Friday, March 18, 2011

"Michael Kohlhaas" στο Booze: Η εξέγερση και το δίκιο της...

"Δάκρυα και ενθουσιασμό" ήταν τα συναισθήματα που προκαλούσε στον Κάφκα, όπως έλεγε ο ίδιος, η νουβέλα του Χάινριχ φον Κλάιστ (1777-1811) Michael Kohlhaas, γραμμένη τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, αλλά εξαιρετικά μοντέρνα, τόσο για την εποχή που γράφτηκε όσο και έναν αιώνα αργότερα...
Θέμα της η αναζήτηση της δικαιοσύνης και η συνακόλουθη εξέγερση ενάντια στην άδικη εξουσία. Ο πρωταγωνιστής της ήταν ένα ιστορικό πρόσωπο, ο Χανς Κόολχάζε, γόνος εύπορης οικογένειας από την περιοχή του σημερινού Βερολίνου. Τον Οκτώβριο του 1532, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του προκειμένου να πάρει μέρος σε μια εμπορική έκθεση στη Λειψία, κάποιος ευγενής του αποσπά δύο άλογα με την αιτιολογία ότι είναι κλεμμένα.
Η προσφυγή του στη δικαιοσύνη απορρίπτεται ύστερα από την μεσολάβηση των ανθρώπων της εξουσίας. Λίγα χρόνια αργότερα θα ηγηθεί μιας εξέγερσης, η οποία θα κατασταλεί το 1540, με τη δημόσια εκτέλεσή του με βασανιστικό τρόπο στο Βερολίνο. Η ιστορία αυτή ενέπνευσε τον Κλάιστ, που στη νουβέλα του, συνταγμένη σε ύφος χρονικού, επικεντρώνεται στην αναζήτηση της δικαιοσύνης και την προσωπική σύγκρουση με την εξουσία, και λιγότερο στα γεγονότα της εξέγερσης.
Βασισμένος στο κείμενο αυτό, που μετέφρασε και διασκεύασε για τη σκηνή η Σάντρα Δόμβρου, ο σκηνοθέτης Αντρέας Κουτσουρέλης παρουσιάζει από σήμερα και κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στο Booze Cooperativa την παράσταση Michael Kohlhaas, στην οποία παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Δημήτρης Αντωνιάδης, Παναγιώτης Βασιλείου, Στάθης Βούτος, Αντρέας Κουτσουρέλης, Παναγιώτης Μαρίνος και Έλενα Χετζάκη.

No comments: