Thursday, March 3, 2011

Ο άνδρας που μιλάει στα δέντρα

  • της ΛΟΥΙΖΑΣ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
  • ΤΟ ΒΗΜΑ:  02/03/2011
Ο Τιμ Κράουτς, ο άγγλος συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης, που αποδομεί και διερευνά την τέχνη της περφόρμανς έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ο άνδρας που μιλάει στα δέντρα
Σκηνή από την πρωτοποριακή παράσταση του Τιμ Κράουτς



Ο Τιμ Κράουτς, ο άγγλος συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης, που αποδομεί και διερευνά την τέχνη της περφόρμανς έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 
Ο Τιμ Κράουτς πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 2003 και έκτοτε αποτελεί ένα από τα ζωτικότερα στοιχεία του πειραματικού θεάτρου της Μεγάλης Βρετανίας. Θα βρεθεί στην Αθήνα για τέσσερις παραστάσεις στο BIOS, όπου θα παρουσιάσει δύο έργα του, το «My Arm» (30 & 31 Μαρτίου) και το «An Oak Tree» (1 & 2 Απριλίου).
  • «Μια βελανιδιά» («An Oak Tree»)
Ένας πατέρας χάνει την κόρη του σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Προκειμένου να ξεπεράσει την απώλειά του καταφεύγει σε μια «προβολή» : αρχίζει να νομίζει πως η κόρη του είναι το δέντρο δίπλα στο οποίο σκοτώθηκε. Τίποτα πια δεν είναι το ίδιο για εκείνον. Η ζωή του είναι πλέον σαν ένα θεατρικό έργο – κάθε τι αναπαριστά κάτι άλλο. 
Ο άνδρας που τη σκότωσε είναι υπνωτιστής. Από τη στιγμή του ατυχήματος χάνει την ικανότητά του να υπνωτίζει. Για εκείνον, όλα είναι πλέον ακριβώς αυτά που φαίνονται. Για πρώτη φορά οι δύο άνδρες συναντιούνται όταν ο πατέρας προσφέρεται ως εθελοντής στον υπνωτιστή. 
To «Μια βελανιδιά» είναι μια παράσταση για δύο. Ο υπνωτιστής είναι ο Τιμ Κράουτς. Ο πατέρας, όμως, είναι ένας διαφορετικός κάθε φορά ηθοποιός. Αυτός ο δεύτερος ηθοποιός, είτε άνδρας είτε γυναίκα, ανεβαίνει κάθε φορά στη σκηνή χωρίς να έχει δει, ή να έχει διαβάσει ούτε λέξη από το έργο στο οποίο θα παίξει εκείνο το βράδυ. Όπως ακριβώς η προβολή του πατέρα στο δέντρο, έτσι και αυτή είναι μια διαφορετική προβολή, μια διαφορετική σύμβαση: η σύμβαση της ερμηνείας του διαφορετικού ηθοποιού, του υπνωτιστή προς τον υπνωτιζόμενο, του κοινού προς τον ηθοποιό. 
Το «Μια βελανιδιά» αναμιγνύει την ανθρώπινη ικανότητα της προβολής με την τέχνη και την απώλεια μέσω μιας πραγματικά ζωντανής και περίεργα κωμικής αφήγησης. Πρόκειται για ένα πείραμα με τη θεατρική φόρμα μέσω μιας δυνατής, αλλά και προσιτής, ιστορίας. Ο δεύτερος ηθοποιός όχι μόνο υποστηρίζει την ιστορία, αλλά και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δει κάποιον που ανακαλύπτει την ίδια του την ύπαρξη λεπτό προς λεπτό.
Κείμενο/ Ερμηνεία:Τιμ Κράουτς
Σκηνοθεσία:Τιμ Κράουτς, Καρλ Τζέιμς
  • Εγραψαν για την παράσταση:
«Μια έξοχη και ανατρεπτική παράσταση από τον Κράουτς… με απίστευτη συναισθηματική οξύτητα» The Guardian
«Καθηλωτικό – και για τους ηθοποιούς και για το κοινό.» The Herald
«…Ένας σύγχρονος Πιραντέλλο – ενδεχομένως και καλύτερος. Πρόκειται για ζωντανή φιλοσοφία. Ένα έργο που στηρίζεται στο παιχνίδι, αλλά ταυτόχρονα δίνει τροφή για σκέψη». The Independent on Sunday
  • «Το χέρι μου» («My Arm»)
«Όταν ήμουν δέκα χρονών, στην προσπάθεια να κάνω κάτι που θα είχε πραγματικό νόημα, σήκωσα το χέρι μου ψηλά, πάνω από το κεφάλι μου και δεν το ξανακατέβασα. Τώρα, τριάντα χρόνια μετά, αυτό το πράγμα έχει αποκτήσει τόση σημασία, που με τσακίζει.» 
Το «Χέρι μου» αφηγείται την ιστορία μιας κενής χειρονομίας. Είναι η εξομολόγηση ενός ανθρώπου που έχει ζήσει τριάντα χρόνια χωρίς να συμβιβαστεί. Σε αυτή τη περίοδο έχει γίνει από κλινικό πείραμα μέχρι και πρότυπο τέχνης στη Νέα Υόρκη. 
Η ιστορία παρουσιάζεται συνδυάζοντας ζωντανή περφόρμανς, φιλμ και animation αντικειμένων τα οποία φέρνει το ίδιο το κοινό μαζί του. Πάνω απ’ όλα, όμως, το «Χέρι μου» είναι μια περφόρμανς για την μοντέρνα τέχνη, την ισχυρογνωμοσύνη και το πώς πράγματα που κάνουμε όταν είμαστε δέκα ετών, μάς στιγματίζουν για όλη μας τη ζωή. 
Το «Χέρι μου» πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 2003 (Traverse Theatre) και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.
Κείμενο/ Ερμηνεία: Τιμ Κράουτς
Σκηνοθεσία:Τιμ Κράουτς, Καρλ Τζέιμς & Χέτι Μακντόναλντ
  • Εγραψαν για την παράσταση:
«Ένα γοητευτικό σόλο κομμάτι από τον Τιμ Κράουτς…ένας τρυφερός, ζεστός και ταυτόχρονα πικρόχολα εκκεντρικός διαλογισμός για το τι σημαίνει να είναι κανείς φυσιολογικός σε ένα κόσμο που δε συγχωρεί.» The Herald  
«…Ο Τιμ Κράουτς είναι από τους πιο καθηλωτικούς περφόρμερ. Πειραματίζεται στη σκηνή με τη φύση της τέχνης και της περφόρμανς, παίρνοντας ρίσκα. …Αυτές τις στιγμές της παράστασης, ο Κράουτς είναι οπλισμένος και επικίνδυνος.» The Guardian 
«Ένα σαγηνευτικά παραπλανητικό και όμως τρομακτικά πιστευτό έργο για το πώς ένα αγόρι με το χέρι του στον αέρα μεταμορφώνει τον κόσμο γύρω του. Ένα μικρό διαμάντι.» Evening Standard 
  • BIOS Main, Πειραιώς 84. Τηλέφωνο 210 3425335
  • Διάρκεια παραστάσεων: 30 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2011
  • Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό), 20 ευρώ (για τις 2 παραστάσεις)

No comments: