχεδιαστή, τα κεντήματα, τα τούλια όπως και οι πουέντ των χορευτριών. ‘Ενα είδος τόσο ευαίσθητο που μπορεί να καταστραφεί ακόμα και μέσα σε μια εβδομάδα χορού» συνεχίζει η κ. Αγριγιαννάκη.

Η Τήνθη Αγριγιαννάκη που είναι χορεύτρια της Λυρικής εδώ και 24 χρόνια και τώρα στη δύση της καριέρας της ως χορεύτρια, έκανε μία προς μία τις επιλογές των κοστουμιών. Μέσα από το ψηφιακό αρχείο της ΕΛΣ αλλά και από τις καλά φυλαγμένες γκαρνταρόμπες της Λυρικής. Οπως διαπίστωσε όμως πολλά από τα κουστούμια στο πέρασμα των χρόνων, έχουν καταστραφεί ή έχουν μεταποιηθεί.

«Είναι πάρα πολλά τα χρόνια» διευκρινίζει, «πήγα και προσωπικά στις αποθήκες της Λυρικής, στο Βεστιάριο αλλά δυστυχώς για κάποιες κυρίες δεν βρέθηκε τίποτα».

Η Σάσα Ντάριο, ένα από τα πιο γνωστά ονόματα του μπαλέτου, θα δώσει το δικό της προσωπικό κοστούμι.

Τα συνολικά 17 κουστούμια που θα παρουσιαστούν είναι από αξέχαστες παραστάσεις της Λυρικής «Συμπόσιο», «Ο Δον Κιχώτης», «Λίμνη των Κύκνων», «Ζιζέλ», «Κακοφυλαγμένη», «Ωραία Κοιμωμένη» και άλλες μεγάλες επιτυχίες.

Ανάμεσα στις εμφανίσεις των μπαλαρίνων, που θα παρουσιαστούν είναι και αυτές της Άννας Πέτροβα, της Φόνης Σαμαροπούλου, της Λουκίας Μιχαλοπούλου, της Βίβιαν Μελά, της Μαρίας Μηλιοπούλου, της Σύνθια Φρυδά, της Αλίνα Στεριανού, της Αιμιλίας Γάσπαρη, της Νατάσας Σιούτα, της Ευριδίκης Ισαακίδου και της Μαρίας Κουσουνή.

Αφορμή της έκθεσης, που όλοι οι συντελεστές αγκάλιασαν με ζήλο, είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί αφιέρωμα στους χορευτές της Λυρικής Σκηνής. 'Ετσι, τώρα οι αρμόδιοι ευελπιστούν πως θα δοθεί το έναυσμα για ακόμα μεγαλύτερες διοργανώσεις, με κουστούμια όχι μόνο των πρώτων χορευτών αλλά και ολόκληρων παραστάσεων.

No comments: