Monday, February 28, 2011

ΚΘΒΕ: «Déjà vu», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις

Dé jà Vu
Από την Παρασκευή 4 Μαρτίου
Πειραματική Σκηνή Μ.Λαζαριστών, ώρα 9 μμ.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει στην Πειραματική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών το έργο Dé jà vu, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.Πρόκειται για μια κωμική ιστορία, εμπνευσμένη από μοτίβα έργων του Φραντς Κάφκα. Το έργο κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 4 Μαρτίου, στο Μικρό Θέατρο της Μ. Λαζαριστών στις 21.00.
  • ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Είναι γνωστό οτι ο Franz Kafka πήγαινε στο θέατρο. Γνωστό επίσης είναι, πως ήταν κρυφά ερωτευμένος με κάποια πρωταγωνίστρια ενός εβραϊκού περιπλανώμενου θεατρικού μπουλουκιού. Ωστόσο, ο Kafka δεν έγραψε ποτέ για το θέατρο, (με εξαίρεση ένα μικρό πεζογράφημα, σε μορφή δραματικού διαλόγου).Ο Κόσμος του θεάτρου τον τραβούσε, αλλά την ίδια στιγμή τον φόβιζε, ήταν ένας κλειστός ακατανόητος κόσμος.
Προσπάθησα λοιπόν να φανταστώ… Τι παράσταση θα άρεσε στον Franz Kafka; Αν έσπαγε ο διάολος το ποδάρι του και ερχόταν σήμερα στο θέατρο - εδώ στη Θεσσαλονίκη! Το "υλικό" που αποτέλεσε τον καμβά – αυτής της παράστασης - είναι το τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματος «Αμερική», καθώς κι ένα μικρό διήγημα του, «Η αδελφοκτονία».

Tους χαρακτήρες της παράστασης, μαζί με τον σκηνογράφο μου- τον Vytautas Narbutas - τους τοποθετήσαμε σ ένα χώρο, που δεν θυμίζει καθόλου τους τόνους του μαύρου και του γκρι που παραδοσιακά “χρωματίζονται” οι διασκευές κειμένων του Kafka για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Kafka ήταν μια προσωπικότητα που χαιρόταν τη ζωή, ο δε κόσμος του δεν περιοριζόταν σε ζοφερούς τόνους. Είδαμε λοιπόν τον κόσμο του φωτεινό, τρυφερό, και σε κάποιο βαθμό μάλιστα – σκανταλιάρικο και ξεκαρδιστικό.
Δουλεύοντας την παράσταση με τους ηθοποιούς θέλαμε να σκεφτούμε για την ίδια την ουσία του Θεάτρου - για το πώς και από τί υλικά γεννιέται, πώς ανθίζει, και πώς πεθαίνει ...Και ίσως αυτές οι σκέψεις μας τελικά, να μην αφορούν μόνο στο θέατρο, αλλά και σ’ ολόκληρη τη ζωή. Όλα είναι τόσο εύθραυστα και σύντομα κι είναι τόσο λυπηρό αυτό. Απ’ την άλλη όμως υπάρχει πάντα η ομορφιά, και η χαρά – έστω κι έτσι!
ΤΣΕΖΑΡΙΣ ΓΚΡΑΟΥΖΙΝΙΣ
ΟI ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή- Σκηνοθεσία- Φωτισμοί : Τσέζαρις Γκραουζίνις 
Σκηνικά-κοστούμια:  Βιτάουτας Νάρμπουτας 
Μουσική : Μαρτίνας Μπιαλομπζέσκις
Βοηθός σκηνογράφου: Kλεοπάτρα Αλαγιαλόγλου
Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Καραούλης, Γιώργος Καύκας, Μαργαρίτα Παπαγιάννη, Γιώργος  Σφυρίδης, Ευανθία  Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.
Παραστάσεις
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη & Κυριακή 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Κανονικό 15 €
Ομαδικό, Φοιτητικό / Πολυτέκνων 10 €
Τετάρτη & Πέμπτη
Κανονικό 12 €
Φοιτητικό/Πολυτέκνων 10 €
Ομαδικό/ Κάτοχοι κάρτας ΥΠΠΟΤ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΟΛΜΕ 10 €
Εκπτωτικό για ανέργους και μετανάστες 7 €

Πληροφορίες-Κρατήσεις:  
Βασιλικό Θέατρο , Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ώρες λειτουργίας ταμείων:
Τρίτη 9.30 π.μ.-5.30 μ.μ.
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 9.30 π.μ-9.30 μ.μ
Τηλ. κρατήσεων: 2315.200.200

Μονή Λαζαριστών: ημέρες και ώρες παραστάσεων
Εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στην οδό Αριστοτέλους
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10 π.μ.-3.30 μ.μ.
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10 π.μ. -2 μ.μ. & 5.30 μ.μ.-8 μ.μ. 

No comments: