Tuesday, March 15, 2011

Η Ιλιάδα από το Α φθάνει στο Ω

  • Είκοσι τέσσερις ηθοποιοί για εικοσιτέσσερις ραψωδίες 
  • Μυρτώ Λοβέρδου, ΤΟ ΒΗΜΑ: 15/3/2011
Η Ιλιάδα από το Α φθάνει στο Ω
Η ηθοποιός Ρούλα Πατεράκη

Είκοσι τέσσερις ηθοποιοί για εικοσιτέσσερις ραψωδίες: Οι αναγνώσεις της Ιλιάδας του Ομήρου, στη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, την οποία ευγενικώς προσέφερε ο ίδιος στο Εθνικό Θέατρο, οδεύει προς την ολοκλήρωσή της. Από τις 14 Οκτωβρίου που έγινε η ανάγνωση της πρώτης ραψωδίας (Α) ως τις 31 Μαρτίου που θα είναι η σειρά της τελευταίας (Ω) τα απογεύματα κάθε Πέμπτης στο κτίριο Τσίλερ γέμισαν κόσμο.

Το εγχείρημα _μια ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή, Γιάννη Χουβαρδά, στέφθηκε από πραγματικά μεγάλη επιτυχία, αφού η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αφορμή στάθηκε η ολοκλήρωση της μετάφρασης του Δημήτρη Μαρωνίτη, ενώ η ανταπόκριση των ηθοποιών δεν άφηνε κανένα περιθώριο.

Υπό τον γενικό τίτλο «Αρχαία Κληρονομιά, νέα προοπτική» η εκκίνηση δόθηκε από τη Λυδία Κονιόρδου _η αυλαία θα πέσει με την Αμαλία Μουτούση. Ως το τέλος απομένουν ακόμα τρεις ραψωδίες. Την προσεχή Πέμπτη (17/3) σειρά έχει η Ρούλα Πατεράκη με την ραψωδία Χ _την ανάγνωσή της θα συνοδεύσει «ενίοτε», όπως επισημαίνει, η μουσική του Νίκου Πλάτανου. «Βρήκα τόσο πρωτότυπο το σχέδιο του Γιάννη Χουβαρδά, ν΄ακουσθεί το ομηρικό έπος στη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη από γυναίκες ηθοποιούς. Είναι σημαντικό που μια τέτοια μαζική πρόταση βρήκε τόσο μεγάλη ανταπόκριση». Η ραψωδία που θα ερμηνεύσει είναι «Εκτορος αναίρεσις: «Η Χ είναι "θεαματική", καθώς περιλαμβάνει τον θρήνο της Εκάβης και της Ανδρομάχης, την περιφορά του Εκτορα γύρω από τα τείχη, την ταπείνωση, δηλαδή του εχθρού, από τον Αχιλλέα», εξηγεί και προσθέτει: «Εχει πολυποίκιλο ενδιαφέρον».

Ακολουθεί, στις 24 Μαρτίου, η Ραψωδία Ψ με την Ολια Λαζαρίδου _τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει η Στέλλα Μιχαηλίδου ενώ μουσική συνεργάζεται ο Κώστας Βόμβολος. Τον κύκλο των ραψωδιών της Ιλιάδας θα κλείσει η Αμαλία Μουτούση, με την Ωμέγα: Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Βίκου Ναχμία, την Ωμέγα: «Πρόκειται για ένα ποιητικό αριστούργημα», λέει η ηθοποιός που «αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ιστορία και μαζί την ιστορία όλων των πολέμων. Παρακολουθούμε το σκληρό μίσος, την αλαζονεία, την αυταπάτη, τον θυμό, τη μήνιν και τις συνέπειές της. Στη ραψωδία Ω βλέπουμε πως η οργή μετασχηματίζεται σε συμπόνοια και έλεος», καταλήγει.
Υπενθυμίζεται ότι οι αναγνώσεις της Ιλιάδας πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου - Κτίριο Τσίλερ, στις 18.00 με είσοδο 5 ευρώ.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Μαρωνίτης, θα κάνει το «κλείσιμο» της Ιλιαδας που μετέφρασε, την Τρίτη 5 Απριλίου, στις επτά το απόγευμα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, με δελτία εισόδου που θα διατίθενται από τα ταμεία 15 ημέρες πριν (πληροφορίες για εισιτήρια στο 2105288170-1).

Μετά τη Λυδία Κονιόρδου τη σκυτάλη πήραν οι ηθοποιοί: Στεφανία Γουλιώτη, Εύα Κοταμανίδου Ρένη Πιττακή, Ράνια Οικονομίδου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Κάτια Δανδουλάκη, Πέμυ Ζούνη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Θέμις Μπαζάκα, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μάγια Λυμπεροπούλου, Μαρία Σκουλά, Δήμητρα Χατούπη, Μαρία Πρωτόπαππα, Λένα Κιτσοπούλου, Ελένη Κοκκίδου, Αννα Μάσχα, Λυδία Φωτοπούλου, Μαρία Ναυπλιώτου.

No comments: