Sunday, March 13, 2011

"Επιστροφή" στον Ευριπίδη

Μια επανανάγνωση των Βακχών του Ευριπίδη, επικεντρωμένη στο ζήτημα της ταυτότητας και της ετερότητας, επιχειρεί ο σκηνοθέτης Eamonn Farrell, ο οποίος σε συνεργασία με τον συνθέτη Ουίλιαμ Αντωνίου παρουσιάζουν από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στο θέατρο Ροές την παράσταση Επιστροφή (The return).
Ήρωάς του όχι ο Διόνυσος, αλλά ένας Ελληνοαμερικανός ροκ σταρ, που φθάνει στην Αθήνα προκειμένου να προβάλει τη μουσική του. Στην προσπάθεια επιβολής αυτής της "εισαγόμενης" κουλτούρας θα έρθει σε σύγκρουση με μια Ελληνίδα ακαδημαϊκό, υπέρμαχο της ακεραιότητας της ελληνικής παράδοσης... Μέσα από αυτή τη σύγκρουση των δύο ευανάγνωστων χαρακτήρων ο σκηνοθέτης θέτει ερωτήματα όπως: Ποιος από τους δύο απειλείται περισσότερο; Μπορεί κανείς να προχωρήσει ξεχνώντας εντελώς το παρελθόν του; Πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κανείς για την πραγματική του ταυτότητα; Πόσο εύκολα αλλάζουν οι ρόλοι, ανάμεσα στον νικητή και τον νικημένο; Μέσα από αυτές τις συγκρούσεις, οι πρωταγωνιστές του αναδεικνύονται σε τραγικά πρόσωπα που «μεταμορφώνονται», έρχονται σε αντίθεση με τους γύρω τους, την κοινωνία, τη μοίρα και τον ίδιο τους τον εαυτό...
Στην παράσταση Επιστροφή, που παρουσιάζεται τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Ησαΐας Ματιάμπα, Στέβη Φόρτωμα, Άντζελα Ορφανού, Liz Davito, Τηλέμαχος Κρεβαΐκας, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Χαρά Κότσαλη, ενώ τον ρόλο του αφηγητή έχει ο Μηνάς Χατζησάββας. Οι χορογραφίες είναι της Φαίδρας Σούτσου, ενώ η επιμέλεια των κοστουμιών της Βίκυς Αδάμου.

No comments: