Thursday, March 3, 2011

Ο γάμος του μπαρμπα-Γιώργου

  • ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Από την παράσταση στο θέατρο Μπαντμιντόν
(Του συνεργάτη μας Θαν. Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ). ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
 
Το «Ξυπόλυτο Τάγμα» συνεχίζει να παρουσιάζει τη θρυλική παράσταση του αείμνηστου καραγκιοζοπαίχτη / λαϊκού καλλιτέχνη Ευγ. Σπαθάρη «Σκιών καμώματα» «Ο γάμος του μπαρμπα-Γιώργου» στο θέατρο Μπαντμιντόν.
Οι φιγούρες του λαϊκού μας θεάτρου σκιών δραπετεύουν από το φωτισμένο μπερντέ και γίνονται άνθρωποι που κινούνται στο θεατρικό σανίδι. Η τέχνη των σκιών «μεταλλάσσεται» σε τέχνη των ηθοποιών. Η λαϊκότητα, όμως, παραμένει ατόφια, τα κοινωνικά μηνύματα συνεχίζουν να εκπέμπονται με χιουμοριστική και ειρωνική διάθεση, μ' έναν κλαυσίγελο για μικρούς και μεγάλους.
Το θέαμα ήταν και είναι λαϊκό, για όλες τις ηλικίες και όχι μόνο για τα παιδιά. Ο Καραγκιόζης εξακολουθεί να εκφράζει τον ταλαιπωρημένο, εκμεταλλευόμενο εργαζόμενο, το φτωχό, τον άνεργο, δεν κρύβει την ταξική του θέση και δε σταματά να πολεμά την εξουσία, με όλες τις συνέπειες. Προσπαθεί να επιβιώσει, δίνοντας τον αγώνα του με όπλο την καυστική πολιτική σάτιρα.
Το θεατρικό κείμενο του Σπαθάρη είναι επικαιροποιημένο, οι ατάκες του Καραγκιόζη είναι πολιτικά εύστοχες, όπως π.χ. στην παρατήρηση της Αγλαΐας ότι είναι ως οικογένεια πνιγμένοι στα χρέη, ο Καραγκιόζης της απαντά να μην ανησυχεί, γιατί θα κάνει «επιμήκυνση και αναδιάρθρωση του χρέους τους». Αλλωστε στο πρόγραμμα της παράστασης γράφεται ο χορηγός της, που είναι το ...ΔΝΤ. Στη σκεπή της καλύβας του Καραγκιόζη βρίσκεται μια πινακίδα που γράφει: «HASTA LA VICTORIA SIEMBRE» η ρήση του Τσε Γκεβάρα «μέχρι την τελική νίκη». Είναι φανερό ότι υπογραμμίζεται η σύνδεση των εργατικών αγώνων για ψωμί και δουλειά, για ειρήνη και εθνική ανεξαρτησία, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Και ότι ο Τσε είναι πάντοτε επίκαιρος όπως και η Κουβανέζικη Επανάσταση και όχι μόνο, μέσα από τη στρατευμένη τέχνη, το λαϊκό μας θέατρο.
Η υπόθεση του έργου μάς είναι μάλλον γνωστή: Ενώ ετοιμάζονται οι γάμοι του μπαρμπα-Γιώργου με την Ελενίτσα, την κόρη του κυρ Στάθη, με προξενιό του Χατζηαβάτη και αρωγό στις προετοιμασίες τον Καραγκιόζη, εμφανίζεται ο νέος και ωραίος γαμπρός από την Αίγυπτο... Τα πράγματα μπερδεύονται και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες...
Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι των Γ. Μποστ και Τάκη Βαμβακίδη, η μουσική σύνθεση του Γιάννη Ζουγανέλλη, η επιμέλεια κίνησης του Πέτρου Γάλλια, τα σκηνικά του Νίκου Κασαπάκη, τα κοστούμια των Ν. Κασαπάκη - Ελ. Γραμματίκα και η διδασκαλία μπερντέ της Μένιας Σπαθάρη.
Τους ρόλους απέδωσαν θαυμάσια οι ηθοποιοί: Τ. Βαμβακίδης (Καραγκιόζης), Γ. Μποστατζόγλου (Μπαρμπα-Γιώργος), Γ. Ζουμπαντής (Κολλητήρι - Μορφονιός), Δήμητρα Παπαδήμα, Ν. Παναγιωτούνης, Χρ. Συρμακέζης, Θ. Ευστρατιάδης, Τζένη Βαβαρούτα (Αγλαΐα), Φανή Αδαμίδου, Νατάσα Οικονομοπούλου. Μια συναρπαστική παράσταση για όλη την οικογένεια, που ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον πολιτικό προβληματισμό του λαϊκού μας θεάτρου σκιών.

No comments: