Friday, March 4, 2011

Η «Οδύσσεια» στο Εθνικό


  • MΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
  • ΤΟ ΒΗΜΑ:  4/3/2011
Η «Οδύσσεια»  στο Εθνικό
  • Ο αμερικανός σκηνοθέτης Μπομπ Ουίλσον



Ο Μπομπ Ουίλσον θα συνεργασθεί με το Εθνικό Θέατρο για να παρουσιάσει την «Οδύσσεια» του Ομήρου την σεζόν 2012-2013, σε μια παραγωγή ειδικά για την Ελλάδα, με έλληνες ηθοποιούς. Ο Γιάννης Χουβαρδάς επιβεβαίωσε, χθες το βράδυ, τη σχετική πληροφορία που είχε δημοσιευθεί στο «Βήμα της Κυριακής» (20/2/2011) και περιχαρής ανακοίνωσε επισήμως, πλέον, τη σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, δίνοντας και λεπτομέρειες: Οι ακροάσεις για την «Οδύσσεια» θα γίνουν άμεσα, μια που οι πρόβες για την παραγωγή των τριάντα περίπου ηθοποιών που θα αποτελέσουν τον θίασο θα πραγματοποιηθούν τμηματικά.

 Επιθυμία του είναι να έχει γίνει μια πρώτη επιλογή από το ίδιο το Εθνικό, ώστε οι ακροάσεις να μην διαρκέσουν επί μακρώ. Στον σχεδιασμό του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι η «Οδύσσεια» να καταλάβει το μεγαλύτερο _αν όχι όλο_ πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής του κτιρίου Τσίλερ, γι΄αυτό και ελπίζει, με την ένταξη του Rex στο ΕΣΠΑ, να μπορέσει να επαναλειτουργήσει ως τότε το θέατρο της οδού Πανεπιστημίου.

Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο, όταν ο Μπομπ Ουίλσον ήρθε στην Αθήνα για να παρουσιάσει με το Berliner Ensemble την «Οπερα της Πεντάρας» στο Παλλάς. Μια συνάντηση με τον Γιάννη Χουβαρδά _μέσω κοινών φίλων, οδήγησε στην πρόταση για συνεργασία.

 Η κουβέντα συνεχίστηκε κι όταν ο αμερικανός σκηνοθέτης επανήλθε στη χώρα μας για να παίξει στον μονόλογο του Μπέκετ «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ», που ο ίδιος σκηνοθετούσε. Συμπτωματικά, η «Οδύσσεια» έρχεται μετά τη φετινή παρουσίαση-ανάνγωση των ραψωδιών της «Ιλιάδας» από ελληνίδες ηθοποιούς. Στην κατά Ουίλσον«Οδύσσεια» ο ίδιος θα κάνει τη διασκευή _ποιος θα είναι μεταφραστής δεν έχει ακόμα καθορισθεί.

Στο φιλική συνάντηση-δείπνο που είχε χθες το βράδυ με δημοσιογράφους, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, ο Γιάννης Χουβαρδάς δεν έκρυψε τη χαρά του για την καλή φετινή πορεία του Εθνικού, μια που οι παραστάσεις που έχουν ανέβει ως τώρα σημειώνουν και καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία.

Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει και η όπερα που ο ίδιος σκηνοθέτησε στο Γκέτεμποργκ, όπως επισημαίνουν οι κριτικές του σουηδικού τύπου για την «Αλτσινα» του Χέντελ. Παράλληλα, αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι θίασοι των δύο θερινών παραγωγών _«Ηρακλής Μαινόμενος» σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού και «Σκηνοβάτες» με την υπογραφή του Σταμάτη Φασουλή, ενώ το ρεπερτόριο της σεζόν 2011-2012 δεν έχει πλήρως καθορισθεί.

No comments: