Saturday, March 5, 2011

Ρεκόρ Guinness για την Ξάνθη με την κατασκευή της μεγαλύτερης αποκριάτικης μάσκας


Η μάσκα έχει την εικόνα χαρακτικού και δανείζεται στοιχεία από το ελληνικό θέατρο σκιών
  • Η μάσκα έχει την εικόνα χαρακτικού και δανείζεται στοιχεία από το ελληνικό θέατρο σκιών   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )
Η πόλη της Ξάνθης φιγουράρει από το μεσημέρι του Σαββάτου στις σελίδες του παγκόσμιου βιβλίου των Guinness World Records για την κατασκευή της μεγαλύτερης αποκριάτικης μάσκας. Η εντυπωσιακή μάσκα που φιλοτεχνήθηκε έχει την εικόνα χαρακτικού και δανείζεται στοιχεία από το ελληνικό θέατρο σκιών, το οποίο και αποτελεί κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών στην Ξάνθη. Η μάσκα ζυγίζει 2.000 κιλά, είναι εξολοκλήρου από φελιζόλ, έχει ύψος 12 μέτρα, πλάτος 8,5 μέτρα και καταλαμβάνει εμβαδόν 75 τετραγωνικών μέτρων, ενώ το κόστος της, σύμφωνα με τις δηλώσεις των διοργανωτών, ανήλθε στο ποσό των 50.000 ευρώ.

Δεκάδες κάτοικοι της πόλης όλων των ηλικιών, υπό την επίβλεψη του γλύπτη Φώτη Στεργίου με τη συμπαράσταση της Δημοτικής Επιχείρησης Ξάνθης, εργάζονταν με εντατικούς ρυθμούς επί έναν ολόκληρο μήνα, προκειμένου να συμπεριληφθεί η Ξάνθη στο διάσημο παγκόσμιο βιβλίο με τα μεγαλύτερα ρεκόρ. Οι τελευταίες εργασίες για την κατασκευή της αποκριάτικης μάσκας ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο κλειστό γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης» και από το πρωί του Σαββάτου δεκάδες κάτοικοι, επισκέπτες, μικρά παιδιά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης αλλά και η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής το δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη έσπευσαν να παρακολουθήσουν από κοντά τα αποτελέσματα των κριτών.

Η εκπρόσωπος των Guinness World Records Β.Χάμινγκς και οι συνεργάτες της από τη Μεγάλη Βρετανία έκαναν όλες τις απαραίτητες μετρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν η αποκριάτικη μάσκα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ.

Η κατασκευή της μεγαλύτερης αποκριάτικης μάσκας στον κόσμο, αποτέλεσε μια μεγάλη γιορτή που στήθηκε μέσα στο «Φίλιππος Αμοιρίδης» με κλόουν, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους και δεκάδες μικρούς καρναβαλιστές. Ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας. [Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ]

No comments: