Friday, March 4, 2011

Ένας φωτεινός Κάφκα

 
Είναι γνωστό ότι ο Κάφκα πήγαινε στο θέατρο, ήταν μάλιστα κρυφά ερωτευμένος με κάποια πρωταγωνίστρια ενός εβραϊκού περιπλανώμενου μπουλουκιού. Όμως ποτέ δεν έγραψε για το θέατρο, γιατί ο κόσμος του μπορεί να τον τραβούσε, αλλά ταυτόχρονα τον τρόμαζε, ήταν γι’ αυτόν ένας κλειστός ακατανόητος κόσμος.
Άραγε, τι παράσταση θα του άρεσε; Αυτό προσπάθησε να φανταστεί ο Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις και, δουλεύοντας πάνω στο τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματός του Αμερική, καθώς και σε ένα μικρό διήγημα του με τίτλο «Η αδελφοκτονία», έστησε την παράσταση Deja vu, που παρουσιάζεται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη, από την Πειραματική Σκηνή του ΚΘΒΕ, στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
«Τους χαρακτήρες της παράστασης», σημειώνει ο Λιθουανός σκηνοθέτης, «τους τοποθετήσαμε σε ένα χώρο που δεν θυμίζει καθόλου τους τόνους του μαύρου και του γκρι». Ο Κάφκα, λέει ο Γκραουζίνις, «ήταν μια προσωπικότητα που χαιρόταν τη ζωή, ο δε κόσμος του δεν περιοριζόταν σε ζοφερούς τόνους. Είδαμε λοιπόν τον κόσμο του φωτεινό, τρυφερό, και σε κάποιο βαθμό μάλιστα σκανταλιάρικο και ξεκαρδιστικό. Δουλεύοντας την παράσταση με τους ηθοποιούς θέλαμε να σκεφτούμε για την ίδια την ουσία του θεάτρου -για το πώς και από τι υλικά γεννιέται, πώς ανθίζει, και πώς πεθαίνει».
Στην παράσταση του ΚΘΒΕ παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Γιάννης Καραούλης, Γιώργος Καύκας, Μαργαρίτα Παπαγιάννη, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου και Κωνσταντίνος Χατζησάββας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Βιτάουτας Νάρμπουτας και η μουσική του Μαρτίνας Μπιαλομπζέσκις.

No comments: