Friday, March 18, 2011

ΚΘΒΕ: «Διαμάντια και μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη

«Διαμάντια και Μπλουζ» Από την Τετάρτη 23 Μαρτίου Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Λαϊκή Σκηνή Μονή Λαζαριστών, ώρα 9 μμ. 
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Διαμάντια και μπλουζ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη. Πρωταγωνιστεί η Νόρα Κατσέλη, σε έναν από τους σημαντικότερους γυναικείους ρόλους του ελληνικού θεάτρου. Το έργο κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 23 Μαρτίου, στην Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Λαϊκή Σκηνή  της Μονής Λαζαριστών στις 21.00
Ένα διαμαντένιο κολιέ στο λαιμό μιας άγνωστης ξένης που εμφανίζεται απρόσμενα και ένα μπλουζ μιας παρέας νέων μουσικών βασισμένο σε στίχους γραμμένους από έναν προδομένο έφηβο μιας άλλης εποχής αποδεικνύονται καθοριστικής σημασίας για την Άννα, μια ιδιόρρυθμη γυναίκα, υπογραμμίζοντας την εκθαμβωτική μοναξιά της ματαιωμένης ζωής της. 


  • Σημείωμα συγγραφέα
Αύγουστος, το καλοκαίρι που τελείωνε ένας ερωτευμένος έφηβος που περιμένει μάταια στην αποβάθρα, μια εκδρομή με πλοίο της γραμμής που δεν πραγματοποιείται γιατί «εκείνη» ξαφνικά χωρίς λόγο δεν έρχεται στο ραντεβού. Τότε ο έφηβος εξαφανίζεται από τη ζωή της, αφού όμως προηγουμένως της στείλει ένα γράμμα μ’ ένα ποίημα όπου με τρυφερούς στίχους της εκφράζει το παράπονό του για τη χαμένη τους συνάντηση.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια κι η παραλήπτρια του ποιήματος, που τη λένε Άννα, είναι πια μια γυναίκα που σχεδόν «τελειώνει» τη ζωή της. Όπως σχεδόν όλοι τελειώνουν τη ζωή τους με οικογένειες ή μόνοι, με στενές σχέσεις και προδοσίες, με μικρές καθημερινές μελαγχολίες και εντάσεις απρόβλεπτες που τους απογειώνουν. Η Άννα είναι μια ισχυρή προσωπικότητα που όμως ξοδεύτηκε στο πουθενά.

Επιθυμεί μια ήρεμη ζωή, όπως εκείνοι που εύκολα ταράζονται και γι’ αυτό δεν το αντέχουν. Αγαπά την τζαζ, τις συναυλίες στα ανοιχτά θέατρα, τις μυστικές συναντήσεις, τις μακρινές μοναχικές βόλτες, το video τις πρωινές ώρες όταν δεν μπορεί να κοιμηθεί. Ντύνεται συνήθως απλά, προτιμά το άσπρο χρώμα, δεν φοράει κοσμήματα, πίνει αμέτρητους καφέδες και καπνίζει.
Μια παρέα νεαρών μουσικών, ανάμεσά τους και η κόρη της, πρόκειται να πάρουν μέρος σ’ ένα φεστιβάλ μπλουζ και ψάχνουν κάτι απλό για στίχους. Η Άννα τους δίνει το παλιό ξεχασμένο ποίημα να το χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν και να το μελοποιήσουν.

Όταν το έργο αρχίζει, το μπλουζ είναι πια έτοιμο. Χαρούμενη αλλά και με κάποια αγωνία για το αποτέλεσμα η Άννα προετοιμάζεται να δεχτεί την επόμενη μέρα τη νεαρή παρέα που θα «προβάρει» εκεί, στο δικό της πιάνο, το τραγούδι.

Όμως, ώσπου να έρθει αυτή η επόμενη μέρα, απροσδόκητα γεγονότα θα της συμβούν, που ποτέ δεν τα φαντάστηκε ούτε και τα θέλησε. Καινούργια πρόσωπα θα μπουν στη ζωή της, διαμάντια θα λάμψουν κάτω από τις μικρές αγαπημένες της λάμπες, βάναυσες συμπεριφορές από οικεία της πρόσωπα, θα καταστρέψουν την ευάλωτη ισορροπία της. Έτσι που όταν πια θα ακούσει το μπλουζ τίποτα ή σχεδόν τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Λούλα Αναγνωστάκη

  • ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Μια παράσταση αφιερωμένη σε όσους  χάθηκαν μέσα στις επιθυμίες τους, στις αδυναμίες τους και στα όνειρα τους. Και κάτι άλλο: με μεγάλη συγκίνηση σκηνοθετώ στη πόλη που με γέννησε. Γιάννης Κακλέας                                    
ΟI ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά-κοστούμια: Μανώλης Παντελιδάκης
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Ράμος
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Βίντεο: Κώστας Πέπας
Βοηθός σκηνοθέτη: Φρόσω Λύτρα
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρία Φιλίππου
Βοηθός φωτιστή: Στέλλα Καλσίου
Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου

Πρωταγωνιστεί η Νόρα Κατσέλη.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Ευταξόπουλος, Αναστασία Κατσιναβάκη, Σοφία Μιχαήλ, Γιάννης Ράμος, Μιχάλης Σιώνας, Θάλεια Σκαρλάτου.

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη & Κυριακή 19.00,
Πέμπτη, Παρασκευή στις 21.00,
Σάββατο 18.00 & 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
• Παρασκευή, Σάββατο (9 μ.μ.), Κυριακή
Κανονικό € 12  / Εκπτωτικό € 10                                                                   
• Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο (6 μ.μ.)
Κανονικό € 12  / Εκπτωτικό € 10
Εκπτωτικό για ανέργους και μετανάστες € 5

Πληροφορίες-Κρατήσεις:
Ώρες λειτουργίας ταμείων:
Βασιλικό Θέατρο , Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Τρίτη - Κυριακή:  9.30 π.μ.-9.30 μ.μ
Μονή Λαζαριστών
Τρίτη - Κυριακή: 5.30- 9.30 μ.μ
Τηλ. κρατήσεων: 2315.200.200

Εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στην οδό Αριστοτέλους
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10 π.μ.-3.30 μ.μ.
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10 π.μ. -2 μ.μ. & 5.30 μ.μ.-8 μ.μ. 

No comments: