Thursday, March 17, 2011

Μαρία-Λουίζα Παπαδοπούλου

  • Μαρία-Λουίζα Παπαδοπούλου
1) Πολύ έγκαιρη γνωστοποίηση των επιχορηγήσεων- πάντα λέγεται ποτέ δεν υλοποιείται και άνθρωποι έχουν καταστραφεί οικονομικά -…έγκαιρη γνωστοποίηση συμβάλλει στην οργάνωση και αποτελεσματικό προγραμματισμό
2) διαμόρφωση ποικίλων προγραμμάτων στην προκήρυξη όπου μπορεί να ενταχθεί κανείς
όπως : 

Α) άρμα θέσπιδος χειμερινό- θερινό όπου παραστάσεις ομάδων μπορούν να γυρνούν επαρχία με εξασφάλιση μεταφορικών, διαμονής, κάλυψη τεχνικών προδιαγραφών και έτσι να μπορούν να επιβιώνουν μέσα απο τα εισιτήρια αλλά παρέχοντας τόνωση πολιτισμού στην επαρχία.

Β) Πρόγραμμα πειραματικού θεάτρου Επίσης γιατί όχι το ίδιο το υπουργειο να προτείνει σε συνεννόηση με ομάδες και ανοιχτό διάλογο παραστάσεις πειραματικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο να δέχεται παθητικά τις προτάσεις έτσι ώστε και το υπουργείο να αποτελεί δυναμικό φορέα όπου προωθεί νέες τάσεις στο θεατρο ανάλογα με ανάγκες. Ενδεικτικά αναφέρω: θέατρο κοινότητας, αλληλοδιάδραση τεχνών, θεατρο και επιστήμη ….

Γ) πρόγραμμα επιχορήγησης ανά διετία με υψηλότερο ποσό μπορούν να το διαχειριστούν κατά βούληση για μία η δυο παραγωγές

Δ) Πρόγραμμα παροχής στέγης και εξοπλισμού

2) πολιτιστικός σχεδιασμός με στόχους που να διατηρηθεί για κάποια χρόνια π.χ. πενταετία να μπορέσει να γίνει απολογισμός, κριτική συζήτηση και όχι κάθε χρονιά με την αλλαγή της επιτροπής να διαμορφώνεται και διαφορετική γραμμή.

3) Ευνοικότεροι και πιο ευέλικτοι φορολογικοί και ασφαλιστικοί όροι για τις μικρές ανεξάρτητες ομάδες έτσι ώστε με πιο ευέλικτο νομικό και φορολογικό πλαισιο να ειναι δυνατή η σύννομη δραστηριότητα τους.

4) Πρόγραμμα ενημερωσης στο υπουργειο πολιτισμού για φεστιβάλ εξωτερικού προγράμματα ευρωπαικά και μη κ.λπ. Αρχή διαμόρφωσης δικτύου

5) Επιχορηγούμενοι θίασοι με μεγάλα ποσά και κρατικά θέατρα να διαθέτουν ενάμιση μήνα το χώρο τους για να παρουσιάζουν τη δουλεια του νεότεροι αδύναμοι οικονομικά θίασοι. Επίσης να παρέχουν κοστούμια βεστιάριο και σκηνικά αντικέιμενα σε συγκεκριμένο αριθμό ομάδων Διαμόρφωση κλίματος αλληλεγγύης

(Κρίμα που στην ιστοσελίδα [ενν. του υπουργείου Πολιτισμού για τη "διαβούλευση"] μπαίνουν άνθρωποι που ουδεμία σχέση εχουν με το αντικείμενο και τις τεράστιες δυσκολίες του εκφράζοντας απόψεις ακραίες και φανατικές που αποδεικνύουν βέβαια πως στην περιοδο κρίσης διαμορφώθηκε απο τα ΜΜΕ ένα σχεδόν εμφυλιοπολεμικό κλίμα )

No comments: