Wednesday, March 16, 2011

Η Σύλβια και ο Τεντ, επί σκηνής

  • Μια παράσταση βασισμένη στην ποίηση και την αλληλογραφία της Πλαθ και του Χιουζ 
  • MΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ: 16/3/2011
Η Σύλβια και ο Τεντ, επί σκηνής
Ο Νέστωρ Κοψιδάς και η Μαρία Ζορμπά
Με αφετηρία τα βιογραφικά και αυτοβιογραφικά στοιχεία της Σύλβια Πλαθ και του Τεντ Χιουζ, καθώς και την ποίησή τους, η Ασπα Τομπούλη προτείνει ένα θεατρικό ταξίδι στον κόσμο αυτού του ιδιαίτερου λογοτεχνικού ζευγαριού του 20ου αιώνα με το έργο «Σύλβια & Τεντ».

Εχοντας δουλέψει και στο παρελθόν πάνω στην Πλαθ, καθώς η πρώτη σκηνοθετική της δουλειά είχε βασισθεί στην αλληλογραφία της ποιήτριας με τη μητέρα της («Γράμματα στο σπίτι μου», Εξώστης του Εμπρός, 1994-΄95), η Τομπούλη επανήλθε: «Το υλικό είναι πολύ μεγάλο και λόγω της επιτυχίας που είχε τότε η παράσταση, δεν ήταν λίγοι όσοι με παρότρυναν να το ξαναπιάσω. Επρεπε όμως να βρεθεί ο άξονας, γύρω από τον οποίο θα περιστρεφόταν η ιστορία που ήθελα να διηγηθώ. Οι προσωπικότητες αυτών των δύο ανθρώπων και το είδος της σχέσης τους μου έδωσαν το στίγμα».

Η παράσταση «Σύλβια & Τεντ» περιλαμβάνει κείμενα από ορισμένες στιγμές της ζωής τους, ενώ εστιάζει στον τρόπο που επικοινωνούσαν, κυρίως μέσα από τη δημιουργική διαδικασία. «Η ιστορία μας δεν είναι γραμμική», επισημαίνει η σκηνοθέτις που κάνει χρήση βίντεο και μουσικής για να ολοκληρώσει την ιδέα της με αντιπαραθέσεις και διαδραστικά στοιχεία, ενώ προβάλλονται «ζωντανές» λήψεις του ζευγαριού. Ολα ξεκινούν «με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου για τον Χιουζ»,  λέει. «Τα πρόσωπα, η ερωτική σχέση, ο γάμος, η καθημερινότητα αλλά πάνω απ΄όλα η κοινή δημιουργία καθορίζουν την παράστασή μας. Πλάι στη γήινη και ερωτική σχέση που είχαν, υπάρχει η απόλυτη πειθαρχία και αυτοπειθαρχία στη δημιουργικότητά τους....

Τα πρόσωπα της ιστορίας 
Η αμερικάνα Σύλβια Πλαθ (1932 - 1963) και ο βρετανός Τεντ Χιουζ (1930 - 1998) αποτέλεσαν ένα από τα ξεχωριστά λογοτεχνικά ζευγάρια της δεκαετίας του ΄50. Μοιράστηκαν μια ξεχωριστή σχέση, προσωπική και καλλιτεχνική: Οταν η Πλαθ αυτοκτόνησε, σε ηλικία τριάντα ετών, ο Χιουζ, με τον οποίο είχε παντρευτεί, είχε κάνει δύο παιδιά αλλά είχε, στη συνέχεια, χωρίσει, έγινε ο εκτελεστής της διαθήκης της και ο χειριστής της πνευματικής της περιουσίας. Η έκδοση των 88 αυτοβιογραφικών ποιημάτων του Χιουζ, λίγο πριν τον θάνατό του, τ αποτέλεσαν ένα από τα βασικά τα υλικά που έπλασαν στη συνέχεια τον μύθο τους.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Κείμενα: Άσπα Τομπούλη
Σκηνικά – κοστούμια: Κλερ Μπρέϊσγουελ
Συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Video: Γιώργος Παντελεάκης
Παίζουν: Μαρία Ζορμπά, Νέστορας Κοψιδάς
Στο θέατρο Olvio
Πρεμιέρα το Σάββατο 26 Μαρτίου _ως 17/4
Παραστάσεις: από Πέμπτη ως Σάββατο στις 21.15, κάθε Κυριακή στις 20.30.
Εισιτήρια: 15 - 20 ευρώ

No comments: