Friday, March 4, 2011

«Να μη χαθεί η φετινή περίοδος»

  • Ολγα Σελλα, Η Καθημερινή, Παρασκευή, 4 Mαρτίου 2011
Ηταν όλοι στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας χθες το μεσημέρι. Και οι εκπρόσωποι των «ιστορικών» θιάσων και οι εκπρόσωποι των «ανανεωτικών» θεατρικών σχημάτων. Θέμα συζήτησης ήταν το τι μέλλει γενέσθαι με τις θεατρικές επιχορηγήσεις, και ποιες θα είναι οι δικές τους προτάσεις στη θεατρική πολιτική που επιχειρεί να διατυπώσει το ΥΠΠΟΤ, με την τριμελή επιτροπή που έχει συγκροτήσει και την ανοιχτή διαβούλευση πάνω στις πρώτες απόψεις της.
Γρήγορα διαφάνηκαν οι δύο «πλευρές»: οι «σκληροί» (σχεδόν όλοι ήταν εκπρόσωποι των ιστορικών σχημάτων) και οι «διαλλακτικοί» (εκπρόσωποι των νέων θεατρικών κινήσεων). Ολες οι πλευρές ένιωθαν την ίδια πικρία και την ίδια γεύση απαξίωσης με τη «σιωπή του ΥΠΠΟΤ» και την «περίοδο πλήρους απαξίωσης». Περισσότερο όμως απασχόλησε τους παρευρισκόμενους η συμμετοχή τους στην ανοιχτή διαβούλευση του υπουργείου.
Ξεκίνησε με την ήπια διατύπωση ότι «η σημερινή συνάντηση δεν εκφράζει απαξίωση για τη διαδικασία της διαβούλευσης» και κατέληξε στο ότι «οι διαβουλεύσεις αυτού του τύπου ευτελίζουν την τέχνη και είναι παγίδα που ευτελίζει η δημοκρατία». Στην πορεία, κι αφού εκφράστηκαν θέσεις για τον ρόλο του ελεύθερου θεάτρου στην παιδεία και τον πολιτισμό της χώρας, καθώς και ότι 60-70 θίασοι μοιράζονται περίπου 3 εκατ. ευρώ, ενώ το Εθνικό και το ΚΘΒΕ παίρνουν κοντά στα 10 εκατ. τον χρόνο, τον λόγο πήραν και νεότεροι άνθρωποι του θεάτρου: «Η διαβούλευση είναι ένα δοχείο. Αν γεμίζει με βρισιές, δεν φταίει το δοχείο. Αυτή η καχυποψία εναντίον των επιχορηγήσεων δικαίως υπάρχει, γιατί κάποιοι έχουν φτιάξει προσωπική περιουσία»!
Τελικά, αποφασίστηκε να σταλεί στον υπουργό Πολιτισμού το ομόφωνο αίτημα των παρευρισκομένων «να μην παρακαμφθεί η τρέχουσα θεατρική περίοδος και να ενεργοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για τις φετινές επιχορηγήσεις. Περιμένουμε την απάντησή σας». Ζητούν δηλαδή να μη λήξει ξαφνικά μια διαδικασία, γιατί όλοι είχαν σχεδιάσει, πέρυσι και φέτος, το πρόγραμμά τους, προσβλέποντας στα ποσά των επιχορηγήσεων. Πάντως, η παλιά διαδικασία χρηματοδότησης σύντομα θ’ αλλάξει κι αυτό φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί αρκετοί.

No comments: