Monday, February 28, 2011

Αλέξης, η Αντιγόνη του σήμερα

  • Υπεύθυνος: ΕΠΙΜ.: Β. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: VALENTINA BIANCHI, Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011
Το ελληνικό θέατρο, όσο κι αν εμπνεύστηκε έμμεσα από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τις εξεγέρσεις που ακολούθησαν στους δρόμους της Αθήνας, τον Δεκέμβριο του 2008, δεν αφιέρωσε στο γεγονός ένα ολοκληρωμένο, ξεκάθαρο θέαμα.

Η παράσταση συνδυάζει και κινηματογραφικά ντοκουμέντα από την Αθήνα, αφού οι δημιουργοί της ήρθαν στην ελληνική πρωτεύουσα και έκαναν έρευνα Το έκαναν δύο Ιταλοί, ο Ενρίκο Καζαγκράντε και η Ντανιέλα Νικολό, ιδρυτές της ομάδας «Motus» τού Ρίμινι. Η παράστασή τους «Alexis, une tragedie grecque» (Αλέξης, μια ελληνική τραγωδία) ανεβαίνει αύριο στο παρισινό Grande Halle de la Vilette. Αλλά ήδη τη συνοδεύουν διθυραμβικές κριτικές, αφού η πρεμιέρα δόθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο στο Εθνικό Θέατρο της Βρετάνης.
Οι δύο Ιταλοί δημιουργοί συνδέουν άμεσα την ιστορία του Αλέξη Γρηγορόπουλου με το μύθο της Αντιγόνης και τη δική της σύγκρουση με την εξουσία. Εντάσσουν την παράσταση στο πρότζεκτ «Το ίχνος της Αντιγόνης», που του δίνουν, μάλιστα, και ελληνικό τίτλο: «Syrma-Antigone». ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

No comments: