Friday, March 4, 2011

«Επιχορηγήσεις από εφέτος»

  • Ζήτημα επιβίωσης των ελεύθερων θεάτρων θέτουν οι εκπρόσωποι των θιάσων
«Επιχορηγήσεις από εφέτος»
  • Ο ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής, βρέθηκε ανάμεσα στους εκπροσώπους των θιάσων που έθεσαν το πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα ελεύθερα θέατρα.



«Να μην παρακαμφθεί η τρέχουσα θεατρική περίοδος και να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για τις φετινές επιχορηγήσεις», ζητούν με ομόφωνο αίτημά τους το οποίο και απευθύνουν προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, οι εκπρόσωποι των θιάσων του ελεύθερου θεάτρου όλης της χώρας που συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας. Προβληματισμένοι για το παρόν και το μέλλον των θεάτρων τους, αντίθετοι με τη δημόσια διαβούλευση που άνοιξε το ΥΠΠΟΤ γύρω από το θέμα, σκηνοθέτες και ηθοποιοί παλαιότερων και σύγχρονων γενεών, εξέφρασαν σκέψεις και απόψεις.


Ανάμεσα τους, οι Σπύρος Ευαγγελάτος, Λευτέρης Βογιατζής, Θανάσης Παπαγεωργίου, Ξένια Καλογεροπούλου, Νικηφόρος Παπανδρέου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Αντώνης Αντύπας, Δημήτρης Τάρλοου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Θοδωρής Αμπαζής, Αιμιλία Υψηλάντη, Διαγόρας Χρονόπουλος, Αννίτα Δεκαβάλλα και Τάκης Βουτέρης, Βασίλης Πουλαντζάς και Μπέτυ Αρβανίτη, Γιάννης Μαργαρίτης (ο οποίος και ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του «Θεάτρου της Ανοιξης» για οικονομικούς λόγους), Μάνια Παπαδημητρίου, Δήμητρα Χατούπη, Σίμος Κακάλας, Γιώργος Βαλαής, Γεωργία Μαυραγάνη κ.ά. 
Παράλληλα φαίνεται να κατέληξαν στη σύνταξη ενός σύντομου και περιεκτικού κειμένου το οποίο θα περιέχει ενημερωτικό υλικό για το κοινό και θα μοιράζεται κάθε βράδυ στους θεατές των επιχορηγούμενων θεάτρων, ενώ η στάση τους απέναντι στη δημόσια διαβούλευση φάνηκε να ξεκαθαρίζει προς το τέλος της συνάντησης. Με στόχο να μην συμμετάσχουν μεμονωμένα, αλλά να συνυπογράψουν ένα πλήρες και αναλυτικό κείμενο με τις θέσεις τους, οι επιχορηγούμενοι, ανησυχούν γιατί η στάση του ΥΠΠΟΤ τους τελευταίους δέκα επτά μήνες μεταφράζεται σε «σιωπή και αδιαφορία».

Λοβέρδου Μυρτώ, ΤΟ ΒΗΜΑ:  03/03/2011

No comments: