Sunday, March 13, 2011

Η... τρόικα δίνει ραντεβού με την ιστορία!

Ραντεβού... με την Ιστορία δίνει από την προηγούμενη Τετάρτη και κάθε Τετάρτη, στον κινηματογράφο Φιλίπ, η θεατρική ομάδα «Τσιριτσάντσουλες», επιδιώκοντας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών «με το μόνο όπλο που διαθέτουμε, τη σάτιρα». Γιατί, στις μέρες μας, όπως σημειώνουν, «μας φάνηκε ότι η ενασχόληση με ένα θέατρο που δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα των καιρών είναι αδιανόητη. Αυτό που εμφανίζεται ως μονόδρομος είναι μάχη».

Έτσι, όπως τονίζει η... τρόικα, δηλαδή οι Ελισσαίος Βλάχος, Μαρίνος Μουζάκης και Κωνσταντίνος Πουλής, που υπογράφουν τη σκηνοθεσία, «καθίσαμε και γράψαμε επιθεωρησιακά νούμερα για το ξεπούλημα της χώρας, τη βίαιη μοίρα των μεταναστών, για άκαρδους παπάδες και αμετανόητους ψηφοφόρους μεγάλων κομμάτων, για τη νερώνεια απόλαυση της εξουσίας, την τραγική φάρσα των πολιτικών που όλο τουπέ και αέρα ξεπουλάνε το μέλλον μας, προσπαθώντας να τηρήσουμε πάντα μια λεπτή ισορροπία: ότι οι διαπιστώσεις μας στρέφονται εναντίον του ανθρωπάκου που στήριξε και στηρίζει την τρέχουσα αδικία, αλλά πρώτα και κύρια στρέφονται εναντίον των ισχυρών».

Στην παράσταση (που, εκτός του τίτλου Ραντεβού με την Ιστορία, διαθέτει και τον χαρακτηριστικό υπότιτλο Ο λάκκος με τα σκατά) παίρνουν μέρος, εκτός της... τρόικας, οι Ντίνα Μαυρίδου, Νίκος Γιούσεφ, Χρήστος Συρμακέζης, Χριστίνα Χριστοδούλου, Σόνια Περλέγκα, Παντελής Παντελόγλου, που προσπαθούν να εμφυσήσουν μια νότα (πικρής) αισιοδοξίας, αφού «εμείς οι γελωτοποιοί θα γελάμε πικρά με τους αφέντες μας κρατώντας ζωντανή τη φλέβα της λαϊκής κωμωδίας, που ξέρει πως όταν ο Καραγκιόζης προσφωνεί τον πασά πολυσιχαμένο αντί για πολυχρονεμένο, πριονίζει λίγο την καρέκλα του για την κρίσιμη ώρα...».

No comments: