Friday, March 4, 2011

Άπαιχτος «Έλεγχος» στο Θέατρο Τέχνης


 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/03/2011

Όλο και συχνότερα, θεατρικά σχήματα καταφεύγουν σε κείμενα των αρχών του 20ού αιώνα προκειμένου να διαλεχθούν με τα προβλήματα του σήμερα. Ο λόγος, βέβαια, έχει να κάνει με τις ιστορικές αναλογίες που προσφέρει η χρεωκοπία που ακολούθησε την ταπεινωτική ήττα στον «ατυχή πόλεμο» του 1897 και ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος που επιβλήθηκε στη χώρα, προκειμένου οι δανειστές να πάρουν πίσω τα χρήματά τους... και με το παραπάνω.

Έτσι, το Θέατρο Τέχνης έβγαλε από το συρτάρι τον, μάλλον ξεχασμένο σήμερα, Γεώργιο Η. Ησαΐα και το έργο του Ο Έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου, μια πικρή πολιτική σάτιρα του 1900, που «ανακαλύφθηκε» χάρις στην επιστημονική έρευνα του «δικού μας» Λέανδρου Πολενάκη. Πρόκειται για μια έμμετρη τρίπρακτη κωμωδία, γραμμένη σε ομοιοκατάληκτους ζευγαρωτούς δεκαπεντασύλλαβους, που δεν είχε παρασταθεί μέχρι σήμερα.

Όπως σημειώνει ο Λ. Πολενάκης, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τον Γ. Η. Ησαΐα, πέρα από τα τρία έργα του που έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί (τα άλλα δύο είναι η Ειρήνη, 1898, και η Τιμή του Σούδερμαν, 1899). «Από τα έργα του προκύπτει η εικόνα ενός μορφωμένου προοδευτικού αστού. Οι τρεις κωμωδίες του διαθέτουν έντονο πολιτικό στοιχείο, ενώ θίγουν με απίστευτη τόλμη ... τη διαφθορά, τη σήψη, τη ρεμούλα, τη συναλλαγή, κατονομάζοντας ανοιχτά τους υπαίτιους. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι το όνομα και το έργο του αποσιωπήθηκαν για έναν αιώνα».

Μετά από 111 χρόνια λοιπόν, και με τον ευρωπαϊκό έλεγχο επί της ελληνικής οικονομίας και πάλι παρόντα, ο Μακρομούρης, μεγαλοδανειστής του κυρ-Αποστόλη Σακάτη, φέρνει από το εξωτερικό τους ελεγκτές του Διεθνούς Ταμείου... Φον Γδάρε και Λε Φαγάν. Ποια θα είναι η εξέλιξη του έργου, αλλά και η τύχη των ιθαγενών ηρώων, καθώς και η απόφαση που θα πάρουν στο τέλος του Ελέγχου, θα το ανακαλύψει μόνος του ο θεατής αυτής της πικρής «κωμωδία μετ’ ασμάτων», που σκηνοθετούν οι Κωστής Καπελώνης και Δημήτρης Δεγαΐτης, αντλώντας το υλικό τους από τα λαϊκά θεάματα των μπουλουκιών και την πρώιμη αθηναϊκή επιθεώρηση.

Η δραματουργική επεξεργασία είναι του Λέανδρου Πολενάκη, η μουσική της Μαρίνας Χρονοπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Κατερίνας Σωτηρίου. Παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν οι Κώστας Βελέντζας, Δημήτρης Δεγαΐτης, Βασίλης Λέμπερος, Αναστασία Γεωργοπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος, Βένια Σταματιάδη, Νίκος-Ορέστης Χανιωτάκης, Αμαλία Καβάλη, Γεράσιμος Σκαφίδας, Μαρία Τζάνη και Γιάννης Μίνως.

No comments: