Friday, March 4, 2011

Γκρίνιες για τις θεατρικές επιχορηγήσεις

  • Δ.Κ., ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011
Η «Φλεγόµενη  γυναίκα»  του Σαλβαδόρ  Νταλί  δεσπόζει  στον  τελευταίο  όροφο του  µουσείου
Τη στιγµή που το υπουργείο Πολιτισµούκαι Τουρισµού ανακοίνωνε τα αποτελέσµατα των επιχορηγήσεων για πολιτιστικούς φορείς, 50 θεατρικές οµάδες συγκεντρώνονταν στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας.

Και συζητούσαν επί δυόµισι ώρες όχι µόνο για τις επόµενες επιχορηγήσεις των θεάτρων, που έχουν ήδη τεθεί από το ΥΠΠΟΤ σε δηµόσια διαβούλευση, αλλά για τους «φόβους ότι χάθηκαν οι επιχορηγήσεις της τρέχουσας σεζόν (2010-2011)».

Ακούστηκαν γκρίνιες για τα «ήδη επιβαρηµένα ταµεία τους από το κόστος των τρεχουσών παραγωγών» και για το γεγονός ότι «είχαν υπολογίσει στα χρήµατα των περσινών επιχορηγήσεων, αλλά δεν τα πήραν ποτέ».

Αποφάσισαν ακόµη να συντάξουν ένα σύντοµο κείµενο, το οποίο και θα µοιράζουν στο κοινό σε αρκετά θέατρα. «Για να µη νοµίζουν ότι είµαστε χαραµοφάηδες. ∆εν κάναµε περιουσίες από το θέατρο», επέµειναν κάποιοι.

Επειτα µπήκε στο στόχαστρό τους ο τρόπος µε τον οποίο γίνεται η διαβούλευση. «Αν θέλει ο υπουργός να συζητήσει µαζί µας, ας µας καλέσει στο γραφείο του», δήλωναν.

Εκείνοι, πάντως, θα του στείλουν επιστολή που συνέταξαν εκπρόσωποι θιάσων του ελεύθερου θεάτρου, µε αίτηµα «να µην παρακαµφθεί η τρέχουσα θεατρική περίοδος και να ενεργοποιηθούν άµεσα οι διαδικασίες για τις φετινές επιχορηγήσεις». Το ΥΠΠΟΤ έχει θέσει έξι θέµατα σε δηµόσια διαβούλευση (σε κείµενο των Θωµά Μοσχόπουλου, Ματίνας Καλτάκη και ∆ήµητρας Κονδυλάκη) στο Ιντερνετ σχετικά µε το νέο προτεινόµενο πλαίσιο για τις θεατρικές επιχορηγήσεις, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου.

No comments: