Monday, February 28, 2011

Ο χαρούμενος κύριος Κάφκα


«Ο Κάφκα δεν έγραψε ποτέ για το θέατρο. Ο κλειστός και ακατανόητος κόσμος του τον ήλκυε και τον φόβιζε συγχρόνως. Προσπάθησα λοιπόν να φανταστώ τι παράσταση θα άρεσε στον Φραντς Κάφκα...».

Μ' αυτές τις σκέψεις ο Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις [φωτογραφία] επέστρεψε στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, για να σκηνοθετήσει το «Deja Vu». Το δραματουργικό υλικό που αποτελεί τον καμβά της παράστασης είναι το τελευταίο κεφάλαιο του ανολοκλήρωτου μυθιστορήματος του τσέχου δραματουργού «Αμερική», καθώς και το μικρό διήγημά του «Η αδελφοκτονία». Τα δύο, άσχετα μεταξύ τους, έργα συνδέει η φαντασία του σκηνοθέτη, που αναλαμβάνει επίσης να δώσει συνέχεια στο βίαιο τέλος της «Αμερικής». Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή στην Πειραματική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Εκεί συναντήσαμε τον σκηνοθέτη που μας μίλησε για το «Deja Vu», το ευρωπαϊκό θέατρο, την Ελλάδα αλλά και τον σοσιαλισμό του τότε και του σήμερα...

Ο Γκραουζίνις, ιδρυτής των ανεξάρτητων εταιρειών θεάτρου Lithuanian New Generation Theatre Community Cezaris Grou, καλλιτεχνικός διευθυντής επί χρόνια της εταιρείας θεάτρου Viirus στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, έχει σκηνοθετήσει και διασκευάσει παραστάσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα παρουσίασε τα έργα «Ντε Σαντ στη Ζιστίν...», «Ζορμπάς, η αληθινή ιστορία», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Δάφνις και Χλόη».

«Δεν είμαι μελετητής του Κάφκα, ούτε με ενδιαφέρει η καλύτερη διασκευή του» λέει ο ίδιος. «Το έργο του λειτουργεί ως ενεργειακό υλικό στη δημιουργία του δικού μου οράματος. Θα έλεγα μάλιστα ότι η δική μου εικόνα αντιπαρατίθεται στην κλασική αντίληψη που επικρατεί για την αισθητική του συγγραφέα».
  • Επτά, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

No comments: