Monday, February 28, 2011

Λίγα σχόλια για τις επιχορηγήσεις στο θέατρο

Απομένουν 15 μέρες για την ολοκλήρωση της Δημόσιας Διαβούλευσης για το Πλαίσιο των Θεατρικών Επιχορηγήσεων όπως ενημερώσει η ιστοσελίδα του opengov. gr που αναρτήθηκε το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου και λήγει τα μεσάνυχτα της 15ης Μαρτίου.

Ενδιαμέσως παραμένει ανοικτή σε σχόλια. Με τον τριπλό στόχο, να στηρίξει τις ομάδες που παράγουν θέατρο υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών, να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις που αδυνατούν να εκφραστούν υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και να διευρύνει το θεατρικό κοινό, το κείμενο υπογράφεται από τον υπουργό Παύλου Γερουλάνο.

Παρά το έντονο ενδιαφέρον για το παρόν και το μέλλον του θεσμού και έχοντας υπόψιν ότι για την φετινή χρονιά δεν προβλέπονται χρήματα για τον θεατρικό πολιτισμό, μικρή είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, η εκδήλωση δημόσιου ενδιαφέροντος.

Ως χθες το απόγευμα είχα αναρτηθεί μόλις 3 (τρία) σχόλια για το Πλαίσιο οικονομικού προγραμματισμού, 6 (έξι) για τη νομική μορφή των επιχορηγούμενων φορέων, 7 (επτά) για τη συγκέντρωση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην Αθήνα, 8 (οκτώ) για τον πληθωρισμό των θεατρικών ομάδων και την πολυδιάσπαση δυνάμεων, 5 (πέντε) για το πρόβλημα της θεατρικής στέγης και 4 (τέσσερα) για τη δυσκολία πρόσβασης στη διεθνή σκηνή _όπου εντάσσεται και το ζήτημα της κινητικότητας των ελληνικών θεατρικών σχημάτων εκτός συνόρων.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην ουσία είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εκφράζουν τις απόψεις τους για κάθε διαφορετική κατηγορία, πράγμα που σημαίνει ότι ως τώρα δεν έχουν ξεπεράσει τους δέκα όσοι θέλησαν να εκφράσουν δημόσια τις σκέψεις τους για τα τεκταινόμενα.

Συνολικά τα σχόλια έχουν φθάσει τα 33 (τριάντα τρία). Υπάρχει ωστόσο χρόνος για να εκφρασθούν πολλοί περισσότεροι _οι οποίοι και διαβάζουν με προσοχή το κείμενο του ΥΠΠΟΤ, ώστε να εκφράσουν εμπεριστατωμένα τις απόψεις τους.

Κι όλα αυτά εν αναμονή της συνάντησής των επιχορηγούμενων θιάσων _την προσεχή Πέμπτη, 3/3, στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, για να συζητήσουν από κοινού τη στάση και τις κινήσεις τους απέναντι στο κείμενο της Διαβούλευσης.

Το πραγματικό ερώτημα, ωστόσο, παραμένει, αν η ίδια η πολιτεία έχει διαμορφώσει άποψη για το τι θέατρο θέλει _αν το θέλει.
  • Λοβέρδου Μυρτώ
  • TO BHMA:  28/02/2011

No comments: