Sunday, March 13, 2011

Χταπόδια που χορεύουν, λουλούδια που τραγουδούν


«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» ...πετάει για να συναντήσει τα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ»
«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» ...πετάει για να συναντήσει τα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ»

Αντικείμενα που μετακινούνται μόνα τους ή αιωρούνται, ηθοποιοί που πετούν, συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται. Η μαγεία του «μαύρου θεάτρου» ταξιδεύει μέχρι τη σκηνή του θεάτρου «Badminton» στις 18, 19 και 20 Μαρτίου με την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και τα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ». Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή των παγκοσμίως γνωστών παραμυθιών του Λ. Κάρολ και Τζ. Σουίφτ, όπως ζωντανεύουν μέσα από την ιδιαίτερη τεχνική του μαύρου θεάτρου και τις εφαρμογές των μοναδικών σκηνικών του τρικ, σε ένα θέαμα «μαγικό», με μαύρο φως, χωρίς λόγια, από το Εθνικό Μαύρο Θέατρο της Πράγας. Ο διευθυντής και συνιδρυτής του Εθνικού Μαύρου Θεάτρου της Πράγας, Γιακούμπ Μάρεκ, ο άνθρωπος που «ταξιδεύει» την πιο διάσημη ομάδα Μαύρου Θεάτρου σε όλο τον κόσμο μιλάει για την παραγωγή που θα δούμε στην Αθήνα.
Ποια τα χαρακτηριστικά τους θεάματος που φέρνει το Εθνικό Μαύρο Θεάτρο της Πράγας στην Αθήνα;
Χταπόδια που χορεύουν, λουλούδια που τραγουδούν
Πρόκειται για παράσταση μαύρου θεάτρου, χωρίς διαλόγους, με πολλαπλά οπτικά ευρήματα και βασισμένη σε μια ελεύθερη απόδοση της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ και των «Ταξιδιών του Γκιούλιβερ» του Τζόναθαν Σουίφτ. Περιέχει όλη την ξεχωριστή μαγεία του Εθνικού Μαύρου Θεάτρου της Πράγας με τα μοναδικά σκηνικά εφέ, με κινούμενες εικόνες τόσο από φιλμ όσο και ζωντανές, και φιλοδοξεί να μεταφέρει τους θεατές σε ένα ταξίδι ανάμεσα στους Γίγαντες και τους Λιλιπούτειους, χταπόδια που χορεύουν, λουλούδια που τραγουδούν και ζωντανά πιόνια του σκάκι.
Κάνουμε την Αλίκη να πετάξει, να συρρικνωθεί και να εξαφανιστεί, ενώ ο Γκιούλιβερ επισκέπτεται τις πιο παράξενες ηπείρους, γεμάτες από άγνωστα αντικείμενα και πλάσματα. Η παράσταση περιλαμβάνει σκηνικούς μηχανισμούς, που αποτελούν μια δική μας πατέντα και οι οποίοι επιτρέπουν στους ηθοποιούς να πετάξουν και να φτάσουν πολύ κοντά στον θεατή.
Σε ποιους απευθύνεστε;
Δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για τις παραστάσεις μας. Οι θεατές από μηδέν μέχρι δεκαεπτά ετών χαίρονται με την ιστορία, τις μάσκες και τα αστεία. Ενώ οι θεατές από 18 μέχρι 100 ετών απολαμβάνουν τα εφέ, τα τρικ και όλα τα σύνθετα σκηνικά μέσα. Νομίζω ότι αγγίζουμε περισσότερο το νεανικό κοινό, κυρίως λόγω των ιστοριών που επιλέγουμε, οι οποίες είναι πασίγνωστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Παίζουμε τον Γκιούλιβερ, με τον οποίο ταυτίζονται περισσότερο τα αγόρια, και την Αλίκη, με την οποία ταυτίζονται τα κορίτσια και νιώθουν πως και αυτά μπαίνουν για λίγο μέσα στους ρόλους και ζουν τις ζωές αυτών των ηρώων.
Μπορείτε να μας περιγράψετε την αρχή λειτουργίας της τεχνικής του μαύρου θεάτρου και να μας εισάγετε στην ιστορία του;
Είναι λίγο σαν τον Τζέιμς Μποντ. Δεν μπορούμε να σας αποκαλύψουμε κανένα τρικ και, ή όπως θα έλεγε και ο Μποντ, «αν σας το πω, μετά θα πρέπει να σας σκοτώσω». Στη βάση του το κεντρικό οπτικό τρικ που εφαρμόζουμε είναι πολύ απλό: μαύρο πάνω σε μαύρο και αν θες κάτι να φαίνεται, τότε βάζεις λευκό πάνω σε μαύρο, κάνοντάς το να μοιάζει σαν να αιωρείται. Στο καλλιτεχνικό μας πορτφόλιο συνυπάρχουν βωβές παραστάσεις, παραστάσεις με blacklight, μιούζικαλ, μπαλέτα, συναυλίες κλασικής μουσικής καθώς και καλλιτεχνικές παραστάσεις με ζογκλέρ. Στις παραγωγές αυτές συνδυάζουμε το έργο των ηθοποιών, των χορευτών, των τραγουδιστών και όλων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, με ειδικά τρικ, μέσα από τεχνικές και καλλιτεχνικές διαδικασίες. Αντιπαραβάλλουμε τις ζωντανές κινούμενες εικόνες με προβολές σε μεγάλες οθόνες, υπερμεγέθεις μαριονέτες, ψηφιακά εφέ και διάφορους μηχανισμούς σκηνικών τεχνασμάτων. Δίνουμε στους θεατές τη δυνατότητα να βρεθούν για λίγο στον κόσμο του φανταστικού και του ονείρου.
  • ΓΙΑ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΥΣ
Ποια είναι τα βασικά θέματα που ανεβάζετε στις παραστάσεις σας; Πρόκειται για κωμωδίες, παραμύθια ή ίσως για κάτι ελαφρώς τρομακτικό;
Είναι κατά κύριο λόγο παραμύθια για ονειροπόλους, όπως ο Γκιούλιβερ, η Αλίκη, ο Δον Κιχώτης. Κάποια σημεία παρουσιάζονται με μια δόση υπερβολής, ποτέ όμως δεν αγγίζουν το στοιχείο του τρόμου, μια και δεν είναι αυτό το αντικείμενό μας. Είμαστε εδώ για να διασκεδάσουμε τον κόσμο με μια καλή αίσθηση του χιούμορ και κάθε άλλο παρά να τον τρομάξουμε.
  • ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
  • Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο 8.30 μ.μ., Κυριακή 5.00 μ.μ.. Εισιτήρια: 50 έως 20 ευρώ για ενήλικες, 25 έως 10 ευρώ για παιδιά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 13/3/2011

No comments: