Friday, March 4, 2011

«Θέλουμε λεφτά όχι διαβούλευση»



  • ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ
Σε ένα ομόφωνο ψήφισμα, που έφυγε χθες το μεσημέρι απ' το «Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας» για τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, κατέληξε η πρώτη «πολυφωνική» συνάντηση ενός αρκετά αντιπροσωπευτικού «σώματος» των επιχορηγουμένων του θεάτρου (από τον Σπύρο Ευαγγελάτο μέχρι τις ομάδες της «Κίνησης Μαβίλη» Blitz, Vasistas κ.ά.).
Στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας συγκεντρώθηκαν χθες όλες οι γενιές των επιχορηγουμένων
Συνάντηση και ψήφισμα ήταν η ακαριαία απάντησή τους στην υπουργική σιωπή για τις επιχορηγήσεις της σεζόν που τελειώνει αλλά και στη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε μέσω Ιντερνετ για το θεσμό. Με το λακωνικό ψήφισμά τους οι επιχορηγούμενοι ένα πράγμα ζητάνε: «Να μην παρακαμφθεί η τρέχουσα θεατρική επιχορήγηση και να δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για τις φετινές επιχορηγήσεις».
«Δεν ξεχνάμε τη φετινή χρονιά». «Είναι επικίνδυνο. Γιατί τότε να μην παρακαμφθεί και η επόμενη;», ήταν μερικά από τα μότο της συνάντησης μαζί με τις διαπιστώσεις: «Οι επιχορηγούμενοι είμαστε το Εθνικό Θέατρο» και «Ο υπουργός μάς κοροϊδεύει, όπως και τον πρωθυπουργό που τον πήγε στο Τάε Κβον Ντο».
Δύο «παράπλευρες» απώλειες της μη καταβολής της επιχορήγησης του '10-'11 κοινοποιήθηκαν χθες: Ο Γιάννης Μαργαρίτης έβαλε αθόρυβα «λουκέτο» στο «Θέατρο της Ανοιξης». Κάτι που πρόκειται να κάνει μέχρι το τέλος του χρόνου και η θεσσαλονικιώτικη ομάδα «Ούγκα Κλάρα». «Σε λίγο θα δίνουμε ο ένας συλλυπητήρια για το θέατρο του άλλου», είπε ο Μαργαρίτης.
Ολοι, πάντως, συμφώνησαν για το «θετικό χαρακτήρα του νέου πλαισίου» των επιχορηγήσεων, που εκπόνησε η τριμελής επιτροπή για το ΥΠΠΟΤ. Επίσης έκριναν επείγουσα τη συγκρότηση επιτροπής, η οποία «θα έπρεπε να εργάζεται ήδη αυτή τη στιγμή για τις επιχορηγήσεις». «Εχουμε καθυστερήσει 8 μήνες», τόνισε ο Γιώργος Βαλαής.
Από τον Θανάση Παπαγεωργίου και τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο μέχρι την Αιμιλία Υψηλάντη και την Κατερίνα Ευαγγελάτου η διαδικασία της διαδικτυακής δημόσιας διαβούλευσης κρίνεται «ανατριχιαστική», «ύποπτη» και «χάσιμο χρόνου». «Μια ματιά στις συμμετοχές αποκαλύπτει ότι τα "φάγαμε", είμαστε κρατικοδίαιτοι και ότι οι επιχορηγήσεις πρέπει να καταργηθούν. Μήπως τελικά αυτός είναι ο λόγος της δημόσιας διαβούλευσης;», αναρωτήθηκε έξαλλος ο Τάκης Βουτέρης.
«Διαφωνώ». Ο Γιώργος Βαλαής («Blitz») προσπάθησε δύο φορές να πείσει την ομήγυρη ότι δεν πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στην «ανοιχτή» διαδικασία του ιντερνετικού διαλόγου. «Η διαβούλευση είναι ένα βήμα», είπε. Και έθιξε ακόμη ένα σημείο «τριβής» μεταξύ των επιχορηγούμενων. «Δεν συμφωνώ με το διαχωρισμό των επιχορηγουμένων σε "ιστορικούς" και μη θιάσους. Τότε εμάς να μας πουν "ανανεωτές"», ανέφερε. «Οι παλαιότεροι στις τελευταίες επιχορηγήσεις κόψαν το "ρεύμα" των νέων ομάδων και δεν βγαίνει να πει κανείς τίποτα! Μας τιμά το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου το '12 και εδώ μας έκοψαν απ' την επιχορήγηση».
Το χάσμα γενεών και νοοτροπιών επισήμανε κι ο Σίμος Κακάλας, που θεωρεί ατελέσφορη ακόμη μια επιστολή, ακόμη μια διαμαρτυρία. Και ζήτησε από τους παρόντες «δράση». «Ποια είναι η δύναμή μας;», ρώτησε. «Εχουμε τη δύναμη των "Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη" που απήχαν από ένα διεθνές Φεστιβάλ; Ούτε μισή λωρίδα δρόμου δεν μπορούμε να κλείσουμε. Δεν έχετε καταλάβει ότι ανήκουμε σε άλλη γενιά;», ρώτησε τους αμήχανους παρόντες. «Μπορούμε να κλείσουμε τα θέατρά μας λίγες ημέρες. Πόσο θα πειράξει, όμως, αυτό τους θεατές;».
«Δεν έχουμε δρόμο να κλείσουμε. Υπάρχει, όμως, η Επίδαυρος», πρότεινε ο Πέτρος Νάκος. «Αισθάνομαι ότι είμαστε του "σαλονιού". Πρέπει να κλείσουμε την Πανεπιστημίου, όπως οι απολυμένοι της Ολυμπιακής. Ολα τα άλλα είναι σάλτσες», αντιπρότεινε επιθετικά ο Κωνσταντίνος Δαμάνης.«Αν βγούμε στο δρόμο θα μας κοροϊδεύουν», αντιγύρισε ο Γιώργος Χατζηνικολάου («Επί Κολωνώ»), ο έτερος μοναχικός υπέρμαχος της δημόσιας διαβούλευσης.
Η επιτροπή των 7, που συγκροτήθηκε χθες ως αντίρροπη δύναμη στη δημόσια διαβούλευση (Ξένια Καλογεροπούλου, Αιμιλία Υψηλάντη, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Νικ. Παπανδρέου, Θ. Παπαγεωργίου, Δ. Τάρλοου, Γεωργία Μαυραγάνη), θα ξανασυναντηθεί αύριο στο θέατρο «Πορεία».
Παρόντες, μεταξύ άλλων, χθες στο «Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας», και οι Λ. Βογιατζής, Αντ. Αντύπας, Β. Πουλατζάς, Μπέτυ Αρβανίτη, Λήδα Πρωτοψάλτη, Δ. Χρονόπουλος, Γ. Καλαβριανός, Θ. Αμπαζής, Ν. Διαμαντής, Μάνια Παπαδημητρίου, Περ. Μουστάκης, Φ. Μακρής, Γ. Αναστασάκης, Δ. Κομνηνός, Γ. Παλούμπης, Αργυρώ Χιώτη. *
  • Επιχορηγήσεις σε δραστηριότητες
ΘΕΑΤΡΟ
* Πλατφόρμα Θεάτρου Χορού-Σύστημα Αθήνα (Ελ. Κέντρο ΔΙΘ): 45.000
* Θεατρικό Αναλόγιο Ξένων Εργων (Ελ. Κέντρο ΔΙΘ): 5.000
* Θέατρο Δρόμου HELIX, 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου: 20.000
* Φεστιβάλ «24 HOUR PLAYS» (Λυκόφως): 20.000
* Σχολικές παραστάσεις αρχαίου δράματος σε αρχαιολογικούς χώρους σε συνεργασία «Δεσμών» με «Διάζωμα»: 20.000
* «Ανοιχτή Πόρτα» για θεατρικά εργαστήρια σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και για το πρόγραμμα «Stitch up», σε συνεργασία με την Big Brum Theatre-in-Education Company: 20.000
ΧΟΡΟΣ
* Κέντρο Ντάνκαν για διεθνές πρόγραμμα χορογραφικής δημιουργίας «MODUL-DANCE»: 15.000
* Κέντρο Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Ν. Αργολίδας «Χορεύουμε όλοι μαζί»: 9.300

No comments: