Sunday, March 13, 2011

Η Αμερική, ο έρωτας, το μίσος και ο καφές


Η Αμερική, ο έρωτας, το μίσος και ο καφές

Γεννήθηκαν την ίδια χρονιά, το 1981, ο ένας στην Αθήνα ο άλλος στην Αλβανία. Η παρουσία τους στα θεατρικά μας (κι όχι μόνο) δρώμενα είναι ενδιαφέρουσα, με σωστές και συχνά «χαμηλόφωνες» επιλογές. Φέτος ο Γιώργος Ντούσης και ο Eνκε Φεζολάρι μοιράζονται τη σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου» στο «Drunk enough to say I love you...» της Κάριλ Τσέρτσιλ (σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου, σκηνικά-κοστούμια-Νίκου Αναγνω­στόπουλου και μουσική Δημήτρη Παπαλάμπρου). Το έργο αφηγείται με βιτριολικό, ανατρεπτικό χιούμορ την ιστορία του Σαμ και του Γκάι, μια ιστορία μοναδικού έρωτα, έλξης και θαυμασμού που βαθμιαία μετατρέπεται σε απέχθεια και μίσος για να μπορέσει να ζητήσει την αγάπη με νέους όρους.
Η συγγραφέας χρησιμοποιεί την ερωτική ιστορία δύο αντρών για να μιλήσει σε λιγότερο από μία ώρα για τον έρωτα, την υποταγή, τις εκλογές, την παραλυτική αδυναμία, τη δημοκρατία, τα βασανιστήρια, τον καφέ, την τρομοκρατία, τα οικονομικά συμφέροντα, τον πόλεμο, την οικολογία, το κάπνισμα, το μίσος, την αγάπη.
Οι 35 σελίδες ελλειπτικού όσο και απόλυτα ρεαλιστικού λόγου της Τσέρτσιλ ξεσκεπάζουν καταστάσεις 50 ετών που δημιούργησε η Αμερική με όλες τις χώρες του κόσμου ώστε να μπορέσει να τις ελέγξει πολιτικά, πολιτιστικά και άρα και οικονομικά. Το «Drunk enough to say I love you...» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις 19 Μαρτίου, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα.
  • Παράνομο ζευγάρι
Η Κάριλ Τσέρτσιλ, αποτυπώνει τη σχέση της αμερικανικής υπερδύναμης και της Ελλάδας, στην ερωτική σχέση μεταξύ δύο ανδρών. Η «παράνομη» μη αποδεκτή κοινωνικά αυτή σχέση θα αποκαλύψει τους απλούς, υπόγειους, καθαρούς, όποιους τελικά, μηχανισμούς με τους οποίους άνθρωπος επιβάλλεται σε άνθρωπο, εραστής σε εραστή, χώρα σε χώρα.
  • ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
  • Παραστάσεις: 19/3 - 31/5. Εισιτήρια: 20, 14 (φοιτητικό) ευ­ρώ. Κάθε Τρίτη: 2 άτομα με 1 εισιτήριο.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 13/3/2011

No comments: